Emberi történetek a nagyvilágból 2. rész

Nektek hogy telik 2020 nyara?

Körülnéztünk a világban, hogy telnek partnereink és barátaink napjai a távoli országokban ebben a szokatlan időszakban.

Sovann – Siem Reap, Kambodzsa

Sovann és családja lassan 8 éve áll közel a szívemhez. Négy gyönyörű gyermek édesapja, Very a legkisebb kislány 1 éves volt mikor megismertem őket, a legkisebb fiúcskát pedig pár hónapos korában dajkáltam is. Családtagként fogadnak minden alkalommal, amikor Kambodzsába érkezek. A vörös khmerek rémuralmát is megélt törékeny Édesanyja szeretettel ölel meg amikor találkozunk, és mindig úgy válunk el, hogy menjek gyakrabban. Rendszeresen beszélünk videotelefonon, így különösen megérint, hogy mennyire nehéz helyzetbe kerültek most. Kambodzsában hatalmas külföldi beruházások vannak folyamatban, rengeteg az építkezés, és Sovann is kemény fizikai munkát végez most, hogy el tudja tartani a családját. Napokig, de van hogy hetekig van távol szeretteitől. Nem válogathat, ott és akkor kell dolgozni, ahol és amikor munka van. Végtelenül kedves, bájos kis felesége, Somrang szintén rendkívül szorgalmasan dolgozik, isteni főztjét több utasunk is megízlelhette már utazásaink során. Nap mint nap vitte ki a helyi piacra a frissen készült finomságokat egy kis motorhoz rögzített kocsin, de a mostani időszakban az embereknek szinte alig van pénze, így Somrang sem tud annyi ételt eladni.

Kambodzsában hatalmas az ellentét a társadalom egyes rétegei és a jövedelmek között, és a legtöbb embernek semmi megtakarítása. A kormányzati alkalmazottak megélhetése a legstabilabb, de rengeteg család él a létminimum alatt, napi 1-2 dollárból, ami szinte felfoghatatlan számunkra, hogy miként tudják túlélni. Számukra nagyon fontos a család, az összetartozás, több generáció él együtt egy kis házban. Ha valakinek például nincs hol laknia, nincs munkája, akkor testvérei és a családja gondoskodik róla. Sovann is évekig elszállásolta az egyik lánytestvérét és annak lányát. De a most kialakult helyzet miatt még nehezebb lett az életük. A khmer emberek nagyon társaság szerető emberek, sok időt töltenek együtt piknikezéssel a szabadban, imádják a zenét, ami a vörös khmerek sötét időszakában tilos volt.

Sovann nagyon nagyon várja, hogy újrainduljon az élet, a turizmus. Évek óta szállította a sok sok utast tuktukján és kisbuszával, az emberek kivétel nélkül imádják a kedves és vidám természetét. Rengeteg különleges helyet mutatott meg nekem is, neki köszönhetem az első kambodzsai élményeimet, ami egy életre meghatározta ennek a gyönyörő országnak a helyét a szívemben.

A posztom megírása után kaptam a hírt, hogy Sovann mindegyik gyermeke elkapta a tigris szúnyogok által terjesztett Chikungunya-láz vírus fertőzést és a kis otthonukban, a gyerekek szobája átalakult kórházzá, infúziós palackok lógnak a mennyezetről 🙁 Az orvosi költség pedig meghaladja a 400 USD összeget 🙁 (Ez hatalmas összeg nekik, hiszen a 6 tagú család havi megélhetése – étel, rezsi, iskola – kb 300 USD, kb 90.000 Ft) Szegénykéim, nem elég az amúgyis nehéz helyzet, most még ez is súlytja őket…

Malasia – Phuket, Thaiföld

Malasia, Phuketen élő partnerünk és jó barátunk egy utazási iroda társtulajdonosa, mely családi vállalkozás és évek óta nagyszerű hajós kalandokkal tette felejthetetlenné utasaink thai tengerparti élményeit Phi Phi szigetvilágában. Három tündéri kislány édesapja, aki ebben a nehéz időszakban a feleségével felváltva vigyáz a lányokra, miközben alkalmi munkákat vállalva próbálja biztosítani családjának a megélhetést. Sokat kirándulnak a családjával, próbálják a legjobbat kihozni ebből az időszakból. Korábban sokszor napokig távol volt tőlük, volt hogy több éjszakát Phi Phi szigetén töltött, mert napi szinten tele volt utasokkal.

Phuket és a környező szigetvilág évek óta az egyik legkedveltebb turista célpont, rengeteg utazási iroda, turisztikai szolgáltatást nyújtó cég, étterem és hotel várta a látogatókat a világ minden pontjáról. A sziget bevételének nagy része a turizmusból származott, így itt különösen nagy veszteséget okoz a jelenlegi helyzet.

Nehéz ez az időszak nekik is, de Malasia igyekszik pozitív maradni, tele van tervekkel a jövőre. A napokban hosszan beszélgettünk telefonon és elmesélte, hogy felutazott Észak Thaiföldre a legkisebb hercegnővel, egy családi születésnapra. Két hetet töltenek itt és közben újabb programokat álmodnak meg a testvérével. Phuket és Phi Phi szigetvilágán kívül nagyszerű programokat terveznek Thaiföld csodás északi hegyvidékében, Chiang Mai, Chiang Rai és Mae Hong Son környékén. Malasia azon szerencsések közé tartozik, akinek van saját földje, ahol megterem a sok egzotikus isteni finom gyümölcs, friss zöldség, így minden nap kerül valami finomság az asztalra. Thaiföldön rengeteg  a külföldiek tulajdonában lévő vállalkozás, és sok üzletember utazik be jelenleg is az országba, miután letöltötték a 2 hét kötelező karantént. A munka mellett utaznak, pihennek, és szerencsére Malasiat is jópáran megkeresték privát program igényeikkel.

Thaiföldön, különösen vidéken, sok család megélhetése vált bizonytalanná. A thai kormány 3 hónapon keresztül havi 5.000 baht (kb 50.000 Ft) összeggel támogatja a családokat, ami nagyon csekélynek tűnik, nekünk nyugati embereknek, de a thai emberek igényei jóval alacsonyabbak és nekik ez az összeg is hatalmas segítség. A thai emberek rendkívül segítőkészek, a családok gondoskodnak az idősebb szülőkről, a munkanélküli rokonokról, barátokról, aktívan támogatják a rászorulókat, senkit nem hagynak magára. Ez ritka nagy kincs a mai világban, rendkívül értékes emberi tulajdonság.

La – Luang Prabang, Laosz

Délkelet Ázsia számos országához hasonlóan, még Laosz határai is zárva vannak a külföldiek előtt. Egy fejlődő országnak ez különösen katasztrofális, nincs turizmus, nincs munka, zárva vannak az éttermek, a bárok és a hotelok, rengeteg ember maradt munka és bevétel nélkül. La egy kislány és egy kisfiú édesapja, a hatalmas Mekong folyó partján fekvő  Luang Prabang városban élnek. Az egykoron királyi városként funkcionáló Luang Prabang egyik legkedvesebb állomásunk Délkelet Ázsiában, Óvárosa máig őrzi 16. századi hangulatát és méltán nyerte el az UNESCO Világörökség védettségét. Itt sétálni olyan érzés, mintha egy múzeumba csöppennénk. La eredeti végzettségét tekintve történelemtanár, de idegenvezetőként dolgozik. Nagyon kedves, konzervatív gondolkodású ember, ami a lao emberek többségére jellemző. Az elmúlt néhány hónap hatalmas terhet jelent számukra is, mivel neki sincs munkája. Kambodzsához hasonlóan, a szocialista Laoszban is a kormánynak dolgozó emberek jövedelme és megélhetése biztosított, de azoknak az embereknek, akik magáncégeknek dolgoznak, senki nem segít, teljesen magukra vannak hagyva.  

La nagyon bízik abban, hogy hamarosan vége ennek a nehéz időszaknak és újra indul az élet, a turizmus. Laoszban nincs megtakarítása az embereknek, így rengeteg család sodródott a létminimum alá, szinte válságos, kilátástalan helyzetbe. 

A lao emberek mélyen hívők, rendszeresen látogatják a templomokat, hogy felajánlást nyújtsanak Buddha-nak. A vallás, a mély hitük az egyetlen amibe kapaszkodni tudnak, ami reményt ad nekik. La megosztott velem néhány megható fotót az alábbi Buddha üzenettel, hogy miért is fontos a rendszeres felajánlás, miért lesz jobb ember általa:

 • Szerethetőbbé válsz
 • Értékesebb embereket fogsz magadhoz vonzani
 • Jobban elismernek
 • Teszel a jó karmáért
 • A Mennyországba jutsz
 • Adakozóvá válsz
 • Érdemeket szerzel
 • Megbékíted a halottak  szellemeit
 • Megőrzöd a kultúrádat
 • Tovább adod a hagyományokat a következő generációnak
 • Harmóniába kerülsz a világgal és az emberekkel
Copyright © 2020 
Szöveg: Gáspár Kata, Fotók: Apsara Adventures 
Minden jog fenntartva. 
A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.