Mae Ping és Mae Bounma, a laoszi Mekong Elephant Park leendő elefánt mamái

Kedvenc elefánt parkunk leendő elefánt mamiiról és a pocakjukban növekvő új kis életekről csodás híreket kaptunk❤

Mae Ping most 20 hónapos terhes, várhatóan július körül fog életet adni kis borjának, Mae Bounma pedig a 17. hónapban van és előrláthatóan októberben hozza világra csöppségét.

Súlygyarapodás

Az áldott időszak kezdetétől március végéig: Mae Ping 270 kilóval nehezebb, Mae Bounma pedig 190 kilóval.

Hogyan számították ki az ormányosok súlyát mérleg nélkül?

Először meg kellett mérni Mae Ping magasságát, majd a derekát. Ha ez a két méret megvan, egy varázslatos képlet adja meg a súlyát!

A súlygyarapodás mellett az elefántok tőgye változik leglátványosabban.

Mae Ping és Mae Bounma esetében is látható már, hogy felkészültek az elefántbébik születésére.

Hormonális változások

Az elefántbikák párzás időszakában – amit szakszóval musth-nak (ejtsd: mászt) hívnak, magyarul talán a „kangörcs” a legtalálóbb kifejezés rá – megemelkedik a nemi hormon szintjük, illetve a szemük és a fülük között található temporális mirigy folyamatosan váladékozik, egy olajos anyagot termel. Ez a jelenség esetenként a teheneknél is előfordulhat. A temporin termelés mennyisége függ az elefánt lelki állapotától (boldog vagy stresszes életet él-e) illetve hogy mennyire aktív a hormonháztartás működése. Mae Ping például sokat termel mióta áldott állapotba került, ellenben Mae Bounma alig. A hüvelyváladékuk mennyisége azonban épp ellentétes.

Állatorvosi látogatás

Márciusban abban a szerencsés helyzetben volt része Wendyéknek, hogy támogatást és orvosi látogatást kaptak az Elefántvédelmi Központ állatorvosi csapatától. A park valamennyi ormányosa “manikűrt” kapott, az állapotos elefántok, Mae Ping és Mae Bounma pedig egy mindenre kiterjedő kivizsgálásban részesült. A konzultáció nagyon gördülékenyen, stressz nélkül zajlott, köszönhetően az „állatorvos-ellenőrzési” mechanizmusnak, amelyet évek óta rutinszerűen alkalmaznak az orvosok: a falánk ormányosok cserébe egy kis zamatos gyűmölcsért készséggel mutatták meg “körmeiket” az állatorvosoknak.

Szerencsére a vizsgálat eredménye minden tekintetben nagyszerű, az elefánt mamik pocakjában, a csöppök szépen gyarapodnak és hamarosan üdvözölhetjük őket.

Felkészülés a nagy napra

Wendyék már gondosan kiválasztották a születendő elefántborjak szállításának helyszínét, és építettek egy kerítéssel védett “menedéket”, ami a jövőbeni “szülészeti osztályuk” lesz. A menedék helyszínének kiválasztásában a legfontosabb szempontok: legyen sok bambusz, ami fontos a leendő elefánt mamik táplálásához, és kellő távolságra legyen a Mekong folyótól, hogy a picik teljes biztonságban legyenek, védve a folyó rejtette fulladási veszélytől. A vizsgálatok szerint kb 80% az esélye az éjszakai ellésnek, ezért Wendy és csapat folyamatos éjszakai megfigyelést tartanak Mae Ping közelében. 🐘🐘🐘

Copyright © 2022 
Szöveg és fotók: Mekong Elephant Park, fordította: Gáspár Kata
Minden jog fenntartva. 
A cikkben található minden kép és szöveg szerzői jogvédelem alatt áll, írásbeli engedély nélküli felhasználásuk, publikálásuk tilos.