Templom etikett Délkelet Ázsiában

Délkelet Ázsia országaiban rengeteg szent hely, pagoda, templom található, melyek meglátogatása szinte minden program részét képezi. Ilyenkor nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy ezek a helyek nem csupán turisztikai látványosságok, hanem többségük ma is aktívan működő szellemi, kultúrális hely és a helyi lakosság számára fontos kegyeleti hely, így fontos, hogy tisztelettudóan viselkedjünk. Bár általában nagyon toleránsak és barátságosak a külföldiekkel szemben, de vannak alap dolgok, amiket feltétlenül be kell tartanunk amikor Délkelet Ázsia templomait látogatjuk meg.

Ne készíts szelfit Buddha szoborral!

Ha fotót szeretnél egy Buddha szoborral, akkor csakis szembe állj vele. Ne fordíts neki hátat, ne mutass béke jelet, ne vágj buta képeket vagy bármi hasonlót, mert ezek rendkívüli tiszteletlenséget jelentenek.

Konzervatív öltözetet viselj!

Általános szabály a ruházatot illetően, mindkét nemre vonatkozóan, hogy a vállat és a térdet takarja. Praktikus ötlet, hogy a hátizsákunkban mindig legyen velünk egy kendo vagy egy sarong, aminek anyaga nem átlátszó.

Ne érintsd meg a szerzetest!

A szerzeteseknek és az apácáknak nem szabad fizikai kontaktust teremteni világi emberekkel és különösen tabu számukra, hogy az ellenkező nem képviselői megérintsék őket. Ha véletlenül előfordulna, a kolostorba visszatérve bűnbánó cselekedetet kell végrehajtaniuk. Így azt is kerüljük el, hogy bármit átadnánk nekik. Adomány nyújtásánál a táskájukba vagy az adományélelem begyűjtésére szolgáló tálba tegyük azt.

Vedd le a cipőd, mielőtt belépsz a templomba!

Ázsia szerte szokás levenni a cipőt mielőtt belépsz valakinek az otthonába, és ez különösen fontos, amikor egy templomba lépsz be. Nem csak azért, hogy a szennyeződést távol tartsuk, hanem ez a tisztelet jele is.

Ne ölelkezz, csókolózz nyilvánosan!

Délkelet Ázsia valamennyi országában meglehetősen konzervatív gondolkodás mód jellemzi az embereket a szeretet bármely nyilvánosan történő, fizikális kifejezését illetően. Kézen fogva besétálni egy templomba, vagy a templom területén csókolózni különösen illetlen cselekedetnek számít.

Ne hangoskodj!

A buddhista templomok a csendes elmélkedés helyszínei, légy csendben, amikor belépsz. A templom területén ne rohangálj, ne lökdösődj, adj utat az idős embereknek és a szerzeteseknek. Délkelet Ázsia országaiban általában nagyon toleránsak és megbocsátók a gyermekekkel szemben, de ha gyereked nagyon energikus, akkor ne vidd be a templomba. Mindig légy udvarias és és ne felejts el mosolyogni ?

Ha Buddhát ábrázoló tetoválás van a testeden, takard el!

A nyugati országokban meglehetősen divatos szokás Buddhát vagy buddhista szent szövegeket a testükre varratni, de Délkelet Ázsia országaiban nem nézik jó szemmel. Különösen Thaiföldön amennyire csak lehet, takard el. A tengerparton még rendben lehet, ha fürdőruhában vagy, de egy templomba vagy szent helyre belépve erre nagyon figyelj!

Copyright © 2020 
Szöveg: Gáspár Kata, Fotók: Gáspár Kata 
Minden jog fenntartva. 
A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.