SRI LANKA KINCSEI

ősi városok | csodás templomok | elefántok és teknősök | csodás hegyvidék | vízesésben fürdés | fantasztikus ételek | teaültetvények | gyönyörű óceánpart

Az utazás fénypontjai

  • Pinnawela elefánt árvaház és elefántkaki papír műhely látogatás
  • Dambulla és Polonnaruwa ősi városai
  • szingaléz falulátogatás
  • vallási rituálé a Kandy Fogtemplomban
  • vadvízi evezés Kithulgala dzsungelében
  • fürdés egy természetes medencében
  • vonatozás hegyvidéki tájakon
  • túra a Kis Adam’s Peak-re
2024. június - augusztus és 2024. november - december | 10 éjszaka

Az ünnepi időszakra az ár nem érvényes, kérd ajánlatunkat.

egyéni utazás (4-6 fő felnőtt)
1.490 USD/fő + repülőjegy + vízum + biztosítás

1. nap: COLOMBO – PINNAWELA – ELEFÁNT ÁRVAHÁZ – ELEFÁNTKAKI PAPÍR MŰHELY

Választott járatunktól függően megérkezünk Colombo nemzetközi repülőterére, ahol már várnank Bennünket és privát transzferrel utazunk Pinnawela-ba (kb 2-2,5 óra utazás), ahol az éjszakát fogjuk tölteni.

Amennyiben a reggeli/délelőtti órákban érkezünk, kis pihenést követően délutánunkat az elefántokkal töltjük. Pinnawela ad otthont egy fantasztikus szellemiségű elefánt menhelynek, ahol mi is megismerkedünk majd ezekkel a nagyszerű állatokkal. Az árvaházat az elárvult, sebesült, beteg és természetes lakhelyüket elvesztő elefántok megmentésére hozták létre. Körülbelül 70-90 különböző korú elefántot gondoznak itt gyönyörű környezetben. Láthatjuk az elefántok fürdetését (fakultatív program keretében részesei is lehetünk) és látogatást teszünk az elefántkaki-papír műhelybe is, hogy miként hasznosítják az elefántok ürülékét környezetbarát papír készítésére. Az elefántok az elfogyasztott növényeknek kb 40%-át emésztik csak meg, a bélrendszerükön keresztül gyorsan végig jut, így egy rostban gazdag ürülék a végeredmény, amelyet több fázison keresztül tisztítanak meg, dolgoznak fel, formáznak és színeznek természetes anyagokkal. Vásárolhatunk képeslapot, kisfüzetet és egyéb apróságot is.

Szállásunk a MahaOya folyó partján lesz, gyönyörű környezetben, csak sétálni vagy leülni a folyópartra is nagyszerű élmény.

Megjegyzés: ahhoz hogy ez a napi program teljes egészében tudjon teljesülni, reggeli járattal kell megérkezni Colombo-ba.

2. nap: DAMBULLA SZIKLASZENTÉLY

Amennyiben előző napon délután érkeznénk, az elefántokkal való találkozásunk ezen a délelőttön less és majd ezt követően utazunk tovább.

Kényelmesen megreggelizünk és irány a Sri Lanka szívében fekvő Dambulla ősi városa (kb 2 óra utazás). Itt található a sziget legnagyobb és legszebb állapotban fennmaradt, 2.100 éves buddhista barlangszentély-együttese. Már maga a környezete, a zöld ezernyi árnyalatában pompázó buja növényzettel borított hegycsúcsok is ámulatba ejtenek. A szentély öt különálló barlangjában gyönyörű falfestmények és közel 150 szobor található. Ahogy belépünk a szent területre, ritmusos dobszó és füstölők illata varázsol el bennünket. Nagyon felemelő érzés barlangról barlangra sétálni, megcsodálni a több ezer éves gyönyörű freskókat és szobrokat. Ez a hely valóban méltán vált az UNESCO Világörökség részévé.

(szállás: Dambulla, hotel, ellátás: reggeli és vacsora)

3. nap: “IDŐUTAZÁS”: SIGIRIYA OROSZLÁNSZIKLA – POLONNARUWA ŐSI VÁROSA

Kora reggel, 8 órakor indulunk és napunkat csodás UNESCO Világörökségi helyszínek felfedezésével töltjük. Első állomásunk a Sigiriya oroszlánszikla, ahol 1.202 db lépcsőfokot mászunk meg, hogy felérjünk az 5. században épült, kb 250 méter magas szikla tetején található erődítmény-palotarendszerhez, mely történelmi jelentőségű események helyszíne volt egykoron. Ámulatba ejtő freskók, tükörfal, barlangkok, fürdők, tavak, vízi kert, sziklakert, függőkert, megannyi csoda és szemtelen majmok sokasága vár ránk Sigiriya-ban. A csúcsra felérve, garantált az élmény, varázslatos panoráma lesz a jutalmunk.

Napunk másik fénypontja, Polonnaruwa, a második ősi főváros, ahova egy 1,5 órás autóúttal érkezünk meg. A város napjainkban is a szigetország egyik legfontosabb régészeti helyszíne, mai napig nincs 100%-ban feltárva. A város a X. században, Anuradhapura pusztulása után vette át a vezető szerepet, miután a dél-indiai, tamil Csóla-dinasztia győzedelmeskedett Anuradhapura fölött, előbb megszilárdította hatalmát, majd a fővárost Polonnaruwába helyezte át. A csodás műemlékek, szobrok, ősi templomok romjai között sétálva egy igazi időutazásban lesz részünk. Megcsodálhatjuk a három hatalmas, egyetlen szikladarabból kifaragott Buddha szobrokat is.

(szállás: Dambulla, hotel, ellátás: reggeli és vacsora)

4. nap: FALULÁTOGATÁS – FŰSZERKERT – MATALE HINDU TEMPLOM – KANDY

Reggeli után csomagjainkkal útra kelünk és egy újabb élményekkel teli napnak vágunk neki. Látogatást teszünk egy Sigiriya közeli szingaléz faluban, ahol bepillanthatunk a helyi emberek életébe, akik mosolyogva, szeretettel fogadnak bennünket. Púpos ökrös szekéren utazunk, dzsungeles környezetben, majd egy rövid kis sétával egy kis kedves tóhoz jutunk. A tavon helyi kis csónakba szállunk és egy kis faluba utazunk, ahol pár család lakik. A földjeik mentén található tradicionális nyári konyhájukban látnak vendégül minket, ahol megmutatják nekünk a rizs hántolását, a kókusz szétbontását, kireszelését a kókuszdióból és hogy miként fonják a pálmalevelekből a tetőt otthonaikra. Sőt, mindezt ki is próbálhatjuk! A frissen hántolt rizsből és reszelt kókuszból tradicionális szingaléz ételeket, kókuszlepényt (coconut rotti) és hozzá coconut sambolt készítenek, illetve 4-5 különböző ételt is főznek nekünk ebédre, hogy ízelítőt kapjunk Sri Lanka finomságaiból. Közben érdekességeket tanulhatunk helyi vezetőnktől az ételek elkészítéséhez használt fűszernövényekről, megtanuljuk, hogy a sri lankai konyha két alap fűszerlevele a rampah (pandan level) és a karapincha (Curry leaves). Akinek van kedve, besegíthet a konyhában, de aki pihenni szeretne, a tó partján élvezheti a csodás panorámát és a gazdag madárvilágot.

Következő állomásunk egy fűszerkert Matale-ban, a tradicionális fűszertermesztés központjában. Egy vezetett túra keretében bemutót kapunk a különböző fűszernövényekről, megszagolhatunk és megízlelhetünk friss fűszereket, kipróbálhatjuk a belőlük készült termékeket, majd egy 15 perces ayurvédikus masszázskezelést is kapunk. A kert kisboltjában pedig minden bemutatott termékből és a friss, organikus fűszerekből vásárolhatunk is.

Mielőtt tovább folytatnánk Sri Lanka kulturális fővárosába, Kandy-be, egy 15 perces kitérőt teszünk az ország egyik leghíresebb és legérdekesebb hindu templomában, amely Matale-ban található. Srí Lanka legnagyobb kisebbségi népcsoportja a tamilok magas számban élnek ebben a városban, így bepillantást nyerhetünk az általuk gyakorolt hindu vallásba.

Kandy város kb 530 méteres magasságban fekszik, a szingaléz királyok utolsó fővárosa, szintén az UNESCO Világörökség része. A szigetország legszebb településeként van számontartva, gyönyörű környezetben, 1500 méter magas hegyek gyűrűjében, dombokkal, folyókkal, tavakkal és kisebb-nagyobb vízesésekkel körülvett csodaszép völgyben fekszik. Itt található a világ egyik legnagyobb buddhista zarándokhelye a Dalada Maligawa, azaz a Szent Fog Temploma, ahol Buddha fogát őrzik. Az épület eredetileg Királyi Palotának a része volt. Az ereklye a 4. században került Sri Lankára, először, az akkori fővárosban Anuradhapurában helyezték el, majd végül Kandybe került, és azóta is itt őrzik.

Miután megérkeztünk, elfoglaljuk szállásunkat és kicsit megpihenünk. Akinek van kedve, megnézheti a Kandian dance híres tradicionális sri lankai vallási táncot, amit mai napig a legfontosabb alkalmakkor táncosok tucatjai táncolnak.

A templomban reggel és este zajlanak a vallási rituálék, ezért este, fogunk mi is látogatást tenni. Este 8 óra magasságában érkezünk vissza a szállásunkra.

(szállás: Kandy, hotel, ellátás: reggeli és vacsora)

5. nap: DRÁGAKŐ MÚZEUM – KITHULGALA VADVÍZI EVEZÉS TEAFÖLDEK – RAMBODA VÍZESÉS

Reggeli után ellátogatunk egy kilátópontnál fotómegállót teszünk, ahonnan nagyszerű panorámában lesz részünk a városra. Majd látogatást teszünk drágakőmúzeumba. Sri Lanka nagyon híres a drágakövekről, emiatt is kezdődtek a leigázások, mikor a gyaramatosítók megérkeztek a kincses-szigetre. Ismertetőt kapunk arról, hogy miként kerül ki a drágakő a földből, hogyan mossák, hogyan csiszolják, hogyan tudjuk megállapítani, hogy értékes vagy értéktelen, mit jelent a karat, mi értékes egy kőben. Sőt meg is foghatunk egy rubin vagy zafír darabot eredeti állapotában 🙂

Délután egy izgalmas kalandra indulunk: Kithulgala dzsungelébe utazunk (kb 2,5 óra utazás), csónakokba szállunk és mókás vadvízi evezésre indulunk. Itt forgatták anno a Híd a Kwai folyón c. híres film néhány jelenetét. Nem túlélő tábor, bármelyik korosztály biztonsággal teljesítheti, nem igényel semmilyen extra edzettséget! Gyönyörű táj, a dzsungelben kanyarog a Kelaniya folyó. Nincsenek mérges pókok, kígyók, krokodilok közvetlen az ember mellett, csak a csodaszép táj, egy-egy vicces, élménydús zúgóval.

Este 18:00 óra körül érkezünk a kb. 1.700 m magas hegyvidéki részen található szállásunkra, ahonnan, ha lenézünk a völgybe, tó, rizsföldek, zöldségágyások, teadomb, fenyvesek, vízesések pazar látványa tárul elénk.

(szállás: Ramboda környéke, hotel, 1 éj, ellátás: reggeli és vacsora)

6. nap: TEAGYÁR LÁTOGATÁS – NUWARA ELIYA – ZÖLDSÉGPIAC – VÍZESÉSBEN FÜRDÉS

Miután felébredtünk, üljünk ki kicsit a szobánk teraszára és élvezzük az elénk táruló panorámát, a vízesés hangját. Az érzés leírhatatlan!

Reggeli után indulunk a közel 180 éves múlttal rendelkező Mackwoods teagyárba. Már maga az idevezető út, a teaültetvények látványa is gyönyörű. A Mackwoods név a legfinomabb Ceylon tea fogalmával egyenlő. Napjainkban Mackwoods több mint 27.000 hektárnyi területen elterülő ültetvényein 15 különböző tea fajtát, gumi és olajpálmát termesztenek. Két éve ugyan a Damro társaság megvette a teagyárat, de a tradicionális teagyártás ugyanúgy folytatódik. Az angol királyi család által legtöbbet fogyasztott tea a Mackwoods tea, porceláncsészékben felszolgálva. Ezt mi is ki fogjuk próbálni.

Majd irány Nuwara Eliya, a „tea országa” és a „fények városa”, vagy ahogy manapság nevezik, „Kis Anglia”, az ország legmagasabban fekvő városa (1.893 méter). Itt a levegő mindig tiszta, hűvös (éjjel 12–18 °C, nappal 18-26 °C ), sokszor ködös és esős. A hegyek közötti völgy, ahol a város található, a 19. század közepéig sűrű erdővel benőtt, vadállatokkal teli lakatlan vidék volt. A britek felfedezték a magasan fekvő, de sík és hűvös terület kiváló adottságait és az európaiak körében igen népszerű várossá tették Nuwara Eliyát.

Sétálunk egyet a városban és ellátogatunk egy helyi zöldségpiacra is. Délután érkezünk vissza a szállásunkra, és napunk hátralévő részét szabadon tölthetjük. Fürödhetünk a vízesésben, vagy egy természetes swimming pool-ban mártózhatunk meg.

(szállás: Ramboda, hotel, ellátás: reggeli és vacsora)

7. nap: VONATOZÁS – ELLA – KIS ADAM’S PEAK

Délelőtt pihenés, megebédelünk majd NanuOyá-ba autózunk, ahol vonatra szállunk és egy fantasztikus vonatkalandra indulunk következő állomásunkra, Ella-ba. 1.900 m-es magasságban a hegyekben visz vonatunk útja és pazar kilátásunk lesz a környező völgyekre.  Miután megérkeztünk Ella-ba, egy kis túrára indulunk a Kis Adam’s Peak-re, mely 1.141 méterrel magasodik a tengerszint felett. 326 lépcsőfokot mászunk meg, és a csúcson ámulatba ejtő panorama lesz a jutalmunk.

(szállás: Ella, hotel, ellátás: reggeli és vacsora)

 

8. nap: ELLA – WIJAYA BEACH

Reggeli után útrakelünk és a sziget deli része felé vesszük az irányt, és meg sem állunk egészen az óceánpartig. Elfoglaljuk óceánparti szállásunkat és napunk hátralévő részét szabadon tölthetjük.

(szállás: Wijaya beach, butik resort, ellátás: reggeli)

 

 

9-12. napok: ÓCEÁNPART – TEKNŐSÖK – BÁLNALES – GÓLYALÁBHORGÁSZÁS

Napjainkat szabadon tölthetjük, kinek amihez kedve van. Aki aktívan szeretné ezeket a napokat is eltölteni, különböző fakultatív programokon vehet részt: vízi sportok, teknőctelepek, gólyaláb horgászás és bálnales, vagy ellátogathatunk Galle városába, mely leginkább erődítményéről híres.

(szállás: butik resort, ellátás: reggeli)

 

 

13. nap: COLOMBO – HAZAUTAZÁS

Elbúcsúzunk csodás partunktól és választott járatunktól függően, privát transzferrel Colombo repülőterére utazunk, ahonnan megkezdjük hazafelé tartó utazásunkat.

(ellátás: reggeli)