Emberi történetek a nagyvilágból 3. rész

Nektek hogy telik 2020 nyara?

Körülnéztünk a világban, hogy telnek partnereink és barátaink napjai a távoli országokban ebben a szokatlan időszakban.

Sithy – Kratie, Kambodzsa

Sithy évek óta jó barátom és partnerem Kambodzsában, Kratie városában él családjával. Két gyönyörű kislány apukája. Sithy egyetemet végzett turisztikai szakember, egy utazási iroda tulajdonosa, profi fotós, folyamatosan képzi magát.

Egy fejlődő országban, ahol amúgy is nehéz egyről a kettőre jutni, a jelenlegi helyzet még jobban ellehetetleníti az emberek életét. A kambodzsai kormány törekszik anyagi támogatással segíteni a legszegényebb embereket, családokat, annak alapján, hogy mekkora segítségre van szükségük. Az Egészségügyi Világszervezet és a kambodzsai kormány útmutatásait és ajánlásait követõen sok üzleti vállalkozás újranyitott, de mivel nincs turizmus így közel sem érnek el olyan bevételeket, mint korábban. Az országban egységesen betartják az előírásokat (távolságtartás, nagyobb csoportosulások mellőzése, szigorú higiéniai és biztonsági irányelvek). Sithy és családja biztonságban vannak, bár anyagilag őket is nagyon megterheli, hogy nincs turzimus. Sithy, profi fotósként és videosként, önkéntes munkát  vállalt egy fotós mentor szervezetnél, hogy tanítsák azokat a kiszolgáltatott gyerekeket, akinek a szülei a helyi téglagyárban dolgoznak és olyan rendkívül szegény körülmények között élnek, hogy a gyermekeik oktatására nagyon kevés lehetőségük van. Kitörni ebből a szegény helyzetből, csakis úgy van esélyük, ha szakmát tanulnak. Sithy az önkéntes munka melett szabadúszó fotósként, videosként és szerkesztőként dolgozik, hogy mellékjövedelmet szerezzen.

Többi barátunkhoz, partnerünkhöz hasonlóan sajnos Sithy családját is érte még további veszteség: elvesztették a földjüket, amin álmaik otthonát szerették volna felépíteni ☹ A telken banki hitel is volt, és mivel tartósan jövedelem nélkül maradtak, a havi törlesztő részletet nem tudták fizetni. Sithy a családja mellett a lánytestvéreit is folyamatosan támogatja, segíti, finanszírozza az iskoláztatásukat. Nagyon bizakodó, hogy mielőbb újra indul az élet és a turizmus, hogy abban tudjon dolgozni és kiteljesedni amiben a legjobb. Nagyon sok közös tervünk van, hogy minél több emberrel megismertethessük Sithy gyönyörű országának tradícióit, hagyományait, kultúráját.  

Wendy – Pak Beng, Laosz

Wendy és Benoît Laoszban a Mekong folyó partján fekvő Pak Beng faluban élnek. Ők álmodták meg a Mekong Elephant Parkot, ahol a buja dzsungel növényzettel borított hatalmas területen jelenleg 4 elefánt éli boldog ormányos-életét. Wendyék folyamatosan harcolnak, hogy újabb elefántoknak adhassák meg az esélyt a boldog, szabad elefánt élethez. Az elefántok védelme mellett, másik projektjük a Mekong folyó partján lévő fantasztikus panorámájú és fekvésű resort, ahova egy fűszer- és zöldségkert isteni illatfelhőjén keresztül lehet felsétálni a folyópartról. Az itt megtermelt friss zöldségek és illatos fűszernövények felhasználásával rendkívül ízletes lao ételeket készítenek.  

Annak ellenére, hogy már hónapok óta nem jelentettek új fertőzöttet, a laoszi határok továbbra is zárva vannak, így jelenleg nem tudnak külföldi turistákat fogadni. Nem tudni ez a nehéz időszak meddig tart, de Wendyék sem adják fel, újabb célokat, álmokat tűznek ki, harcolnak az elefántokért, az emberekért, a jobb jövőért. Most, hogy beköszöntött a monszun időszak, különösen elfoglaltak  és nagyon sokat dolgoznak Wendyék: fákat telepítenek, szépítik, gyarapítják zöldség- és fűszerfarmjukat, banán-, mangó-, papayafákat és még sok más gyümölcsfát ültetnek a park körül, miközben az ormányosok élvezik a sárfürdőt, reggelente pedig Wendyékkel a közös reggelit. Szeretnének mindent megtenni a környezet megóvása és az elefántok természetes élőhelyének biztosítása érdekében. Hiszik, hogy a laoszi biogazdálkodás fejlesztése az egyik út a hatékony és tartós változás eléréséhez. Együtt a helyiekkel, a lao emberek tanításával, tiszteletben tartva a biodiverzitást és átadva mindezt a tudást és az egészségesebb földet a jövő generációjának sokkal többet tehetünk a bolygónkért, ami nem csak kihívás hanem életmód is.   

Továbbá Instagram profillal készülnek, ahol folyamatosan megmutatják majd nekünk az ormányosok mindennapjait, a laoszi életet és sok szépséges fotót. Valamint mindazok részére, akik bármi segítséget, támogatást nyújtottak részükre egy névre szóló köszönetet posztolnak a parkjuk imádnivaló elefántjaival, ami letölthető emlékbe.

Mai – Chiang Khong, Thaiföld

Mai Thaiföld északi régiójában, Chiang Khong-ban él, a Mekong folyó közelében és egy csodás resort tulajdonosa, ahol szép napokat  töltöttünk. Mai a világ történései, a korlátozások és a turizmus hiánya miatt, idén márciusban ideiglenesen bezárni készült resortját. Ez időszakban sem tétlenkedett, fiával együtt folyamatosan szépítgették, csinosítgatták a hotelt és az azt körülölelő trópusi kertet. A jelentős pénzügyi káron túl, sajnos még nagyobb veszteség érte, júniusban elvesztette súlyos betegségben szenvedett férjét. Próbálja folyamatosan lekötni magát, hogy minél kevesebb ideje legyen szomorúnak lenni. Szerencsére fia és barátai mindenben mellette állnak és segítik, sok időt töltenek együtt. Mai nemcsak, hogy egy csodás resort tulajdonosa – amit teljes egészében Ő vezet – hanem fantasztikus szakács is, isteni észak thai specialitásokat készítenek, amit nem csak a vendégek élvezhetnek, hanem a barátok is, akikkel rendszeresen vacsoráznak együtt a hangulatos teraszon, ahonnan gyönyörű a panoráma a közeli erdőkre, hegyekre.

Thaiföld északi régióját hűvösebb hegyi levegő jellemzi, buja erdők, hegyvidéki táj, magasfelföldek, folyók és völgyeik teszik rendkívül változatossá. Észak Thaiföld legfontosabb gazdasági tevékenysége a mezőgazdaság és az itt élő családok többségének, köztük Mai-nak is saját birtoka van, ahol sok finom gyümölcs, zödség megterem. Az északkeleti hegyek környezeti, kulturális, földmegmunkálási és a termények szempontjából is változatosak. A legjellemzőbbek a szőlő, az eper, színpompás egzotikus virágok és mérsékelt övi zöldségek. Chiang Khong egy vidéki kis város Észak Thaiföldön, Chiang Rai tartományban. A természet szerelmeseinek kiváló bázis, hogy a környező hegyvidéki tájakat felfedezzük, hajózásra induljunk a Mekong folyón, vagy pár napos látogatást tegyünk a szomszédos Laoszban.

Thaiföldön nyáron újraindult a belföldi turizmus, így a thai családok útrakeltek, hogy élvezzék országuk csodás adottságait, illetve egyre több külföldi üzeletember – akiknek befektetése, cége van az országban, a 2 hetes kötelező karantén letöltése után – is érkezik az országba. Mai-nak már vannak vendégei, akik nem csak szállást vesznek igénybe, hanem egy vagy akár több napos gyalogos, biciklis kirándulásokra is indulnak.

Most monszun időszak van Thaiföldön, amikor korábban is kevesebb volt a turista, és Mai ilyenkor tervezi a jövőt, értékeli az előző évet, az elért eredményeket, újragondolja mit, hogyan csináljon, akár olyan újdonságokba is szívesen belekezd, amit addig még nem csinált. Mai tele van tervekkel, sok újdonságot megálmodott már: újabb finom ételekkel bővítették amúgy is nagyszerű menü kínálatukat és az általuk szervezett, kínált programokat is kiegészítették. Reményeink szerint idén októberre, a fő szezon kezdetére visszatér a turizmus és újra élvezhetjük Mai egyedülálló vendégszeretetét.

Copyright © 2020 
Szöveg: Gáspár Kata, Fotók: Apsara Adventures 
Minden jog fenntartva. 
A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.