KÖRUTAZÁS A MAJÁK FÖLDJÉN – GUATEMALA

lenyűgöző ősi maja kultúra | hangulatos városok | vadregényes természet | gazdag élővilág | Pacaya vulkán | kávéfarm | kulináris élmények 

Az utazás fénypontjai

  • Antigua Guatemala történelmi óvárosa
  • Látogatás egy kávéfarmon
  • Pacaya vulkán lovaskaland
  • Hajókázás az Atitlán tavon, látogatás egy helyi indián faluban
  • Chichicastenango kincseinek felfedezése
  • Coban természeti csodái
  • A dzsungel mélyén rejtőző Tikal romváros felfedezése 
  • Látogatás a Petén Itza tó kis ékszerdobozában, a mesebeli Flores szigeten
  • Hajókirándulás a Rio Dulce Nemzeti Parkban
  • Quirigua maja romok
2025. február | 14 éjszaka
csoportos utazás (8-12 fő)
ÁR HAMAROSAN 🙂

1. nap: GUATEMALA CITY – ANTIGUA GUATEMALA

Európai indulásunk napján érkezünk Guatemalaváros repülőterére, ahonnan privát transzferrel utazunk az UNESCO Világörökség részét képező Antigua Guatemala városba és napunk hátralévő részében pihenés, hogy másnap frissen indulhassunk neki izgalmas körutazásunknak.

(éjszaka: Antigua Guatemala, 3 éj, ellátás: nincs)

2. nap: ANTIGUA GUATEMALA – KÁVÉFARM – ZENEMÚZEUM

Egész napunkat ebben a hangulatos városban és környékén töltjük. A 16. században alapított Antigua három vulkán ölelésében, a tengerszint felett 1500 méterre fekszik. Helyi vezetőnk kalauzolásában sétálunk a barokk stílusú épületekkel teli történelmi óváros leghíresebb utcáin, meglátogatjuk a Nemzeti Palotát, a fő katedrálist, élvezzük a központi tér remek hangulatát és persze a piacokat sem hagyjuk ki.

És ha már Guatemala, akkor kihagyhatatlan program a kávé! Egy 150 éves múltra visszatekintő kávéfarmra látogatunk. Vezetett túránkat a a kávémúzeumban kezdjük, megismerkedünk a kávé eredetével, sétálunk a kávécserjék között, bevezetnek bennünket a kávé feldolgozásának rejtelmeibe, megillatolhatjuk a frissen pörkölt kávét, sőt kóstolót is kapunk.

Izgalmas, programdús napunkat a zenemúzeumban fejezzük be, ahol a maja zeneművészettel és a maja kultúra hangszereivel ismerkedünk meg.

Késő délután, kora este érkezünk vissza szállásunkra.

(éjszaka: Antigua Guatemala, ellátás: reggeli)

3. nap: PACAYA VULKÁN TÚRA

Korán indulunk (8 óra), hogy elkerüljük a trópusi nap égető sugarait.

Guatemala 37 vulkán országa, melyből 6 a mai napig aktív. Programunk keretében a 2500 méter magas Pacaya vulkánt vesszük célba, mely jelenleg is aktív és jellemzően folyamatosan pöfékeli a füstöt. Különböző időtartamú és nehézségi fokozatú túrák keretében lehet meghódítani a vulkánt, de mi egy pár órás, könnyebb kalandot tervezünk, hogy mindenki által könnyen teljesíthető legyen😊 Kisbuszunkkal egy darabig lehetett csak feljutni, majd az utolsó 3500 métert lóháton tesszük meg. Vulkáni törmelékek, megszilárdult láva mező, porfelhő és 500 méteres szintkülönbség, fokozatosan csökkenő hőmérséklet jellemzi túránkat. Mámorító érzés a csúcsra érni, érezni a Földben rejlő hatalmas energiát.

Ebédidőben érkezünk vissza szállásunkra. Napunk hátralévő részét szabadon tölthetjük.

(éjszaka: Antigua Guatemala, ellátás: reggeli)

4. nap: ATITLÁN-TÓ HAJÓKÁZÁS – FALU LÁTOGATÁS – PIACOK 

Ma elhagyjuk Antigua városát és a vulkánok, csipkés hegycsúcsok ölelésében megbúvó Atitlán tó felé vesszük az irányt. Kb 2,5 óra utazással érkezünk meg a világ egyik legszebb tavaként számon tartott tóhoz, mely az ország nemzeti kincse. A vulkáni kaldérában található tó kb 84 ezer évvel ezelőtt jött létre egy hatalmas vulkánkitörés eredményeként. Mélysége hatalmas, a legmélyebb pontja kb 340 méter és ezzel Közép Amerika legmélyebb tava címet nyerte el.

A tó körüli 11 apró faluban a mai napig érződik a maja kultúra hatása az ott élő emberek építészetében, kultúrájában, hagyományaikban és a mindennapi életükben. Miután megérkeztünk a tóhoz, csónakba szállunk, hogy meglátogassuk az egyik falucskát. Sétálunk a színes utcákon, beülhetünk egy hangulatos kávézóba, gyümölcsöket vásárolhatunk a helyi helyi asszonyoktól.

Kora délután érkezünk vissza a hajóállomásra, ahol egy vízparti étteremben megkóstoljuk a helyi specialitásokat.

(éjszaka: Lake Atitlan, ellátás: reggeli)

5. nap: CHICHICASTENANGO – KÉZMŰVES PIAC – EL CALVARIO TEMPLOM

Kényelmesen megreggelizünk majd Guatemala hegyvidéki régiójába utazunk. Uticélunk a hatalmas szabadtéri kázműves piacról és az benszülött maja kultúráról híres Chichicastenango város. (Forgalomtól és út viszonyoktól függően 2,5-3 óra utazás).

A közel 2.000 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő város a spanyol hódítás előtti időkben a Cakchiquel Maya indiánok központi piactere volt. A hegyvidéki falvak lakói ide jártak bevásárló útjaikra. Chichicastenango a mai napig az ország egyik legnagyobb piacával büszkélkedhet. Mi is itt fogunk barangolni, szebbnél szebb kézműves portékák közül válogathatunk, színpompás fotókat készíthetünk a helyi népviseletbe öltözött asszonyokról. Élvezzük a piaci forgatagot, a vibráló színeket.

Meglátogatjuk az El Calvario templomot és az 1542-ben épült domonkos kolostort, mely arról vált híressé, hogy itt találták meg a Popol Vuh-t kéziratot. A Popol Vuh a Guatemalában és a mexikói Chiapas, Campeche államokban egykoron élt Kʼicheʼ maja nép mitológiáját és történetét meséli el. A 18. században egy spanyol szerzetes készítette el a kolostorban fellelt kéziratot, melynek jelentősége hatalmas, ugyanis rendkívül kevés maja örökség maradt fent az utókornak.

Városnézésünk után visszautazunk az Atitlán tó közelében lévő szállásunkra, és napunk hátralévő részét pihenéssel tölthetjük.

(éjszaka: Lake Atitlan, ellátás: reggeli)

6. nap: COBAN

Kényelmesen megreggelizünk, majd csomagjainkkal együtt útra kelünk. Uticélunk egy újabb csodás vidék, Coban. Az utazási idő viszonylag hosszú, 5 óra megálló nélkül, de hogy kényelmes legyen, több helyen meg fogunk állni. Délután érkezünk meg szállásunkra.

(éjszaka: Coban, ellátás: reggeli)

7. nap: COBAN

Mai napunk programját a Csapat választása szerint alakítjuk.

Vagy felfedezzük Coban kulturális kincseit: Köszönhetően a hegyvidéki klíma és a magas páratartalom tökéletes kombinációjának, az itt termesztett magas minőségű kávé és cardamom világhírűvé tette Coban-t. Textil és ezüst művesség és kiemelkedő jelentőségű, csodás templomok, hangulatos utcák.

Vagy ellátogatunk a 2 órányi utazásra található Semuc Champey vízesés rendszeréhez, mely az ország egyik természeti csodája. Gyönyörű tájak, tavak, buja dzsungelnövényzettel borított hegycsúcsok, bővízű vízesések, barlangrendszerek, igen gazdag növény- és állatvilág jellemzi ezt a régiót. A dzsungel mélyén 6 kristálytiszta türkíz vízű medence található, melyeket egy 300 méter hosszú természetes kőhíd köt össze. Megmártózhatunk a hűsítő vízben, ellátogathatunk egy mészkő barlangba vagy gyalog túrára indulunk.

(éjszaka: Coban, ellátás: reggeli)

8. nap: TIKAL

Ma korán kell indulnunk, mert egy hosszú, egész napos utazás vár ránk a maja világ bölcsőjébe, Tikal-ba.

Szállásunk csodaszép környezetben, a buja dzsungelnövényzet ölelésében található.

(éjszaka: Tikal, ellátás: reggeli)

 

 

9. nap: TIKAL NEMZETI PARK

Ébresztőnk a dzsungal muzsikája. Ízletes reggelink után a dzsungel mélyén rejtőző Tikal romvárosának felfedezésére indulunk.

Az UNESCO Világörökség részét képező Tikal a legnagyobb maja civilizáció által épített város, kultúrális központként működött, így jelentősége kiemelkedő. A dzsungel több száz épületet rejt magában, melyeknek még csak töredékét tárták fel a régészek. Az 5 monumentális templom piramis – köztük a 45 méter magas Jaguár Temploma, a Maszkok Temploma vagy a legmagasabb 65 méter magas templom piramis – egytől egyig fantasztikus remekmű és igen fejlett kultúráról tanuskodik.

A történelmen és a maja kultúrán túl a nemzeti park élővilága is figyelemre méltó. A maják szent fájaként számon tartott ceiba fa az egyik legkülönlegesebb fa, törzsén ezernyi cápafoghoz hasonló tüske található. Szerencsével láthatunk illetve halltunk bőgőmajmokat, pókmajmokat, egzotikus madarakat, mint pl tukán, papagáj, pávaszemes pulyka.

Nem rohanunk, kiélvezzük minden pillanatát, ha van kedvünk, még egy csodaszép naplementével is megjutalmazhatjuk magunkat. A lenyugvó nap sugarainak fényében különösen varázslatos arcát mutatja az ősi maja romváros. (éjszaka: Tikal, ellátás: reggeli)

10. nap: FLORES SZIGET – LIVINGSTON – PLAYA BLANCA

Ma korai indulás, hogy időben megérkezzünk az ország legszebbnek tartott tengerpartjára utazunk és itt töltjük az éjszakát.

Utazásunkat megszakítjuk egy kb 1-1,5 órás kitérővel a mesebeli Flores szigetre, ahova kb 1 órás utazással érkezünk meg. Sétálunk egyet a Petén Itza tó kis ékszerdobozának tartott apró sziget színes házikókkal tarkított utcáiban, elszürcsölünk egy frissítő koktélt, majd folytatjuk buszos utazásunkat és meg sem állunk a tengerparti Livingston városkáig.

(éjszaka: Livingston, ellátás: reggeli)

 

11. nap: PLAYA BLANCA

Egész napunkat a fehér homokos tengerparton tölthetjük.

(éjszaka: Livingston, ellátás: reggeli)

12. nap: LIVINGSTON –  RÍO DULCE

Napunk első felében pihenés, majd kicsekkolunk szállásunkról és útra kelünk a Río Dulce régióba.

Miután megérkeztünk, már vár ránk a szállásunk transzfer csónakja, és kb 20-30 perces vízen történő utazással megérkezünk a vadregényes környezetben található fantasztikus szállásunkra. A minden szempontból környezetbarát resort egy mocsaras vidék fölé lett kiépítve, a teljes resort cölöp lábakon áll. A bungallókat, a medencét és az éttermet pallókból épített függő-járda közti össze.

(éjszaka: Río Dulce régió, ellátás: reggeli)

13. nap: RÍO DULCE – HAJÓS KALAND A NEMZETI PARKBAN

Ma egy izgalmas hajós kalandra indulunk a Río Dulce Nemzeti Parkban.

Guatemala legnagyobb tavát, a Lago Izabal-t és a Karib-tengert összekötő Rio Dulce, azaz “édes folyó” viszonylag rövid folyó (kb 40 km), de egy valóságos paradicsom a természet és a fotózás szerelmeseinek. A nemzeti parknak minősített vidék biológiai sokfélesége figyelemreméltó: több mint 100 féle madárfajjal büszkélkedhet, a víz lamantinok és krokodilok, a buja dzsungelnövényzettel borított hegyek tapírok, pumák, bőgő majmok, mérges- és óriáskígyók otthona.

Ez a festői szépségű vidék számos különböző kultúrának is otthona: őslakos maja törzsek, afro-karibi Garifuna nép, illetve sok külföldi választotta otthonául ezt a csodavidéket nyugdíjas éveire. A folyópartot természetes alapanyagokból épült kunyhók, kisebb nagyobb házak, stégnél parkoló katamaránok és hangulatos éttermek tarkítják.

A Rio Dulce kb 10 km-es szakasza egy igen látványos szurdokban kanyarog, melynek hatalmas falai helyenként elérik a 110 méteres magasságot. Bármerre is nézünk csónakunkból, a fákon, növényeken rengeteg madarat láthatunk. Pelikánok, fehér és szürkegémek, melyek szárnyai a lengedező szellőben csodaszép fátyolként tündökölnek, fregatt madarak. Az egyik szurdokfal alá becsónakázunk, ahol a falból kifolyó forrásvizet gyűjtik be a helyiek kannáikba, ugyanis Guatemalaban a csapvíz sehol sem iható, így a friss forrásvíz igen értékes kincs.

Az Izabal tó bejáratánál, a Rio Dulce legkeskenyebb részénél található a Castillo de San Felipe spanyol erőd, melyet védelmi célokból építettek az egykoron itt garázdálkodó kalózok ellen, akik előszeretettel fosztogatták e vidéket.

Ebédelni a vízparti étteremben fogunk, ahol a fából kiépített dokkon egy isteni mango koktél társaságában élvezhetjük a csodás panorámát.

Délután érkezünk vissza szállásunkra. Napunk hátralévő részét szabadon tölthetjük.

(éjszaka: Río Dulce régió, ellátás: reggeli)

14. nap: QUIRIGUA – GUATEMALA ANTIGUA

Elköszönünk a csodás vidéktől is visszautazunk a szárazföldre, ahol kisbuszunkba szállunk és visszautazunk Guatemala Antigua-ba. Érdemes időben indulnunk, mivel hosszú, kb 5 órás utazás vár ránk.

A csapat kedve függvényében meglátogathatjuk az útközben található Quirigua maja romokat (kb 1 óra alatt körbesétálható).

Délután érkezünk meg Antigua-ba.

(éjszaka: Antigua Guatemala, ellátás: reggeli)

15. nap: GUATEMALAVÁROS – HAZAREPÜLÉS 

Járatunktól függően visszautazunk Guatemala City-be és megkezdjük hazafelé tartó utazásunkat.

(éjszaka a repülőn, ellátás: reggeli)