Hoodoo tündérország – Bryce Canyon

“Angka-ku-wass-a-wits”

Az egyik legérdekesebb név a sok közül amivel illették ezt a különleges tájat. Jelentése a Paiute indián nyelvben “vörösre festett arcok”. A déli Paiute indiánok legendája szerint ezek a kőpillérek az ő kővé vált őseik.

Az USA egyik legszebb nemzeti parkjaként számon tartott Bryce Canyon valójában nem egy folyó által vájt kanyon, hanem a zuhogó eső, az olvadó hó és a téli fagy eróziós munkája faragta ki a puha homokkőből a patkó alakú, természetes amfiteátrumba rendeződött több ezer hoodoo-t, sziklatűt, sziklaoszlopot és sziklaívet.

A Utah államban található parkot Ebeneezer Bryce mormon telepesről nevezték el, aki az 1870-es években itt telepedett le. Egy helyi legenda szerint tőle származik az a mondat, amit a parkról mesélő cowboyok ma is gyakran idéznek: „pokoli hely, ha eltéved egy tehened”. Ugyanis a marháit legeltető Bryce állatai elkóboroltak és komoly erőpróba volt megtalálni azokat a sivatagi hőségben a több ezer, tíz emelet magas sziklatorony között.

Coyote isten varázslata

Az ősi indián legenda szerint a “megtévedt földlakók” nem vigyáztak erre a törékeny földre, megették az összes fenyőmagot, kiitták a folyók, patakok vizét és ezzel magukra haragították az állatokat. Az állatok panaszát meghallgatta Coyote Isten és meghívta az embereket egy ünnepségre. Az emberek elfogadták a trükkös istenség meghívását és élvezettel lakomáztak, mit sem sejtve, hogy mi vár rájuk. Coyote Isten megbűvölte és egy varázslattal hoodoo-kká változtatta őket. A hoodoo szó eredetét továbbra is titok övezi, ami viszont biztos, hogy egy dél Paiute indián szóhoz kapcsolható és ohh doo-nak ejtik, mely ijesztő, félelmetes jelentéstartalmat hordoz magában. A telihold fényében a hoodoo-k egy valóságos kő-tű-erdőben elevenednek meg, újra életre kelnek és elmondhatják az üzenetüket: “Úgy élj és lépj, hogy vigyázz erre a földre!”

Mi is az a hoodoo?!

Hívják még tündérkéménynek, sátorsziklának vagy földi piramisnak. Ezek a magas, karcsú és hihetetlen formájú kőtornyok általában kiszáradt vízgyűjtő medence alján vagy sivatagos területen alakulnak ki, ahol a puha, könnyen erodálódó kőzetréteg (sárkő, tufa, puha homokkő) felett egy keményebb kőzetréteg található, mint például a bazalt, mészkő vagy kemény homokkő.

90 millió évvel ezelőtti őstengerből rakódtak le a vidék legrégebbi kőzetei, melyek ma már teljesen láthatatlanok.

55-40 millió évvel ezelőtt a mai Utah vidéke egy kiterjedt ősi tórendszer része volt, egy hegyekkel körülölelt medence, tele vízzel. Évmilliókon keresztül a folyók különböző üledékeket – többnyire oldott mészkövet – szállítottak ide és rakták le a nagy tavak rendszerébe.

20 millió évvel ezelőtt hatalmas tektonikus mozgások kezdődtek és a Colorado-fennsík több mint 3.000 méterrel megemelkedett. A tavak kiszáradtak és a korábban lerakódott üledékkeverékek iszapos mészkővé váltak.

Az elkövetkező évmilliók során a csapadékvíz és a fagy eróziós munkája kezdte el létrehozni a hoodoo-kat a keskeny falú sziklákból. Nyári napokon a hőmérő higanyszála akár 40 fokig is kúszhat, míg télen gyakran borítja hó tündérország hoodoo-it. Évente több mint 200 fagyás-olvadási ciklust észlelnek. Télen az olvadó hó víz formájában beszivárog a repedésekbe, majd éjszaka megfagy, tágul és fokozatosan növeli a repedéseket. Először lyukak, ún. ablakok jönnek létre, de az erózió folyamatos és az ablakok mérete egyre nagyobb lesz, végül a tetejük beomlik és önálló oszlopok maradnak a helyükön.

Az eső tovább formázza ezeket a képződményeket és a mészkő oszlopokat elképesztő formájú tornyokká, ún. hoodoo-kká faragja.

Változatos méretek, formák és színek

A hoodoo eróziójának átlagos üteme 100 évente kb 60-130 cm. Az embermagasságtól a több 10 emeletes épület magasságig változó magasságúak. Mintázatuk a felépítő lágyabb és keményebb kőzetek rétegződésétől függően rendkívül változatos. A színpalettában közel 60 féle színt különböztethetünk meg, melyeket az egyes kőzettípusokban lerakódott ásványok határoznak meg.  

Csillag “takaró”

A több mint 2.000 méteres tengerszint feletti fekvés, a tiszta száraz levegő és szinte nulla légszennyezettség együttesen a Föld egyik legsötétebb helyévé változtatja éjjel a Bryce Canyon vidékét. A tökéletes sötétségű égbolt a közel 7.500 csillag fényétől szinte lángol. Holdtalan éjszakákon a Tejút egy hatalmas ezüstös szivárványhoz hasonlít. A Vénusz és a Jupiter fénye olyan erős, hogy a hoodoo-knak árnyéka lesz az éj sötétségében, még misztikusabbá varázsolva a tájat.

Több ezer éves sörtefenyők

A sziklás hegyi sörtefenyők a Bryce Canyon őshonos növényei, csak 6 államban találhatók meg, beleértve Utah államot is. A parkban élő 4765 éves Matuzsálem fának elkeresztelt sörtefenyő Földünk legöregebb példánya, közel 1000 évvel idősebb, mint bármely más ma élő sörtefa. Érdekességük, hogy gyakran részenként pusztulnak el. Ahogy a gyökerek szabaddá válnak, kiszáradnak és elhalnak. Azonban a fának csak a gyökerekhez közvetlenül kapcsolódó része pusztul el, a fa többi része tovább él. Ez az egyik oka a fák torz, kínzott megjelenésének.

Copyright © 2022 
Szöveg és fotók: Gáspár Kata
Minden jog fenntartva. 
A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.