INDONÉZIA

TEMPLOMOK | ŐSI HAGYOMÁNYOK | VÁLTOZATOS KULTÚRA | BÁMULATOS TERMÉSZET | EGYEDÜLÁLLÓ ÉLŐVILÁG | VULKÁNOK 

GEOLÓGIAI CSODÁK | EZERNYI SZIGET | EGZOTIKUS GYÜMÖLCSÖK | BARÁTSÁGOS HELYIEK

Egy messzi-messzi földrész

Nehéz feladat bemutatni egy olyan világot, melynek 18.000 szigetén  360 népcsoport mindegyike más-más istenehez imádkozik és 500 különböző nyelven beszél. Az egyenlítő két oldalán elhelyezkedő hatalmas trópusi ország 3 időzónán húzódik keresztül, egyik végéből a másikig 12 órát utazhatnánk repülővel. Jáva szigete a világ legsűrűbben benépesült helye, itt a modern felhőkarcolók és légkondícionált plázák között a legújabb autócsodák szelik az utakat, míg a ritkán lakott Pápuán a benszülöttek kőbaltával vadásznak és ruházatuk egyetlen koteka (pénisztartó tok). Az ország hivatalos jelszava „Egységben a sokféleség”, az egyesített indonéz nyelvet beszélő, számtalan törzsbe tartozó, 260 milliós ország álamvallása muszlim, de egymás mellett él valamennyi világvallás és széles körben megmaradtak az ősi hagyományok, a természeti vallások hiedelmei és tradíciói, a patriarchális és matriarchális társadalmi berendezkedés.

Az itteni földművesek csupa finomságot termesztenek! Lenyűgöző látványban lehet részünk, ha teszünk egy sétát egy teaültetvényen, de megterem itt a kávé, kakaó, dohány, szegfűszeg és fahéj, ehetünk édes banánt a banánültetvényeken, végig kóstolhatjuk a trópusok egzotikus gyümölcseit, ámulhatunk a lépcsőzetes rizsföldek zöldjén és a holland telepesek által nemesített virágok pompáján.

Bámulatos természet

Akárcsak egy tündérmesében, kék lávát köpő vulkán, sárkányok, dögszagot árasztó virágok, világító planktonok, tűzmadarak és ugató baglyok, áthatolhatatlan őserdők, lakatlan szigetek és titokzatos állatok földje ez az ország. Az itt lévő esőerdők látják el földünket oxigénnel és a benne élő állatok nagy része sehol máshol nem található meg, csak ezeken a világvégi szigeteken. Méltóságteljes tigrisek lopakodnak a bozót mélyén, vörös bundás orángutánok, hangoskodó gibbonok, repülő mókusok és lajhármakik ugrálnak az ágakon, szarvascsőrű madár és  színes tollú papagályok tünnek fel a lombok között, tobzoska bújik üregébe, mikor egy orrszarvú közeledik döngő léptekkel, a folyóparti fán hosszúorrú majom figyeli a vad elefántcsorda fürdőzését. Igazi mesevilág ez, ahol a hátteret a trópusi erdők harsogó zöldje, a vulkanikus hegyekről lezúduló, vízesésekkel szabdalt rohanó folyók, a virágok és gyümölcsök édes illata, a milliónyi körülöttünk lévő élőlény zümmögése, csivitelése és kiáltozása adja.

Kedvesség és kíváncsiság

A helyi emberek végtelenül kedvesek, kíváncsiak és segítőkészek. Az itt élők számára legfontosabb a barátság, a család, a vallás, a hagyományok és az ősök tisztelete. Többnyire egyszerűen élnek, nem igyekeznek tárgyakat birtokolni. Türelmesek, mosolygósak, nem sietnek sehova, nem aggódnak a holnap miatt. Rengeteg itteni szokás van, ami sokszor furcsaság számunkra, éppen ezért nyújt igazán egyedi élményt az indonéziai utazás. Ebben az országban sosincs kés az asztalon, mert úgy tartják, hogy az erőszak a legvégső megoldás. Hagyományos, apáról fiúra szálló tőrüket is a hátuk mögött hordják. Szinte mindenhol kézzel esznek, álalában a földön ülve, persze csak a jobb kezüket használva, mert a bal tisztátalannak számít. A férfiak csak akkor nősülhetnek meg, ha tudnak gitározni. Esténként minden ház előtt pengeti valaki a gitárt, száll az ének. A sofőrök teherautójukat vagy buszukat nem csak élénk színekre festik és változatos motívumokkal díszítik, de szép női nevekre is elkeresztelik járműveiket. Van egy roppant hasznos nyeles műanyag edényük, a mandi, amelyet a mosakodástól kezdve a wc leöblítéséig mindenre használnak. Mindenki hisz a szellemekben, az összes közösségnek van sámánja vagy varázslója. Rengeteg stílusú táncuk van, melyekkel rendszerint mágikus történeteket táncolnak el színpompás ruháikban. Messzi földön ismertek hagyományörző kézműves mesterségeik, a fafaragás és a batikolás.

Imádják a fesztiválokat, a malac futtatástól kezve a bikaviadalon, evezős versenyen és a ramajana táncosok felvonulásán  át a tengeri férgek érkezésének ünnepéig.

A legtöbb szokás törzsi eredetű, például a férfivá válás szertartása, a harcossá avatás, ahol az ősök áldását kérik az ifjúra, illetve a születéshez és házasságkötéshez kapcsolódó ceremóniák. Legnagyobb változatosságot látványos temetkezési szertartásaik mutatják, melyek roppant fontos szerepet töltenek be minden törzsnél.

Bali

Az ország messzeföldön híres szigete, minden utazó vágyálma. Ezen a mesebeli helyen mindent megtalálhatunk, amit szeretünk egy utazásban. A természet igazán bőkezűen bánt ezzel a csodálatos szigettel. Vulkánok, vízesések, dzsungel és festményekre illő templomok, szívélyes vendéglátás, isteni ételek, a mindent elborító frangipáni illata, a szigetet átjáró vallásosság varázslata, hajladozó karcsú pálmák a hosszan elterülő tengerpartokon, feszített víztükrű medencék, spiritualitás, vidámság, szabadság, napsütés és zene 🙂

Vulkánok földje

Egy három tektonikai lemez találkozásánál elterülő országban, ahol az 500 ott lévő vulkánból 127 aktívan működik és közel 70 veszélyes fokozatú, mindig történik valami! Gyakoriak a földrengések és a vulkánkitörések, cserébe az utazó olyan változatos geológiai csodákat fedezhet itt fel, mint sehol máshol a világon! Gőzölgő kráterek, bugyogó hőforrások, tűzhányók szikraesője az éjszakában, forró kövek, fekete homokkal borított tengerpartok varázsolják el az erre járókat.

Óceánok végtelenje

E gyönyörű ország szigeteit két óceán habjai mossák, hosszú homokos partjain számtalan élmény vár az utazókra. Csodálatos hajóutakra indulhatunk a kéklő tengeren, páratlan merülőhelyeken búvárkodhatunk, a legszuperebb hullámok hátán szörfözhetünk vagy nagyokat úszhatunk és napozhatunk a páratlan szépségű tengerpartokon.í