Izamal, a mangó színű mexikói város

Vibrálás, élénk színek kavalkádja, hangulatos kisvárosok… az első jelzők, amik eszembe jutnak a Yucatan félszigetről. Bármerre is kalandoztunk, szívtam magamba a rengeteg élményt, és kamerámmal igyekeztem megörökíteni a pompás látnivalókat.

A Yucatan állam szívében található Izamal kisváros egyik személyes kedvencem lett, egy valóságos fotós paradicsom ? A sárga színt különösen imádom, így első pillantásra elvarázsolódtam.

A 16. században alapított gyarmati kisváros a legpompásabb városka, amit valaha láttam. A maják egyik legfontosabb és legrégebbi városának alapjaira épült a mai Izamal, ahol szinte megállt az idő. Tökéletesen keveredik benne a spanyolok érkezése előtti múlt és a gyarmati időszak bájának stílusa. Itt sétálni olyan érzés mintha visszarepülnénk az időben.

Valójában a kisváros nem volt mindig sárga. 1993-ban II. János Pál Pápa a látogatása során arra ösztönözte a városlakókat hogy Kinich Kak Moo maja Napisten tiszteletére fessék sárgára épületeiket. Az eredmény fantasztikus lett: a mangó sárga színű falak, fehér díszítések, a macskaköves utcák, a színpompás bougainvillea virágok, a csodás kék ég együttes látványa ámulatba ejtő. Sőt a város temetőjében még a sírhelyek is sárgák. Nem véletlenül ragasztották rá az amerikai turisták a Yellow City becenevet.

A város központjában áll a szemet gyönyörködtető Pádovai Szent Antalnak szentelt templom, mely az Amerika kontinens egyik legrégebbi katolikus kolostora, átriuma a Vatikán után a második legnagyobb a Világon. Napóra, 16. századi csodás freskók és egy központi templom várja az idelátogatókat és a zarándokokat.

Copyright © 2021 
Szöveg és fotók: Gáspár Kata
Minden jog fenntartva. 
A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.