Szuvenír tippek Délkelet Ázsiában

Ki ne szeretne valami kis emléket hazahozni egy nagyszerű utazásról, amire ha ránézel eszedbe jutnak az átélt élmények?! Van aki a szívében és az emlékeiben raktározza el az átélt csodákat, van aki fotókon örökíti meg, van aki hűtőmágnest gyűjt, vagy képeslapokat küld haza magának amin még az adott ország bélyege is egy plusz emlék, mindenkinek más okoz örömet.

Én a magam részéről – a fotózáson túl – a különleges, egyedi kézműves tárgyakat szeretem, de mivel meglehetősen sokat utazom, a Párom egyet kért tőlem, hogy egy országból csak egy szépséget hozzak, de az szuper különleges legyen. Én persze – többé kevésbé – szót fogadtam, így a mi otthonunk minden egyes szeglete az utazásokról és élményekről szól. Persze van aki azt mondaná, hű mennyi porfogó, de még törölgetni is imádom őket, mert az otthonunk takarítása közben időutazok és így sokkal élvezetesebb a házi munka is ?

Úton útfélen rengeteg lehetőség kínálkozik, így még az utazásaink legelején el szoktam mondani, hol mit érdemes vásárolni, emlékbe hazavinni. Íme néhány ötlet országonként ?

KAMBODZSA

Klasszikus: selyem termékek

A selyemszövés – bár nem olyan híres mint Thaiföldön – régi hagyománya Kambodzsának. Az emúlt 10 évben kezdett újra virágzásnak indulni az iparág és a vidéki településeken egyre többen tanulják a szakmát, hogy szebbnél szebb termékeket készítsenek és értékesítsenek. Siem Reapben a templomok környékén és a piacokon helyi asszonyok árusítják a különböző minőségű 100% hernyóselyemből készült, színpompás kendőket. Ha magas minőségű termékeket szeretnénk vásárolni, akkor az Artisans d’Angkor galériája kiváló hely, bár az árak jóval magasabbak, de csodaszép ruhák, női táskák, lakberendezési termékek (díszpárna, asztali futó, ágytakaró) közül válogathatunk.

Ízek/Kulináris emlék: kambodzsai sör & kampot bors

Az intenzív, de rendkívül aromás Kampot bors a világ legszínvonalasabb borsai között van számontartva. Teljesen organikus, felsőkategóriás minőségű, vörös, zöld vagy fekete változatban kapható. Jallemzően Kampotban vagy Kep-sur-mer-ben kapható, de elérhető Phnom Penhben vagy Siem Reapben is. Kambodzsában az első ellenőrzött termék, mindenképp legyünk figyelmesek, hogy valóban Kampot-ban készült-e. Kambodzsai körutazásunkon egyik állomása Kampot és látogatást teszünk egy bors farmon.

Kézműves tárgyak: faragott szobrok és lakkozott termékek

Kambodzsában különböző kézműves mesterségeken űznek és csodás termékeket vásárolhatunk. Többféle anyagot használnak, nemes fák, homokkő, ezüst, ami attól függ, hogy mi az ami elérhető az adott országrészben. Az angkori templomokat, a Bayon templom arctornyait, apsara táncosokat, elefántokat ábrázoló csodásan megmunkált szobrok, ezüstműves termékek, lakkozott dísztárgyak széles választéka, különböző minőségben és árfekvésben csábítja az utazókat. Siem Reapben az Artisans d’Angkor galériája mellett, a műhelyekbe is látogatást tehetünk, ahol láthayjuk a mesterembereket munka közben, megismerkedhetünk az egyes fázisokkal, láthatjuk, hogy egy homokkő tömbből, miként készül egy egy csodás Apsara vagy elefánt szobor. De itt készülnek az angkori templomok hiányzó díszítő elemeinek replikái is.

VIETNÁM

Klasszikus: az ún. pop-up papírkártyák

Egy képeslap méretű, színes papírból készült kinyitható kártya, amit ha kinyitsz egy vietnámi jellegzetesség (egy híres történelmi hely, természeti csoda vagy riksa) emelkedik ki belőle. Vietnám szerte bárhol beszerezhető

Ízek/Kulináris emlék: a vietnámi kávészűrő

Vietnám híres az isteni finom, zamatos kávékról. Nem csak a kávébab kiváló, hanem maga az elkészítése is egyedi, ahogyan az egyszemélyes szűrőn keresztül lecsepeg a friss, sűrű kávé, amit ízesíthetünk édesített sűrített tejjel. Személyes kedvencem, egyszerűen imdom! Vásárolhatunk magas minőségű kávét vagy az elkészítéséhez használt szűrőt, könnyű, kis helyen elfér és micsoda élmény, amikor otthon a teraszodon ülsz és közben vietnámi kávét kortyolgatsz.

Kézműves tárgyak

Hanoi tele van csodás lakkfestéssel díszített lakberendezési tárgyakkal, vagy a gobleinhez hasonló képekkel, csak itt nem fonalat szőnek az előre lyuggatott textíliába, hanem színes selyemszállal szövik a képet. Rendkívül aprólékos, és elég borsos az ára, de nagyon különleges.

Számomra a bájos Hoi An óvárosa volt maga a Paradicsom, ahol a kis utcácskák telis tele voltak szebbnél szebb kézműves termékeket kínáló galériákkal: színes lampionok (amit összecsukva könnyen hazavihetünk bőröndünkben), kézzel festet selyemruhák vagy a kis “babák”, amik Vietnám különbözú népviseletű etnikai embereit mintázzák. No itt nem tudtam szót fogadni, három babát hoztam haza. Mindegyiknek más a stílusa, színpompás népviseletben és szuper jól mutatnak a polcon ?

THAIFÖLD

Klasszikus: faragott virágszappan

Sokak számára igen kedvesek a szépen faragott, illatos szappanok. Formájuk sokféle lehet, de ami igazán thai, az az isteni illatú frangipani virágot vagy a mézédes mangot mintázó szappan. Szinte bárhol az országban megtalálható, de a legnagyobb választék az Észak Thaiföldi Chiang Mai éjszakai piacain lelhető fel.

Ízek/Kulináris emlék: thai sör & fűszerek

A thai söröket, a Singha és a Chang szinte minden utasunk imádta a nagy melegben, és fémdobozos kiszerelésben könnyen haza is tudjuk hozni. Aki szeret főzni, annak nagyszerű ötlet a különböző fűszerek, mint pl. a szárított chilli, galangal, coriander, citromfű, vagy a tradicionális ételek fűszerkeverékei, a pad thai, tom yam (édes savanyú rákleves), tom kha kai (kókuszos csirkeleves), vagy a zöld, sárga, vörös curryk. Az édesszájúaknak tökéletes választás a különböző dehidratált gyümölcsök, mango, papaya, ananász, durian vagy jackfruit.

Kézműves tárgyak

Thaiföldön rengeteg Kínában gyártott tömegcikk található meg a piacokon, de aki ellátogat az Észak Rózsájának is nevezett Chiang Maiba, az ország vallási és kézműves központjába, szebbnél szebb kézműves portékák közül válogathat. Az óváros esténként piactérré alakul, több helyen látni a mestereket, ahogy készítik az üvegtárgyakat, pingálják a rizspapírból készült esernyőket, lampionokat, vagy bőrből készítik a különleges fali képelet. Ha több napot töltünk Chiang Maiban akkor érdemes ellátogatni a Sankampaeng kézműves faluba, ahol különböző mesterségeket ismerhetünk meg, láthatjuk miként készülnek a selyem és textil termékek, rizspapírból az esernyők, legyezők, fából faragott bútorok és lakberendezési tárgyak, lakfestéssel díszített fa és bambusz tárgyak, vagy az ún. sa papír (ami az eperlevélfából készül) képeslapok, jegyzetfüzetek, képek.

LAOSZ

Klasszikus: textil termékek

Délkelet Ázsia valamennyi országában gyönyörű szőtteseket, selymeket vásárolhatunk, de Laoszban a kiváló minőségű anyagokon túl különböző techinkákkal és mintázatokkal is találkozhatunk, köszönhetően a különböző etnikai közösségeknek. Luang Prabang éjszakai piacán igazi szépségekre bukkanhatunk, de ha elsőosztályú terméket szeretnénk, akkor térjünk be az ízlésesen berendezett galériákba.

Ízek/Kulináris emlék: kávé & Lao Lao whiskey

A faszénen erjesztett riszből készült whiskey Laosz szerte rendkívül népszerű, szinte bárhol megvásárolható. Délkelet Ázsia csodái kalandunkon két napos hajózásra indultunk a Mekong folyón és megálltunk az ún Whiskey Village-ben, ahol láthattuk a készítést és hogy miként kerül bele a pálinkás üvegbe a skorpió vagy a kis kígyó. Luang Prabang piacain is könnyen beszerezhető, de érdemes ellátogatni akár egy lepárló üzembe is, pl Ban Xanghai-ba. Többféle variáció van, eladónként különböznek, de a legjobb a lao khiaw, erős és selymes ízű, és jellemzően kobra kígyó van az üvegben. A kávé szerelmeseinek kiváló ajándék a Bolaven fennsíkról származó kávébabból készült különlegességek.

Kézműves tárgyak: régiségek & ékszerek

A bájos Luang Prabang város óvárosa tele van galériákkal, ahol órákig lehet nézelődni, régiségek, csodás szobrok, ópium pipák, kézműves ékszerek között válogatni. Igazi kincsekre lelhetünk ?

Copyright © 2020 
Szöveg: Gáspár Kata, Fotók: Gáspár Kata 
Minden jog fenntartva. 
A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.