Yellowstone – egy elvarázsolt csodavilág

Földünk egy valóságos energiabomba. Rendkívül aktív, folyamatos vulkanikus tevékenység működteti, mely különösen erős itt, a Yellowstone Nemzeti Parkban, ugyanis Földünk egyik legnagyobb szupervulkánja szunnyad alatta. Az itt jelenlévő vulkanikus aktivitásnak köszönhetően a közel 9000 négyzetkilométernyi parkban kb 10.000 geotermikus jelenség található, mint pl. a fortyogó sárvulkánok, melyek olyan savas hőforrások, amik feloldják és sűrű, fortyogó iszappá változtatják a felszíni kőzet rétegeket; vagy a bugyogó melegvizű hőforrások, a kénes talajok vagy a fumarolákból feltörő gázok. A fumarola olyan nyílás a földkérgen, amelyen keresztül gőz és gázok törnek a felszínre. A fumarolából kitörő vízgőz hőmérséklete általában 200-900 °C!!! Itt található Földünk gejzírjeinek a fele.

Maga a Yellowstone kaldera a szupervulkán utolsó, 640.000 évvel ezelőtti kitörésekor jött létre, amikor a magmakamrában (ami a park alatt szokatlanul közel található, kb 5 km mélyen) lévő olvadt közetben olyannyira megnőtt a nyomás, hogy annak a felette lévő kőzet már nem tudott ellenállni, felrobbant ás átszakította azt, maga után hagyva egy 1 kilométer mély és kb 80 km átmérőjű kalderát. A kitöréssel több mint 1000 km3 mennyiségű hamut és törmeléket lövellt a felszínre. A kitörés hatalmas volt, napjaink kitöréseinek ezerszerese, de nem ez volt a legnagyobb, 2,1 millió évvel ezelőtt közel háromszor hatalmasabbat produkált. Mindegyik esetben óriási pusztítást végzett, klímaváltozást és fajok kihalását hagyva maga után. Az utolsó három hatalmas kitörés mondhatni periodikusan történt, 600.000-900.000 évente, de szakértők sem tudják megjósolni, mikor lesz a következő.

A park, mely személyes kedvencem, a világ egyik legrégebbi és legszebb parkja. Érdemes több napot itt tölteni, hogy a legeldugottabb részekbe is el tudjunk barangolni. A Yellowstone Nemzeti Park keleti részében találhatóak a sárvulkánok, melyek a legsavasabb képződmények. A föld mélyében élő egyes mikroorganizmusok a gázokat használják energiaforrásként, miközben a gáz savvá alakul, mely a sziklákat iszappá alakítja. Kénszag terjeng a levegőben, sárga színekben pompázó, hangosan bugyogó források, zöld színű patak, füstölgő mezők és hegyoldalak. Az élmény leírhatatlan! Mintha nem is a Földön járnánk.

A park nyugati részében, a Felső Gejzír medencében vár bennünket Földünk talán leghíresebb gejzírje, az Old Faithful, ami egy valóságos csoda. A kitörés 60-110 percenként történik, 1,5-5 percig tart és egy kitörés alkalmával 14.000-32.000 liter vizet lő 30-55 méteres magasságba! Szinte felfoghatatlan, hogy Földünk mélyén milyen erők munkálkodnak.

A Felső Gejzír medencében a legkülönbözőbb formájú és varázslatos színekben pompázó gejzíreket láthatunk, hátterükben zöldellő fenyvesekkel. A Középső Gejzír Medencében egy újabb természeti csodában gyönyörködhetünk, ugyanis itt található Földünk 3. legnagyobb forró vizű forrása, a Grand Prismatic Spring. Színe a nyári hónapokban élénk narancs és vörös mindenféle árnyalata, amit a benne élő, ásványokkal táplálkozó baktériumok okoznak. A narancsos-barnás színek, a türkiz színű forrás, a zöld fenyvesek látványa elképesztő!

A Nagy Yellowstone Ökorendszer az ámulatba ejtő geotermikus jelenségeken és első osztályú levegőjén túl egy rendkívül egyedülálló élővilággal is büszkélkedhet. Szinte hihetetlen, hogy ilyen szélsőséges körülmények között, hogy tud ilyen élettel teli lenni ez a csodavidék.

Olyan különleges növények élnek itt, mint a csavart levelű fenyő, amelynek nőnemű toboza akár évekig is a fán maradhat, várva a megújító tűzre, amikor a fa lángra lobban, a tobozok kinyílnak és elszórják magjukat. Vagy az amerikai duglaszfenyő, melyek több száz évig is elélnek és kérgük olyan vastag, hogy elviselik a tűz pusztítását és tele vannak tűz-hegekkel. A tűz az ökoszisztéma kulcsfontosságú tényezője. Több mint 14ezer éve a természetes tüzek alakítják ezt a vidéket, évente közel száz alkalommal keletkezik természetes tűz, melyek szép lassan hamuvá perzselik a vidéket, de minden egyes pusztítást újjászületés követ, beindul a virágzás, újabb és újabb növények indulnak növekedésnek.

Ami igazán különleges növény és sehol máshol a világon nem megtalálható, a Ross’s Bentgrass. Ez a Yellowstone Ökorendszerben őshonos pázsitfűféle az év leghidegebb hónapjaiban zöldell a termikus területen, ahol a talaj hőmérséklete 40 fok körüli. Itt a földből felszabaduló gőzzel együtt egy természetes üvegház alakul ki, mely tökéletes feltételeket teremt a növénynek és virágzásának. Nyáron, amikor a talaj és a levegő hőmérséklete is emelkedik, kiszárad.

A Yellowstone Nemzeti Park igazi bakancslistás hely! Nehéz szavakkal átadni az élményt… megélni, átélni, szagolni, érezni kell!

Copyright © 2021 
Szöveg és fotók: Gáspár Kata
Minden jog fenntartva. 
A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.