Malajzia

Kuala Lumpur modern metropolisza | Georgetown koloniális épületei | kulináris élmények | Földünk egyik legősibb esőerdeje | trópusi szigetek | teaültetvények | gazdag növény- és állatvilág

Malajziat az utazók jellemzően csak egy pár napos látogatás erejéig kötik össze a szomszédos országokkal, pedig rengeteg látnivalót rejteget és akár belső repülések nélkül is fel lehet fedezni ezt a rendkívül változatos országot. A nyüzsgő nagyvárosi hangulat, a vidék nyugalma, a keleti part idilli szigetei és kitűnő merülőhelyei, a maláj, indiai és kínai kultúra izgalmas keveréke, fesztiválok, csodás templomok. Akár kalandra vágysz, akár családi pihenésre, akár a természetre, itt mindenki megtalálja amire vágyik.

Kuala Lumpur – egy izgalmas ázsiai nagyváros

A sűrű dzsungelnövényzettel borított hegyek ölelésében fekvő várost egyszerűen nem lehet megunni.

Ez az ázsiai metropolis, melynek lakossága az agglomerációval együttesesen a 7 milliót is eléri, valahogy emberléptékű tudott maradni. A csillogó felhőkarcolók mellett rengeteg a zöld terület, szerethető egyensúlyban van a fejlett technológia Ázsia kócos bájával és ami igazán jelentős, hogy minden vallás és kultúra egyforma tiszteletet élvez. Ennek köszönhetően láthatunk az utcákon tunikát, kendőt, szárit, csadort, turbánt és európai viseletet is. Jól megférnek egymás mellett a különböző hitűek templomai. Ez a sokszínűség az ételek választékában is visszaköszön: indiai, maláj és kínai ízek izgalmas harmóniája.

A világörökségi város, Georgetown

Penang szigetén található Malajzia egyik legszínesebb és legérdekesebb városa, Georgetown. Maláj, indiai, kínai és európai stílus izgalmas keveréke, az UNESCO Világörökség része. A város kevésbé nyüzsgő, mint Kuala Lumpur, a lakosságának több mint 50%-a kínai. Gyarmati időket idéző épületek, kínai kereskedőházak, kígyók őrizte szentély, trópusi fűszer- és gyümölcsfarm, a kínai és indiai negyedekben színpompás templomok, pagodák, piacok, éttermek és utcai kifőzdék várnak ránk. Az itteni konyha legendásan jó, az ételek Mennyországának is tartják Penangot. Az Óvárosnak különleges hangulata van: művészeti és kulturális negyed, az épületeken gyönyörű festett domborművek, graffitik, a kis utcákban hangulatos kis boltok, kávézók, különböző kis múzeumok, mint pl. csokoládé, kávé vagy fotó, vagy az Upside down múzeum. Érdekes hely Chew Jetty, egy cölöpökre épült városrész, ahol korábban halászok, napjainkban a legszegényebb emberek lakják.

Langkawi SkyBridge – a világ egyik legkülönlegesebb függő hídja

A világ egyik legfantasztikusabb függőhídja a Langkawi szigetén található Langkawi Skybridge. Érdekessége, hogy egyetlen 87 méter magas ferde oszlop tartja egyensúlyban, nyolckábeles felfüggesztés segítségével. Tiszta időben a hídról gyönyörű panorámában gyönyörködhetünk az Andamán-tengerre és a Machinchang hegység buja zöld növényzettel borított csúcsaira.

Idilli szigetek

Malajzia nyugati és keleti partjainál is számos sziget várja a látogatókat, de az igazi képeslapra illő szépségű partokat a keleti oldalon találjuk. A Tioman és Perhentian szigetek kevésbé zsúfoltak, mint a nyugati partoknál található Langkawi vagy Penang, és ha fehérhomokos tengerpartra vágysz, akkor ezek a trópusi szigetek ideálisak. Világszínvonalú merőlőhelyek, csodás korallzátonyok, teknősök és egzotikus halak várnak.

Taman Negara esőerdő & bennszülött törzsek

Malajzia első Nemzeti Parkja a Taman Negara, Földünk egyik legősibb esőerdeje, idősebb mint az Amazonas vagy a Kongoi esőerdők. Olyan veszélyeztetett állatfajoknak ad otthont, mint az ázsiai elefánt, az orrszarvú, a ködfoltos párduc, az ázsiai tigris, vagy 350 madárfaj, kígyók és gyíkok. Esőerdei hajós kalandra indulhatunk a folyón, izgalmas dzsungel trekking, végigsétálhatunk a hatalmas fák lombkoronaszintjében kiépített canopy gyalogos ösvényen, vagy látogatást tehetünk az esőerdő mélyén élő Orang Asli (nevük jelentése a maláj nyelvben őslakos) bennszülött törzzsel, akik nem is olyan régen még vadászó-gyűjtögető életet folytattak, köpőcsöves vadászattal ejtették el zsákmányállataikat. A mai napig igen szerény körülmények között élnek, távol a civilizációtól, sokszor áram és folyó víz nélkül.

Borneo csodavilága és az orangutanok

Mintha egy másik világba csöppenénk. Érintetlen, sűrű esőerdő, vízesések, benszülött törzsek, akiknek ősi tradicionális hagyományai félő, hogy elhalványulnak a modernizációval. Igazi esőerdei kalandokra indulhatunk, testközelbe kerülhetünk az orangutánokkal (a szó jelentése a maláj nyelvben erdei ember), mely az egyik leginkább veszélyeztetett állatfaj. Az aktív védelemnek és a visszatelepítő programoknak köszönhetően jelenleg kb 100 ezer orangután élhet Borneo és Szumátra szigetein.