Illemszabályok Laoszban

Délkelet Ázsia valamennyi országára, így Laoszra is jellemző, hogy az emberek vendégszeretőek, barátságosak és szeretettel teliek. Bármelyik országba is látogatunk, tiszteljük a népet és a helyi szokásokat, tradíciókat, figyeljük meg, hogyan viselkednek a helyiek és vegyük figyelembe túravezetőnk útmutatásait. Mindig emlékezzünk, hogy vendégek vagyunk és viselkedjünk tisztelettudóan. A helyi emberek tiszteletének elnyerése még tökéletesebbé teszi laoszi élményeinket.

Íme dióhéjban összefoglalva, mit illik és mit nem illik tenni Laoszban:

Illik

 • Tiszteljük a helyi embereket, különösen a gyermekek fényképezésekor. A helyiek általában szívesen szerepelnek a fotóinkon, sőt, ők is szívesen megörökítik magukat fotóinkon.  Kérjünk engedélyt, ha fényképet szeretnénk készíteni a szerzetesekről vagy a lao emberekről! Ha esetleg nemleges választ kapunk, tartsuk tiszteletben, egy kedves mosollyal köszönjük meg, és őrizzük emlékeinkben a viszont kapott mosolyt! Sose fényképezzünk személyes pillanatokat, mint például egy kisgyereket fürdetése. Mutassuk meg a fotót, miután elkészítettük, örömmel fogadják ?
 • Mielőtt belépünk egy istentiszteleti helyre, pl egy templomba, egy pagodába, vegyük le a cipőnket, ami a tiszteletadás egyik szimbóluma. Ezenkívül öltözzünk megfelelően, ruházatunk takarja el a vállat és a lábat, illetve a kalapot vegyük le.
 • Üdvözléskor a „hello” szó lao nyelven a „sabai dee”, egy mosollyal kísérve. Nincs, nem illik a testi kontaktus, kézfogás, ölelés vagy puszi.
 • A lao emberek halkan beszélnek, nem hangoskodnak és kerülik a konfrontációt. Mi is tegyünk így, soha ne kiabáljunk, ne emeljük fel a hangukat!
 • Mielőtt bárki otthonába belépünk, vegyük le a cipőnket tiszteletünk jeléül.
 • Tartsuk tiszteletben az emberi jogokat Laoszban, csak úgy mint otthon.

Nem illik

 • Ne mutassunk a lábunkkal senkire és semmire! A láb a test “legalantasabb” része. Soha ne lépjünk át egy ülő személyen, soha ne tegyünk fel a lábunkat az asztalra! Ha imára térdelünk Buddha előtt, a lábunkat helyezzük magunk alá vagy mellé. Ha gyékényre ülve fogyasztjuk az ételt, szintén így üljünk le.
 • A fej a test legszentebb része. Ne érintsük meg lao ember fejét, még kisgyermekét se. Rendkívül udvariatlan tettnek számít.
 • Laoszban a szerzetesek nagy tiszteletnek örvendnek. A nőknek soha nem szabad megérinteniük a férfi szerzeteseket, sem a ruhájukat vagy közvetlenül átadni részükre valamit.
 • Laoszban meglehetősen konzervatív gondolkodás mód jellemzi az embereket a szeretet bármely nyilvánosan történő, fizikális kifejezését illetően. Kézen fogva besétálni egy templomba, vagy a templom területén csókolózni különösen illetlen cselekedetnek számít.
 • Öltözködjünk szolidan, kerüljük a kirívó ruházatot.
 • Ne vásároljunk antik Buddha szobrokat vagy szent tárgyakat, mert azzal, hogy az antik darabot kivisszük az országból, Laosz veszít kultúrális örökségéből. Az antk tárgyak helyet vásároljunk kézműves termékeket, ezáltal támogatjuk a helyi közösségeket.
Copyright © 2020 
Szöveg: Gáspár Kata, Fotók: Gáspár Kata 
Minden jog fenntartva. 
A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.