CSALÁDI KALANDOK SRI LANKA SZIGETÉN

elefántok | falulátogatás | ősi városok | vízesésben fürdés | fantasztikus ételek | vonatozás | teknősök | óceánparti élmények

Az utazás fénypontjai

  • Dambulla ősi városa
  • Szingaléz falutúra
  • Sigiriya oroszlánszikla
  • Tradicionális fűszerkert látogatás
  • A különleges Ambuluwawa torony
  • Vízesésben fürdés
  • Vonatozás hegyvidéki tájakon
  • Kis Adam’s Peak túra
2024. június - augusztus és 2024. november - december | 10 éjszaka

Az ünnepi időszakra az ár nem érvényes, kérd ajánlatunkat.

egyéni utazás (2 felnőtt + 2 gyerek)
1,250 USD/felnőtt, 950 USD/gyerek + vízum + repülőjegy + biztosítás

1. nap: COLOMBO – PINNAWELA – ELEFÁNT ÁRVAHÁZ – ELEFÁNTKAKI PAPÍR MŰHELY

Választott járatunktól függően megérkezünk Colombo nemzetközi repülőterére, ahol már várnank Bennünket és privát transzferrel utazunk Pinnawela-ba (kb 2-2,5 óra utazás), ahol az éjszakát fogjuk tölteni.

Amennyiben a reggeli/délelőtti órákban érkezünk, kis pihenést követően délutánunkat az elefántokkal töltjük. Pinnawela ad otthont egy fantasztikus szellemiségű elefánt menhelynek, ahol mi is megismerkedünk majd ezekkel a nagyszerű állatokkal. Az árvaházat az elárvult, sebesült, beteg és természetes lakhelyüket elvesztő elefántok megmentésére hozták létre. Körülbelül 70-90 különböző korú elefántot gondoznak itt gyönyörű környezetben. Láthatjuk az elefántok fürdetését (fakultatív program keretében részesei is lehetünk) és látogatást teszünk az elefántkaki-papír műhelybe is. Szállásunk a MahaOya folyó partján lesz, gyönyörű környezetben, csak sétálni vagy leülni a folyópartra is nagyszerű élmény.

(szállás: Pinnawela, butik resort, ellátás: vacsora)

2. nap: DAMBULLA SZIKLASZENTÉLY 

Amennyiben előző napon délután érkeznénk, az elefántokkal való találkozásunk ezen a délelőttön lesz és majd ezt követően utazunk tovább.

Kényelmesen megreggelizünk és irány a Sri Lanka szívében fekvő Dambulla ősi városa (kb 2 óra utazás). Itt található a sziget legnagyobb és legszebb állapotban fennmaradt, 2.100 éves buddhista barlangszentély-együttese. Már maga a szentélyhez vezető út is csodálatos: a zöld ezernyi árnyalatában pompázó buja növényzettel borított hegycsúcsok, az út mentén friss gyümölcsöket áruló helyiek és a szemtelen kis majmok kísérik utunkat egészen a hegycsúcsig.  A szentély öt különálló barlangjában gyönyörű falfestmények és közel 150 szobor található. Ahogy belépünk a szent területre, ritmusos dobszó és füstölők illata varázsol el bennünket. Nagyon felemelő érzés barlangról barlangra sétálni, megcsodálni a több ezer éves gyönyörű freskókat és szobrokat. Ez a hely valóban méltán vált az UNESCO Világörökség részévé.

(szállás: Dambulla, hotel, ellátás: reggeli és vacsora)

3. nap: FALULÁTOGATÁS&HELYI ÉTELEK – “IDŐUTAZÁS” & SIGIRIYA OROSZLÁNSZIKLA

Reggeli után egy újabb élményekkel teli napnak vágunk neki.

Délelőtt látogatást teszünk egy Sigiriya közeli szingaléz faluban, ahol bepillanthatunk a helyi emberek életébe, akik mosolyogva, szeretettel fogadnank bennünket. Púpos ökrös szekéren utazunk, dzsungeles környezetben, majd egy rövid kis sétával egy kis kedves tóhoz jutunk. A tavon helyi kis csónakba szállunk és egy kis faluba utazunk, ahol pár család lakik. A földjeik mentén található tradicionális nyári konyhájukban látnak vendégül minket, ahol megmutatják nekünk a rizs hántolását, a kókusz szétbontását, kireszelését a kókuszdióból és hogy miként fonják a pálmalevelekből a tetőt otthonaikra. Sőt, mindezt ki is próbálhatjuk! A frissen hántolt rizsből és reszelt kókuszból tradícionális szingaléz ételeket, kókuszlepényt (coconut rotti) és hozzá coconut sambolt készítenek, illetve 4-5 különböző ételt is főznek nekünk ebédre, hogy ízelítőt kapjunk Sri Lanka finomságaiból. Közben érdekességeket tanulhatunk helyi vezetőnktől az ételek elkészítéséhez használt fűszernövényekről, megtanuljuk, hogy a sri lankai konyha két alap fűszerlevele a rampah (pandan level) és a karapincha (Curry leaves). Akinek van kedve, besegíthet a konyhában, de aki pihenni szeretne, a tó partján élvezheti a csodás panorámát és a gazdag madárvilágot.

Ízletes lakománk után kicsit megpihenünk, majd délutánunkat az UNESCO Világörökség részét képező Sigiriya oroszlánszikla felfedezésével töltjük. 1.202 db lépcsőfokot mászunk meg, hogy felérjünk az 5. században épült, kb 250 méter magas szikla tetején található erődítmény-palotarendszerhez, mely történelmi jelentőségű események helyszíne volt egykoron. Ámulatba ejtő freskók, tükörfal, barlangkok, fürdők, tavak, vízi kert, sziklakert, függőkert, megannyi csoda és szemtelen majmok sokasága vár ránk Sigiriya-ban. A csúcsra felérve, garantált az élmény, varázslatos panoráma lesz a jutalmunk.

(szállás: Dambulla, hotel, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

4. nap: FŰSZERKERT – DRÁGAKŐ MÚZEUM – KANDY

Napunkat a Matale fűszerkertben, a tradícionális fűszertermesztés központjában kezdjük. Egy vezetett túra keretében bemutatják nekünk a különböző fűszernövényeket, megszagolhatjuk, megkóstolhatjuk a friss fűszernövényeket, majd a belőlük előállított termékeket és egy kis ayurvédikus masszázskezelést is kapunk. A termékek többségét kipróbálhatjuk J A kert kisboltjában pedig minden bemutatott termékből és a friss, organikus fűszerekből vásárolhatunk is.

Érdekes programjaink után Kandy városa felé vesszük az irányt. Kandy kb 530 méteres magasságban fekszik, a szingaléz királyok utolsó fővárosa, szintén az UNESCO Világörökség része. A szigetország legszebb településeként van számontartva, gyönyörű környezetben, 1500 méter magas hegyek gyűrűjében, dombokkal, folyókkal, tavakkal és kisebb-nagyobb vízesésekkel körülvett csodaszép völgyben fekszik. Itt található a világ egyik legnagyobb buddhista zarándokhelye a Dalada Maligawa, azaz a Szent Fog Temploma, ahol Buddha fogát őrzik. Az épület eredetileg Királyi Palotának a része volt. Az ereklye a 4. században került Sri Lankára, először, az akkori fővárosban Anuradhapurában helyezték el, majd végül Kandybe került, és azóta is itt őrzik.

Miután megérkeztünk, elfoglaljuk szállásunkat és kicsit megpihenünk, majd látogatást teszünk a drágakőmúzeumba. Sri Lanka nagyon híres a drágakövekről, emiatt is kezdődtek a leigázások, mikor a gyarmatosítók megérkeztek a kincses-szigetre. Ismertetőt kapunk arról, hogy miként kerül ki a drágakő a földből, hogyan mossák, hogyan csiszolják, hogyan tudjuk megállapítani, hogy értékes vagy értéktelen, mit jelent a karat, mi értékes egy kőben. Sőt meg is foghatunk egy rubin vagy zafír darabot eredeti állapotában 🙂

Akinek van kedve, megnézheti a Kandian dance híres tradicionális sri lankai vallási táncot, amit mai napig a legfontosabb alkalmakkor táncosok tucatjai táncolnak.

A templomban reggel és este zajlanak a vallási rituálék, ezért este, fogunk mi is látogatást tenni. Este 8 óra magasságában érkezünk vissza a szállásunkra.

(szállás: Kandy, hotel, ellátás: reggeli és vacsora)

5. nap: AMBULUWAWA TORONY – RAMBODA – VÍZESÉSBEN FÜRDÉS

Kényelmesen megreggelizünk és kb 8:30 órai indulással Ambuluwawa csodás hegyvidékébe utazunk, hogy felmásszunk a nagyon különleges formájú, 48 méter magas Ambuluwawa toronyba, ahonnan 360 fokos ámulatba ejtő panorámában gyönyörködhetünk a környező hegyekre. Megjegyzés: akinek tériszonya van, az lent meg tud várni bennünket. Maga az ide vezető hegyi út is varázslatos: zöldellő hegyek, örökzöld erdők, színpompás virágzó növények tarkítják utunkat.

Kirándulásunk után folytatjuk utunkat a kb. 1.700 m magas hegyvidéki részen található Ramboda-ba, ahol az éjszakát töltjük. Szállásunk gyönyörű környezetben található, ahonnan, ha lenézünk a völgybe, tó, rizsföldek, zöldségágyások, teadomb, fenyvesek, vízesések pazar látványa tárul elénk. Kora délután érkezünk meg, elfoglaljunk szobáinkat és napunk hátralévő részét szabadon tölthetjük. Fürödhetünk a vízesésben, vagy egy természetes swimming pool-ban mártózhatunk meg.

(szállás: Ramboda, hotel, 1 éj, ellátás: reggeli és vacsora)

6. nap: TEAGYÁR LÁTOGATÁS – VONATOZÁS – ELLA – KILENC LYUKÚ HÍD

Miután felébredtünk, üljünk ki kicsit a szobánk teraszára és élvezzük az elénk táruló panorámát, a vízesés hangját. Az érzés leírhatatlan!

Reggeli után indulunk a közel 180 éves múlttal rendelkező Mackwoods teagyárba. Már maga az idevezető út, a teaültetvények látványa is gyönyörű. A Mackwoods név a legfinomabb Ceylon tea fogalmával egyenlő. Napjainkban Mackwoods több mint 27.000 hektárnyi területen elterülő ültetvényein 15 különböző tea fajtát, gumi és olajpálmát termesztenek. Két éve ugyan a Damro társaság megvette a teagyárat, de a tradicionális teagyártás ugyanúgy folytatódik. Az angol királyi család által legtöbbet fogyasztott tea a Mackwoods tea, porceláncsészékben felszolgálva. Ezt mi is ki fogjuk próbálni.

Megebédelünk, majd NanuOyá-ba autózunk, ahol vonatra szállunk és egy fantasztikus vonatkalandra indulunk következő állomásunkra, Ella-ba. 1.900 m-es magasságban a hegyekben visz vonatunk útja és pazar kilátásunk lesz a környező völgyekre. 

Miután megérkeztünk Ella-ba, ellátogatunk a festői környezetben fekvő, buja dzsungellel körülölelt Kilenc lyukú hídhoz.

Délután érkezünk szállásunkra és napunk hátralévő részét pihenéssel tölthetjük.

(szállás: Ella, hotel, ellátás: reggeli és vacsora) 

7. nap: ELLA – KIS ADAM’S PEAK – WIJAYA BEACH

Ma kényelmesen ébredünk, megreggelizünk, majd egy kis túrára indulunk a Kis Adam’s Peak-re, mely 1.141 méterrel magasodik a tengerszint felett. 326 lépcsőfokot mászunk meg, és a csúcson ámulatba ejtő panorama lesz a jutalmunk.

Kirándulásunk után csomagjainkkal útrakelünk és a sziget deli része felé vesszük az irányt, és meg sem állunk egészen az óceánpartig. Elfoglaljuk óceánparti szállásunkat és napunk hátralévő részét szabadon tölthetjük.

Fakultatív program keretében egy izgalmas dzsip szafari kalandra indulhatunk a sziget déli részén fekvő Yala Nemzeti Parkban. A park Sri Lanka egyik legnagyobb, legrégebbi és leghíresebb nemzeti parkja rendkívül gazdag állatvilága rendkívül gazdag: pelikán, kormorán, sasok, bagoly, gémek, gólyák, tukánok, kingfisher-ek, dzsungel tyúkok, pávák, és kisebb-nagyobb énekesmadarak, őzek, szarvasok, vaddisznók, vízi bivalyok, rókák, hiénák, mongúzok, krokodilok, ajakos medvék, elefántok és leopárdok élnek itt vadon, melyeket, ha szerencsések vagyunk, mi is lencsevégre kaphatunk.

A park csak egy „senki földje” területtel és néhol a lakott területek szomszédságában drótkerítéssel van elválasztva. A vadállatok szabadon közlekedhetnek az ország erdejeiben a vadrezervátumok között.

(szállás: Wijaya vagy Hikkaduwa beach, butik resort vagy hotel, ellátás: reggeli)

8-10. napok: ÓCEÁNPART – TEKNŐSÖK – BÁLNALES – GÓLYALÁBHORGÁSZÁS

Napjainkat szabadon tölthetjük, kinek amihez kedve van. Aki aktívan szeretné ezeket a napokat is eltölteni, különböző fakultatív programokon vehet részt: vízi sportok, teknőctelepek, gólyaláb horgászás és bálnales, vagy ellátogathatunk Galle városába, mely leginkább erődítményéről híres.

(szállás: butik resort vagy hotel, ellátás: reggeli)

 

 

11. nap: COLOMBO – HAZAUTAZÁS

Elbúcsúzunk csodás partunktól és választott járatunktól függően, privát transzferrel Colombo repülőterére utazunk, ahonnan megkezdjük hazafelé tartó utazásunkat.

(ellátás: reggeli)