Makákó kalandok

A közönséges makákókat mindenhol „bajkeverő majmocskáknak” hívják, de nagyon szórakoztatóak tudnak lenni ? Imádják egymást kurkászni, pózolni, szemetet kiforgatni, a gyanútlan turisták elemózsiáját ellopni ?

Van pár vicces történetünk ? Egyik novemberben piknik csomaggal indultunk Angkor egyik templomához és egy egész makákócsapat „támadt” ránk és ellopták az összes reggelinket. Pedig Gabi még próbált is „harciasan” fellépni a bambuszból készült henger tartóba csomagolt csodás Angkor festményével, de hát a majmok sokan voltak, így akkor reggel úgy döntöttünk, diétázunk ?

De olyan is megesett, hogy csónakkal indultunk kirándulni Langkawi mangrove erdejébe, és a parton vidám makákó család szórakoztatott bennünket. Gondoltuk elég távol vagyunk tőlük, így – becenevén – Gé elővette a sajtos nasit, amire a makákók szeme is felcsillant és az egyik bátor példány egy hatalmas ugrással a csónakukban landolt. Hát volt sikítozás ? És akkor is a majom nyert ?

A nagy könyvek úgy írják, hogy a makákók nem szeretik a vizet. De ha egy banán a tét?! Gondolkodás nélkül szuper úszókká válnak és még a sziklákról is képesek bevetődni a csónakba. Sose felejtem, amikor a Phang Nga öbölben indultunk tengeri kajakokkal a csodás mészkő képződmények közé, vezetőink a kezünkbe nyomták a banánt, hogy a majmok örülni fognak. Kis csapatomnak mondtam, hogy csak dobják oda nekik, ne menjenek túl közel. Egyszer csak nagy sikítozás, és látom, hogy Anna és Gabi majd kiesnek a kajakból… Anna sikít, mert nem tudja mi ugrott rá, Gabi pedig azért sikít, mert látja, hogy egy makákó ül Anna nyakában, és a farkát a nyaka köré tekerte ?

A legutóbbi thaiföldi kalandunon sem volt hiány makákókból. Privát csónakkirándulásra indultunk Phi Phi szigetek körül és megálltunk a Monkey Beach-en. Mielőtt kiszálltunk volna, gyors „oktatást” kaptunk Captain Ley-től, hogy miként kell viselkedni, ha ne adj Isten, ránk ugrik, vagy mászik egy makákó. Zoli, Ildi nagy vagányan elindulnak ki a vízből. Egész makákó család lepte őket el ? Ildi leguggolt, majmocska már mászik az ölébe, bújuk a pólója alá, Zoli vállain, karján, fején majom ül ? Mi, akik a vízben álltunk, vagy a csónakban maradtunk, már sírtunk a nevetéstől. Zolin összevesznek a majmok ? Mondjuk neki: Zoli gyere be a vízbe, a majmok nem szeretik a vizet, le fognak ugrani rólad. Zoli szót fogad, elindul be a vízbe, majmok ugrálnak szana szét, de a pici ragaszkodik Zolihoz. Zoli már négykézláb mászik a vízben, de kismajom még mindig ragaszkodik. Aztán, ahogy kismajom felméri a helyzetet, és az a fránya szikladarab egyre messzebb kerül, utolsó pillanatban összeszedi a bátorságát és iszkiri, kiugrik a szikladarabra ?

Ezek a történetek így utólag nagyon vidámak, de nagyon elővigyázatosnak kell lenni velük, mert bajt is okozhatnak.

Copyright © 2020 
Szöveg: Gáspár Kata, Fotók: Gáspár Kata 
Minden jog fenntartva. 
A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.