FLORIDA TERMÉSZETI ÉS KULTURÁLIS KINCSEI

Airboat és mocsárjáró kaland az Everglades Nemzeti Parkban | üvegkajakozás | gazdag madárvilág | snorkeling a lamantinokkal | katamaránozás a Dry Tortugas Nemzeti Parkba | flamingo park

Az utazás fénypontjai

  • kristálytiszta források és üvegkajakozás
  • Sznorkelezés a lamantinokkal
  • Airboat túra és mocsárjáró kaland az Everglades Nemzeti Parkban
  • Miami városnézés, Art Deco negyed és a híres Ocean Drive
  • Látogatás egy fűvészkertben
  • Key West és a Florida Keys
  • Látogatás egy teknős kórházban
  • Katamarán túra a Dry Tortugas Nemzeti Parkban
  • Ernest Hemingway háza és a 6 ujjú macskák
  •  Mel Fisher Múzeum és elsüllyedt kalózhajók kincsei
AMIKOR SZERETNÉTEK 🙂
Egyéni utazás (már 2 főtől)
KÉRJÉTEK AJÁNLATUNKAT!

1. nap: ORLANDO ÉRKEZÉS

Európai indulásunk napján, este érkezünk meg Orlando repülőterére. Belépési procedúra, bőröndfelvétel, majd bérautófelvétel.

(szállás: Orlando)

2. nap: ORLANDO – ÜVEGKAJAKOZÁS EGY FORRÁSBAN – CRYSTAL RIVER

Csomagjainkkal útra kelünk és egy csodaszép, kristálytiszta vízű forrás felé vesszük az irányt.

A „napfény állam” becenévvel illetett Florida szebbnél szebb forrásokkal büszkélkedhet. Az egyik legkülönlegesebbet fogjuk meglátogatni, kb 1,5 óra utazásra  Orlando várostól. Vadregényes környezet, buja trópusi növényzet, krisztálytiszta türkiz víz és gazdag élővilág fogad bennünket. Egy fantasztikus 2 órás kalandra indulunk. Üveg-kajakokba (ami valójában átlátszó polikarbonát, víztiszta műanyag) szállunk amelynek fenekén keresztül láthatjuk a víz alatti élővilágot valamint az egyik forrásnál felbugyogó vizet is! Egy kisebb szakaszon kiszállunk kajakjainkból és combközépig érő langyos vízben gázolva gyönyörködhetünk a dzsungeles tájban.

A forrás vize Florida föld felszíne alatt található víztartó rétegből származik, ami tulajdonképpen az egész állam ivóvíz készletének jelentős részét is biztosítja. A forrást a tudósok egy természetes artézi kútnak tekintik, melyből a víz spontán a felszínre jut. Az egymásra halmozódó kőzetrétegek az adott hely geológiájának és domborzatának sajátos elrendezése miatt nyomást fejtenek ki az alsóbb, víztartó rétegre, és a nyomás hatására a talajvíz a felszínre kényszerül. A földfelszín alatt található karsztos mészkő lerakódások természetes szűrőrendszerként működnek és a forrás vizét kristálytisztán, frissen és egész évben 22 fok körüli hőmérsékleten tartja.

Kajak kalandunk után ebédelünk, majd a Crystal River Vadvédelmi terület felé vesszük az irányt és itt töltjük az éjszakát. Szállásunk egy fantasztikus vendégház, a mangrove erdő közepén, egy privát tulajdonban lévő félszigeten lesz.

(szállás: Crystal River)

3. nap: ÚSZÁS A LAMANTINOKKAL

Kényelmesen megreggelizünk majd egy újabb különleges kalandra indulunk, vendégségbe megyünk a lamantinokhoz.

A floridai lamantinok itt Floridában őshonosak. Az óceánpart menti vizekben, folyókban és kristálytiszta vizű forrásokban élnek. A meleg hónapokban a napfény államától északabbra lévő államok hűvösebb vizeibe vándorolnak. Mi a Crystal River Nemzeti Vadvédelmi Terület egyik védett öblében találkoztunk ezekkel a békés óriásokkal, ahol több száz állat telel novembertől márciusig, viszont kb 60 lamantin állandó lakóként élvezi az itteni vizeket, azaz nem költöznek el a meleg hónapokban sem. Táplálék bőven van itt számukra, ugyanis a Crystal River vidékén buja tengerifű borítja a folyó fenekét.

A 2,5-4 méter közötti hosszúságú, 200-400 kg súlyú óriások akár 25 km/órás sebességgel is képesek úszni. Mellső végtagjaikkal “kormányoznak”, lapát alakú farkuk pedig az úszásban segíti őket.

Nagyon kíváncsi állatok, így könnyen megeshet, hogy ha a vízben találkozunk velük, megölelnek bennünket vagy akár egy puszit is nyomhatnak az arcunkra.

Kb 15 perc “oktatás”, majd belebújunk búvárruháinkba, kisbuszokba pattanunk és a kikötőbe utazunk, ahol csónakokba szállunk (6fő/csónak) és megkeressük ezeket a békés óriásokat hogy éppen hol pihennek a vízben. A víz egész évben 22 fok körüli, de a ruhánk melegen tart bennünket. Óvatosan bemászunk a vízbe és lassan feléjük úszunk. Garantáltan hatalmas élményben lesz részünk.

Napunk hátralévő részét szabadon tölthetjük.

(szállás: Crystal River)

 4. nap: FEHÉR ÉS FEKETE HOMOKOS PARTOK – NAPLES/EVERGLADES CITY

Megreggelizünk, elköszönünk a vendégüllátó családtól és útra kelünk Florida állam nyugati partján, Everglades City irányába. Útközben megállunk a Venice Beach fekete homokos majd a Sanibel Island hófehérhomokos partjainál, ahol nem csak púderfinomságú homokkal borított parton sétálhatunk, hanem különféle kagylókkal borított beah-en is. A „tengeri kagylók partja” becenév nem véletlen, ugyanis keleti-nyugati tájolásának köszönhetően az óceán hullámai kb 400 féle kagylót sodornak partra. Kedvünk szerint tölthetjük időnket. Napozhatunk, fürödhetünk az óceánban, sétálhatunk a csodás beacheken, vagy akár ellátogathatunk a kagyló múzeumba is.

Délután/este érkezünk meg szállásunkra.

(szállás: Naples vagy Everglades city)

5. nap: AIRBOAT & SWAMP BUGGY TÚRA – ALIGÁTOROK – MIAMI

Mai programunk Florida egyik kihagyhatatlan természeti látványossága, a UNESCO Világörökség részét képező Everglades Nemzeti Park. A kb 5.000 éves szövevényes, édesvízi mocsárvilág kb 6100 km2-es területet foglal el és az USA második legnagyobb nemzeti parkja. A világ egyik legnagyobb mocsara sokáig rejtély volt, fehér ember megközelíteni sem merte. Rettegtek az aligátoroktól és féltek a moszkitók által terjesztett betegségektől. Dél-Florida őslakói, a szeminol indiánok lakták a vidéket, nevük spanyolul szökevényt, vadságot jelent, a tájat pedig „füves víznek” hívták az 1800-as évek végéig. Számtalan ritka trópusi növény- és állatfaj él itt. Az aligátor 1961 óta teljes védelem alatt állt, mivel majdnem kipusztult, de mára az állomány annyira felszaporodott, hogy habár még védett, de újra vadászható. A mocsárvidék az UNESCO Világörökség része, egyike a világ legfontosabb élőhelyeinek és 1993-tól a Veszélyeztetett Világörökségi Helyszínek közé tartozik.

Miután megérkeztünk az Everglades City közeli úticélunkhoz, igényünktől függően programunk előtt vagy után megebédelünk egy helyi étteremben, ahol megkóstoljuk a helyi specialitásokat, mint pl a kagylófasírt vagy a frissen grillezett isteni halak.

Egy nagyszerű 30 perces „airboat” túrára indulunk a mocsárvilágban, egészen a sűrűjébe, ahol testközelből láthatjuk a sütkérező aligátorokat, helyenként épp hogy csak a fejük látszik ki a vízből 🙂 Már maga az airboat is egy különleges élmény, ahogy a hajót vezető jófej kapitányok trükkösen manővereznek a vizeken. Majd egy hatalmas kerekű mocsárjáró járgányra pattanunk, amivel egy másik csodavilágba utazunk, a sűrű ciprus erdőbe. Miután újra a szárazföldre léptünk, alkalmunk lesz sétálni egyet az itt található vadasparkban, megnézzük az aligátor show-t és akinek kedve van, kezébe vehet egy pár hónapos aligátor bébit.

Aligátor kalandjaink után irány Miami! (kb 1,5-2 óra utazás, forgalomtól függően)

(szállás: Miami)

6. nap: ENJOY YOUR HOLIDAY

Egész napunkat szabadon tölthetjük.

(szállás: Miami)

 

 

 

7. nap: DOWNTOWN MIAMI – OCEAN DRIVE – ART DECO NEGYED

Mi is jut eszünkbe először, ha Miamira gondolunk?!

Az óceánparti Ocean Drive, luxus sportautók, a leghíresebb hollywood-i mozifilmek és a sorozatok helyszínéül szolgáló ikonikus beach-ek a színes „mentő tornyokkal” és a belváros csillogó felhőkarcolói. Első napunkon ebben az igazi Miami feeling-ben lesz részünk. Ebédelünk az Ocean Drive Lincoln Road egyik éttermében, kilátással az óceánra, sétálunk Miami South Beach részén található Art Deco negyedben, ami Miami talán egyik legizgalmasabb része, a világ egyik legnagyobb art deco negyede, 23 utcából és 960 épületből áll. Megállunk Downtown Miami egyik hídjánál, ahonnan nagyszerű panorámában gyönyörködhetünk a vízparton magasodó, napfényben csillogó felhőkarcolókra, luxus jachtokra és óceánjárókra.

(szállás: Miami)

8. nap: FŰVÉSZKERT

Mai napunkon délelőtt vagy délután egy nagyon szép fűvészkertbe látogatunk, mely egy közel 60 hektáron elterülő trópusi botanikus kert. A parknak csodás hangulata van, telis-tele szebbnél szebb fotótémákkal: több mint 3000 trópusi és szubtrópusi növényfaj, több mint 200 éves tölgyfák, broméliák, orchideák, a fák ágairól lecsüngő léggyökeres növények, szivárvány eukaliptuszfák, közel 300 pálmafaj, színpompás egzotikus virágok… A gyümölcsfákon csak úgy roskadozott az isteni finom karambola (csillaggyümölcs), papaya, kakaó, hatalmas banán fürtök. A savanykás, lédús csillaggyümölcsnek mi se tudtunk ellenállni, elmajszoltunk egyet egyet.

A csodás növénygyűjtemény mellett természetesen találkozunk a kert névadóival, a csodaszép flamingókkal, melyek élénk narancsos-pirosas színe egyszerűen elképesztő. Hosszú kecses lábaikkal úgy lépdelek a kis tavacskában mintha egy divatbemutató kifutóján lennének. A parkban szabadon sétálnak a pávák, ibiszek, szinte tudomást se vesznek rólunk. Akinek kedve van, a parkban vásárolt csemegével megetetheti a madarakat.  

(szállás: Miami)

9. nap: FLORIDA KEYS – TEKNŐS KÓRHÁZ – 7 MÉRFÖLDES HÍD – KEY WEST

Korán indulunk, mert mai úticélunk a Dél Floridában található sziget és zátonyláncolat egyik leghíresebb települése, Key West. A szigetek különlegessége, hogy csak egyetlen módon lehet szárazföldön elérni őket, mégpedig az Overseas Highway-en. Ez az út számos hídon halad át a szigetek felett, melyek legimpozánsabb eleme a Seven Mile Bridge, azaz a Hétmérföldes Híd. Az út hosszú, de nagyon látványos, több fotószünetet tartunk.

Látogatást teszünk egy teknős kórházban is, ahol különböző fajtájú, méretű – többségében az emberi felelőtlenség miatt megsérült – teknősöket gyógyítják, ápolják. A teknős kórház kedves kis lakói akik attól függően, hogy milyen ápolásra szorulnak, néhány héttől akár hónapokig is ott laknak.

Délután érkezünk meg Key West-re, ahol szállásunk a Downtown városrészben lesz, sétatávolságra a fő látnivalókhoz és az USA legdélebbi pontját jelképező bójához (Southernmost Point Buoy), ahova természetesen mi is ellátogatunk.

Megnézzük a szuperhangulatos boat-house-okat, a színesre festett “lebegő” otthonokat.

(szállás: Key West)

10. nap: KATAMARÁN TÚRA A DRY TORTUGAS NEMZETI PARKBA

Korai reggeli után indulunk a kikötőbe, becsekkolunk a hajóra és 8 órai indulással egy izgalmas katamara veszi kezdetét a Dry Tortugas Nemzeti Parkba, mely egy 7 szigetből álló egyedülálló természeti szépségű szigetcsoport. Időjárástól függően 10:15 óra magasságában érkezünk a Jefferson erődhöz, mely természeti szépségén túl, történelmi jelentőséggel is bír. Az 1812-es háború után az Egyesült Államok jelentős számú tengeri erődöt épített, köztük Jefferson nevéhez fűződő, 16 millió vörös téglából épített Dry Tortugast is, mely korának legfejlettebb erődje volt, több mint 1.700 ember fért el benne és érdekessége, hogy egyetlen építő kötést sem tartalmaz. Katonai funkcióján túl, börtönszigetként is funkcionált, mint a floridai Alcatraz. Gyalogosan körbejárjuk az egykoron börtönszigetként is funkcionált, floridai Alcatrazként emlegetett erődöt. Megebédelünk a hajónk fedélzetén, majd szabadprogram. Sétálhatunk a fehér homokkal borított parton, napfürdőzhetünk, úszhatunk. Délután 3 órakor visszaindulunk Key West-re, ahova 17:15 óra magasságában érkezünk.

(szállás: Key West)

11. nap: KEY WEST DOWNTOWN – HEMINGWAY HÁZA – SOUTHERNMOST POINT BUOY

Napunkat egy fantasztikus helyi stílusú reggelizőben kezdjük, ahol isteni finomságok közül választhatunk. Megkóstolhatjuk a helyben sütött pékárukat, süteményeket és a kihagyhatatlan Key lime pie-t, Key West egyik tradicionális desszertjét. Miután feltöltöttük energitartalékainkat, gyalogos városnézésre indulunk az egyedi és különleges hangulatú Key West Downtown-ba: tradicionális házak, élénk színekben pompázó régi faházak, ízlésesen berendezett galériák, éttermek, bárok, üzletek között sétálhatunk. Első állomásunk a Southernmost Point Buoy, Florida egyik ikonikus látványossága.

 

 

Majd látogatást teszünk Hemingway házában, ahol Ernest Hemingway a világhírű író több mint 10 évig élt és írt. A házat egy gyönyörű, buja, trópusi kert veszi körül, tele egzotikus virágokkal és fákkal. A bútorok eredetiek, hiszen az író lelkesen gyűjtötte a 17-18. századi spanyol bútorokat. Megtekintjük dolgozószobáját, az írógépét, amelyen az Öreg halász és a tenger és sok más híres regénye is megszületett, a hintaszékét, mely mellett hátizsákja is ott hever, hiszen imádott utazni, szafarikra járni. Ki vannak állítva utazásos emlékei, trófeái, hajókormánya és sok más személyes tárgya. Nagyszerű élmény! A medence különösen figyelemre méltó, maga Hemingway tervezte és a költsége 20.000 usd, ami 1938-ban hatalmas vagyonnak számított. A múzeum-ház másik érdekessége, a benne élő 40-50 polidaktil (hat újjú) macska. Hemingway egy 6 újjú macskát kapott egy hajóskapitánytól és a Snow White (Hófehérke) nevet kapta. Az itt élő macskák többsége Snow White leszármazottai. Hemingway az összes cicáját híres emberek után nevezte el, mely hagyományt a mai napig követi a múzeum. Az Angyalokhoz költözött cicusok a kertben található kis macska-temetőben lettek örök nyugalmukra helyezve, nevük bevésve a burkolatba, mely elég bizarr látvány. Aki szereti a könyveket, vásárolhat a könyvesboltban könyvet vagy világhrű regények kivonatát.

Felmegyünk a Key West világító toronyba, ahonnan nagyszerű kilátásban gyönyörködhetünk.

Folytatjuk sétánkat egy különleges helyre, a Mel Fisher Múzeumba, ahol a 17. században elsüllyedt kalózhajók kincseit láthatjuk, melyeket a rettegett kalózok zsákmányoltak a Karib-tengeren.

Napunkat a sziget déli részén húzódó parti sétányon fejezzük be, ahonnan csodás naplementében lesz részünk.

(szállás: Key West)

12. nap: KEY WEST – MIAMI – HAZAUTAZÁS

Megreggelizünk, délelőtt semmit tevés, amihez kedvünk van. Majd kényelmesen visszautazunk Miamiba és megkezdjük hazafelé tartó utazásunkat.

(éjszaka a repülőn)