Szuvenír tippek Tanzániában

Ki ne szeretne valami kis emléket hazahozni egy nagyszerű utazásról, amire ha ránézel eszedbe jutnak az átélt élmények?! Van aki a szívében és az emlékeiben raktározza el az átélt csodákat, van aki fotókon örökíti meg, van aki hűtőmágnest gyűjt, vagy képeslapokat küld haza magának amin még az adott ország bélyege is egy plusz emlék, mindenkinek más okoz örömet.

Én a magam részéről – a fotózáson túl – a különleges, egyedi kézműves tárgyakat szeretem, de mivel meglehetősen sokat utazom, a Férjem egyet kért tőlem, hogy egy országból csak egy szépséget hozzak, de az szuper különleges legyen. Én persze – többé kevésbé – szót fogadtam, így a mi otthonunk minden egyes szeglete az utazásokról és élményekről szól. Persze van aki azt mondaná, hű mennyi porfogó, de még törölgetni is imádom őket, mert az otthonunk takarítása közben időutazok és így sokkal élvezetesebb a házi munka is ?

Bármerre is járunk egy adott országban, rengeteg lehetőség kínálkozik, így még az utazásaink legelején el szoktam mondani, hol mit érdemes vásárolni, emlékbe hazavinni. Íme néhány ötlet Tanzániából?

TINGATINGA

A tingatinga egy festési technika, mely a 20. század második felében terjedt el nem csak Tanzániában, hanem egész Kelet-Afrika szerte, és az egyik legelterjedtebb turista-orientált szuvenír. Eredetileg préselt fa lemezre készült, több réteg élénk színű bicikli festék alkalmazásával, ami ragyogó és erősen telített színeket eredményezett. A turisták igényeihez igazodva, hogy súlya csekély legyen illetve könnyen szállítható, az évek során az alapanyag változott.

FAFARAGÁSOK

Úton-útfélen vásárolhatunk ébenfából faragott szobrokat, dísztárgyakat, melyek fekete vagy mély barna színűre vannak festve, piros, fehér és más élénk színekkel még egyedibbé varázsolva. A minőség eltérő: Zanzibár óceán partján a helyi árusok kínálják olcsóbb árfekvésű portékáikat, míg Stone Town sikátoraiban fantasztikus galériában igazi, minőségi kincsekre bukkanhatunk, vagy Észak Tanzániában kis piacokon és nagyobb galériákban „vadászhatunk” csodás fából faragott afrikai emlékekre 🙂

CSODASZÉP LÁDIKÁK

Zanzibár kulturális és történelmi központja, Stone Town fantasztikus hangulatú sikátorai sok kincset rejtenek. Csodaszép fából faragott ajtók, apró galériák, és vannak olyan részek is, ahol a mesterembereket munka közben is megfigyelhetjük, akik akár egyedi terméket is készítenek nekünk.

TÖRZSI GYÖNGY TERMÉKEK ÉS ÉKSZEREK

Tanzánia törzsei egyszerű színes gyöngyökből különböző ékszereket készítenek, melyeknek szimbolikus jelentése van a törzsek mindennapi életében. Egy színpompás nyaklánc akár otthonunk falát is díszítheti ?

TANZANIT ÉKSZEREK

A tanzanit a „Kilimandzsáró királynője“, egy csodaszép drágakő, melyet itt Tanzániában bányásznak és az ország egyik legfontosabb exportja. Különlegessége, hogy a ráeső fénytől függően színe zafírkék, lila és sötét bordó árnyalatokban változik.

EXKLUZÍV TERMÉKEK: FARAGÁSOK, SZŐTTESEK, FESTMÉNYEK, BÚTOROK, LAKÁSDEKORÁCIÓ

Tanzánia számos művésszel büszkélkedhet, így akár exkluzív remekműveket is találhatunk.

Copyright © 2021 
Szöveg és fotók: Gáspár Kata
Minden jog fenntartva. 
A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.