Esküvőn voltunk Kambodzsában

Pár évvel ezelőtt abban a megtiszteltetésben volt részünk akkori kis csapatommal, hogy meghívást kaptunk egy tradicionális kambodzsai esküvőre. Láthattuk a menyasszony és az örömanya készülődését, és hatalmas meglepetésünkre a csapatom hölgy tagjaival minket is felöltöztettek kambodzsai hagyomány szerinti selyemruhákba és egy tradicionális szertartás résztvevői lehettünk.

Mint minden országban, Kambodzsában is nagyon fontos esemény a családokban az esküvő. Különösen a városokban és a fejlettebb régiókban szerelemből választanak párt, míg vidéken és a felsőosztályba tartozó családok körében még mindig vannak “elrendezett” házasságok, amikor a szülők találnak párt gyermekeik számára. A házasság előtti nemi élet szinte elfogadhatatlan ebben az országban, különösen a nők esetében. A vidéki, szegényebb régiókban a lányok egészen fiatalon, már tizenéves korukban férjhez mennek.

A tradicionális kambodzsai esküvő hosszú, bonyolult és nagyon drága esemény. Hagyományosan három napig tart, számos szertartást igényel, mindegyiken más más ruhával, zenés mulatságokkal, különböző étkezésekkel, ajándékokkal és 3 éjszakára, 3 napra kitartó hatalmas vendégsereggel. A hármas számnak vallási oka van, a Buddhizmusban a Három Ékkövet vagy Három Kincset szimbolizálja, melyek: Buddha – a Megvilágosodott, Sangha – a Közösség és Dharma – a Tanítás.

A három napon különböző szertartásokat tartanak, melyeket a párok különböző, élénk színű selyemruhákba öltöznek. Ezek a szertartások gyakran az ősi mitikus khmer történetekhez kapcsolódnak. Szegényebb családok csak egynapos esküvőket tartanak.

Ebben a blogunkban ez egyes szertartásait szeretnénk bemutatni Nektek:

A kambodzsai esküvő első napja

  • Hozomány ceremónia: A vőlegény a menyasszony szülői házához utazik, hogy átnyújtsa hozományát, ami jellemzően pénz, de ajándék is lehet. Kambodzsában az emberek a közösségért élnek, így az esküvő nem szimplán egy nő és egy férfi között, hanem családok között történik. Minél több pénzt ad a vőlegény, annál nagyobb tiszteletet jelent a menyasszony családja irányába, továbbá azt is bizonyítja, hogy képes anyagilag gondoskodni a családjáról.
  • Szerzetes áldás – Soat Mun: Kambodzsa egy mélyen vallásos ország, lakosságának több mint 90%-a Buddhista. Ezen a szertartáson a szerzetesek áldást kántálnak és virágos vízzel megáldják a párt, miközben a pár és a vendégek csendben, lehajtott fejjel, imára összetett kézzel térdepelnek.
  • A szülők méltatása – Bang Chhat Madaiy: a szertartás során a menyasszony és a vőlegény egy egy esernyőt tartanak egymás szülei feje fölé, melynek szimbolikus jelentése a tisztelet irántuk és egyben köszönet mondása azért, hogy gondoskodtak róluk és felnevelték őket. Majd gyümölcsöt és cukrot kínálnak a szülőknek, mely azt jelenti, hogy házasságkötésük után együtt fognak gondoskodni szüleikről.

A kambodzsai esküvő második napja

  • Vőlegény felvonulása – Hai Goan Gomloh: Ezen a napon délelőtt a vőlegény és a vendégek együtt elmennek a menyasszony szülői házához, hogy találkozzon és beszéljen a lány családjával. A vendégek, követik a vőlegényt és ezüst tálcákon gyümölcsöket és ajándékokat visznek. Miután megérkeztek a házhoz, bemutatják az ajándékokat, majd egy fiatal lány elkezd énekelni és táncolni az ajándékok között, hogy megmutassa a vőlegény családjának gazdagságát.
  • Az ősök tisztelete – Sien Doan Taa: mélyen vallásos országként, a kambodzsai emberek mindig tiszteletet és csodálatot mutatnak őseik iránt. A szertartás alkalmával a menyasszony és a vőlegény eltávozott őseik oltára előtt teszik tiszteletüket, lehajtott fejjel, ételt és teát ajánlanak fel, miközben egy személy “hívja” az ősöket, hogy legyenek tanúi a két család egyesülésének és adják áldásukat az új családnak. Ez az esemény különösen nagy jelentőséggel bír, nem csak esküvőkön, hanem holdújévkor és terménybetakarítási holdfesztválok alkalmával is megrendezik.
  • Hajvágási (megtisztulási) ünnepség – Gaat Sah: a ceremónia során a menyasszony és a vőlegény egymás mellett ülnek egy egy széken, miközben két Khmer táncos (egy férfi és egy nő) körbetáncolják a párt és “eljátsszák” hogy levágják a pár haját és behintik illatos parfümmel. A hajvágás szimbolikus jelentése, a múlt megtisztítása és felkészülés az új kezdetre, egy új kapcsolatban, mint férj és feleség.

Nekünk ezen a napon, délelőtt volt szerencsénk részt venni ? Már amikor megérkeztünk fantasztikus érzés lett úrrá rajtunk, amilyen hatalmas szeretettel, kedvességgel fogadott bennünket az ifjú Pár és családja, barátai, ismerősei. Csapatom hölgy tagjait már invitálták is a szobába, ahol a menyasszony, a koszorúslányok és az örömanya készülődtek. A lányok kedvesen mosolyogtak, pózoltak a kamerámnak. Leírhatatlan érzés volt! Zita – aki otthon egy menyasszonyi ruhakölcsönző tulajdonosa – kuncogva súgta a fülembe, hogy hű de jó lenne beöltözni ezekbe a csodás selyemruhákba. Ahogy ezt kimondta, mintha megértették volna a kambodzsai lányok, már húzták is Klárit a belső szobába és pillanatok alatt egy hozzá illő gyöngyökkel kirakott, narancsszínű selyemruhába kezdték öltöztetni. Zitának se kellett sokat várni, már neki is kiválasztották a zöld szépséget. Én még kattintottam párat, hogy megörökítsem ezt a különleges élményt, és engem is felöltöztettek egy gyönyörűséges ruhába. Felül mindannyian egy díszes topot viseltünk, alul pedig a tradicionális sompot takarta az alsó testet. A sompot, ami tulajdonképpen egy sarong – férfi és női viselet is egyben – egy kb 1,5 méter hosszú téglalap alapú ruhadarab, amit a derék köré helyeznek, a felesleges anyagmennyiséget elöl vagy megtekerik vagy ráncba szedik, majd alul a láb között hátra húzzák és a díszes övbe bújtatják. Több gombostűt is használtak, hogy a ráncolások szépek legyenek. Hát ez nem az a ruhadarab amit pillanatok alatt lekapunk magunkról, ha a szükség úgy akarja 🙂

Amíg mi lányok csodás ruháinkba bújtunk, a fiúk lent barátkoztak a helyiekkel és a híres kambodzsai sörökkel, Feri a gyerekekkel rajzolt az egyik asztalnál, a zenészek már játszottak hangszereiken és egyre jobb lett a hangulat. Miután szépen felöltöztettek mindannyiunkat, ezüst tálcára helyezett gyümölcsöket vettünk kezünkbe és a vőlegénnyel illetve a vendégekkel együtt elindultunk gyalog a faluban, hogy bemutassunk ajándékainkat a menyasszony családjának. A házhoz érve egy csodaszép apsara táncos libbent elő és egy énekes énekére látványos tánccal kápráztatta el a családot. Majd együtt sétáltunk vissza a mulatság helyszínére, ahol egymást követték a ceremóniák.

A kambodzsai esküvő harmadik napja

  • Áldás átadása – Bongvul Pbopul: ezen a ceremónián nem csak a család, hanem a vendégek is részt vesznek. A pár egy házaspárokból álló kör közepén térdepel. A kört alkotó párok 3 gyertyát adnak körbe, hétszer, melynek jelentése, hogy a már házastársak minden segítséget megadnak az ifjú párnak, hogy házasságuk boldog és sikeres legyen.
  • Csomózási ünnepség – Sompeas Ptem: ez az utolsó és egyben a legemlékezetesebb része az esküvői ceremóniának, melynek során a családtagok és a vendégek egy piros fonalat kötnek a menyasszony és a vőlegény csuklója köré. Ez a szertartás az ifjú pár boldogságának, jó egészségének, sikerének és hosszan tartó szeretetének megáldásáról szól. A ceemónia végén a vendégek pka sla-t (betel pálma virága) vagy a pálmafa hüvelyéből vett fehér magokat hintenek a párra.

Meghívást nyerni, részt venni egy tradicionális esküvőn rendkívüli, életre szóló élmény, hiszen egy egyedülálló kultúrát ismerhetünk meg általa. Az elmúlt években Kambodzsában is megfigyelhető egy rendkívül gyors változás, a nyugati világ hatása egyre erősebb az élet minden területén és sajnos ezek az ősi tradíciók is egyre halványulnak, de szerencsére a vallás, a hit és a kultúrális örökségek megőrzése iránti törekvés erősebb 🙂

Copyright © 2020 
Szöveg: Gáspár Kata, Fotók: Gáspár Kata 
Minden jog fenntartva. 
A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.