Hoi An bűbájos városkája

Szeretem Vietnámban, hogy minden tája és városa teljesen más hangulatot áraszt, valamennyi varázslatos, de szívemhez legközelebb egy kis ékszerdoboz városka, Hoi An került.

Apró sárga házikók, melyek építőmesterei még a XV. században éltek itt, cseréptetővel fedett japán híd, ami mintha egy középkori fametszettről került volna elénk, élénk pirosra festett templomkapuk, keskeny utcácskák, virágokkal befutatott sikátorok, csodálatos iparművészeti termékeket árusító boltok és mindez milliónyi lampionnal feldíszítve! Este, mikor a nap leszállt, felgyulladtak az utcákon és a házak előtt a színes lampionok, valódi mesevilággá változtatták ezt a tündéri városkát!

Itt közlekedni csak gyalog, biciklivel vagy riksával lehet, illetve a folyón hajókázni, ahol a tradicionális csónakok is lampion kivilágítást kapnak az esti sötétben, színes fényeik visszatükröződnek a fekete vízben, olyan hangulatot árasztva, mintha egy mesekönyv illusztrációjába csöppentünk volna.

Strandoltunk, bringával felfedeztük a környékbeli falvakat, nagyokat nevetve utaztunk a billegő, kerek kosárcsónakokkal mohazöld vizipálmák között, boldog tulajdonosa lettem egy kézzel festett selyemruhának, melynek azóta is csodájára jár mindenki ha felveszem, finomakat ettünk, istenien éreztük itt magunkat!

Este a gyönyörűen kivilágított hídon átsétáltunk az éjszakai piacra, ahol a selyem lampionok romantikus fénybe vonták az utcát, a bódékban csodás illatot árasztó ételek sültek, sokáig álltunk egy festő mellett, akinek rizspapírján a szemünk előtt keltek életre a tussal készült figurák, isteni édes mangót vettünk egy vietnámi kalapos néninél, aki két kosarát vállán átvetett rúdon cipelte, imádtuk a városka minden szegletét!

Utolsó napunkon kívánságlámpást engedtünk a folyó sötét vízére. Ahogy néztem tovaúszni fénylő lámpásomat azt kívántam, ide minél előbb visszatérhessek ?

Copyright © 2020 
Szöveg: Kubovics Villő, Fotók: Gáspár Kata és Kubovics Villő Minden jog fenntartva. 
A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.