A Serengeti nagymacskái – Tüske Ágnes írása

A Serengeti Central a nagymacskáiról híres. Ahogy haladunk egyre beljebb egyre több nagyragadozóval találkozunk. Itt a legsűrűbb az oroszlán populáció. Ennek megfelelően találkozunk hol nőstényekkel, hol egyedülálló hímekkel. Az egyik gyönyörű hím pontosan tisztában van a saját szépségével. A széllel szembe fordítja a fejét, sörénye lobog, fejtartása büszke.

Egészen addig, amíg a szomszéd autóból, a spanyol fiatalok el nem kezdenek kiabálni neki, hogy nézzen feléjük, hogy előnyösebb szelfit csinálhassanak vele. Ezt már zokon veszi és beljebb megy a sziklán, ahol már nem érik el. A másik hím oroszlán majdnem szőke, pedig a nőstények a sötétebb sörényt részesítik előnyben. A két territórium szomszédos egymással, a birtokosaik féltestvérek, Shebbe szerint ugyanaz az apjuk. Jönnek, mennek, sokszor csak pár méterre az autóktól.

Az állatok nagy részét nem igazán zavarják a jeepek, hozzászoktak. Ami viszont idegesíti őket az a zaj, a kiabálás, hangoskodás. Arra a legtöbbjük azonnal elmegy a park zavartalan részére. A kijárt utakat elhagyni szigorúan tilos, azonnal feljelentést, büntetést, engedély megvonást és a parkból való kitiltást von maga után (valószínű felnégyelést is, csak ezt nem merték hivatalosan említeni), így az állatoknak marad elég zavartalan területe. Ha megállunk valahol Penda leállítja a motort, kikapcsolják a rádiót, hogy minél csendesebbek legyünk.

Ahol nem a hím oroszlánok uralják a sziklát, ott nőstényekkel találkozunk. Az egyik sziklán egy csapat heverészik, pocakjuk csak úgy dudorodik a friss zsákmánytól, amit kb 50 méterre ejtettek el.

Pár társuk még őrzi a maradékot, amikor megérkeznek a hiénák. Először csak egy-kettő, de hamar ott van a klán többi tagja is. És sok hiéna oroszlánt győz. Az utolsó kettő nagymacska is otthagyja a csontokon verekedő dögevőket és elindul az árnyékot adó sziklák felé. Pocakjuk minden lépésnél lágyan billen balról jobbra és vissza.

Egy másik kopjen is nőstények heverésznek, de ahogy megkerüljük a sziklatömböt a tetején pár játszó kölyök tűnik fel.

Folytatás következik…

Copyright © 2021 
Szöveg és fotók: Tüske Ágnes
Minden jog fenntartva. 
A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.