Maszáj testdíszítési szokások

A maszájok Tanzánia egyik legnagyobb törzsi népe, akik szabadon vándorolhatnak Tanzánia és Kenya területein. Korábban teljesen nomád életet éltek, azaz fő táplálékaik a hús, a vér és a gyógynövények voltak, de ma már étrendjük részévé vált a tej, a kukorica, és néhány zöldség.

A maszáj emberek nyugodt természetűek, rendkívül bátrak, félelmet nem ismernek, mindemellett egy nagyon összetartó közösséget alkotnak. Azon kevés törzsek egyike, akik mai napig őrzik, ápolják hagyományaikat, megőrzik életmódjukat és tudásuk nagy részét tovább adják generációról generációra.

Imádom a kézműves termékeket, így számomra legérdekesebbek a színes ékszerek, dekorációk, amikkel testüket díszítik. A maszáj ékszereket, harcos kellékeket és a testfestést szeretném bemutatni Nektek, Kimotongétől, a maszáj harcostól kapott fotók és részletes leírás alapján.  

ilng’onom: ez egy illatos nyaklánc, harcosok és asszonyok egyaránt viselik, a színes gyöngyöket egy speciális fa kérgével vegyesen fűzik, amely így kellemes illatot áraszt ?

ingalashi: színes nyakláncok, melyet a maszáj harcosok vagy a törzs tagjai táncuk során viselnek

olbangili: keskeny karkötő, bárki viselheti

emusitai engaina: szélesebb karkötő, bárki viselheti

olaloi: illatos és “zenélő” nyakláncok. Gyöngyökből, illatos fakéregből és fémből készülnek. Táncuk során a maszájok nem használnak hangszert, csakis a hangjukat és az ékszereket, különféle díszeket a testükön. Amikor táncolnak, ugrálnak, összecsendülnek a nyakláncok, amik ily módon egy plusz hanggal gazdagítják éneküket.

ingadirika: bokadísz, harcosok és nők is viselhetik

olsendu: a harcosok és idős emberek használják, elsősorban védekezésre, a rossz emberek és néhány, kisebb termetű, számukra veszélyes állattal szemben. A nagyobb méretű, erős ragadozók ellen csak lándzsájukkal tudják megvédeni magukat. Saját maguk faragják, csiszolják, egy – a vizes területek mentén növő – fűféle növény gyökeréből.

ihondai: speciális papucs, talpa kerékgumiból készül, harcosok viselik, de idős férfiak is hordhatják. Nagyon jól lehet benne ugrani – ami a hagyományos táncukhoz elengedhetetlen.

elong’o: a régi időkben a harcosok védekezésre használt eszköze volt, amikor harcoltak. Ma már jellemzően csak ünnepségeik során díszítő kellék.

Szín szimbolika: mint ahogy sok más kultúrában, a színek itt is jelentéseket hordoznak. A maszáj kultúrában: zöld = örökzöld, élet; kék = víz, tenger, óceán; sárga = nap; fekete = ember, az eddig felsoroltak a tanzániai zászló színei. További színek: narancs = szivárvány; fehér = tej, béke; arany = ivóvíz (talajvíz); vörös = harcos, vér, bátorság.

Olkaria: ünnepi alkalom során a harcosok és fiatal lányok az ékszerek mellett testfestéssel díszítik magukat. A festéket egy speciális, Maszájföldön fellelhető növény gyökeréből készítik. Finom porrá őrölt piros színű anyag, melyet juh zsírral kevernek el, hogy krémes, kenhető állagúvá váljon. Csíkokat, különböző mintázatokat rajzolnak bőrükre, de akár egységesen befesthetik a nyakukat, egész karjukat, illetve a hajukat is.

Maszáj harcos harci díszben

Az ékszereket az asszonyok készítik, és ha van kedvetek egy art workshop keretében Ti is kipróbálhatjátok Zanzibáron, Kimotonge megmutatja Nektek 🙂

Copyright © 2021 
Szöveg: Gáspár Kata, Fotók: Apsara Adventures 
Minden jog fenntartva. 
A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.