Kambodzsa

Elsüllyedt ősi városok | csodás templomok | dzsungel élmény | különleges életformák | a khmerek vendégszeretete

Angkor Wat a világ legnagyobb vallási építménye, kétség kívül kihagyhatatlan látnivaló, de egy Kambodzsa utazás, ennél sokkal több élményt és látnivalót nyújt: ámulatba ejtő templompiramisok, vallási rituálék, buddhizmus, hívogató tájak, bájos vidéki kis falvak, különleges életformák, cölöpfalvak a vízek árterében, fantasztikus ételek, különleges közlekedési eszközök, eldugott luxus szállások.

Ősi városok romjai a dzsungel mélyén

A 9-15. században fennállt hatalmas Angkor Birodalom templompiramisai, a királyt az istenekkel azonosító Istenkirály kultusz, az ország khmer neve: Kampuchea kivétel nélkül azt sugallják, hogy ez az ország csupa misztikum, csupa rejtély. Az építészeti remekművek a birodalom hatalmáról, gazdagságáról, lenyűgöző művészetéről és kultúrájáról, építészeti technikájáról, esztétikai teljesítményeiről és a hitrendszerek sokféleségéről tanuskodnak. Leírhatatlanul varázslatos élmény a fojtó fügefák gyökereinek fogságában vergődő ősi templomok falai közt sétálni, megpihenni egy békés zugában, miközben a madarak és bogarak énekére lecsendesül a lelked.

A vidék bája

Változatos táj, dzsungel növényzettel szegélyezett folyók, bambusz bungallok, különleges életformák, cölöpökön álló otthonok, lebegő falvak, eldugott álmos kis falvak, különleges ételek, hangulatos vendégházak és resortok, vízparti éttermek, ősi tradíciók és hagyományok őrzése. Garantáltan egyedi és életre szóló élmény.

Könnyű kalandok

Az ország természeti adottságainak köszönhetően itt minden korosztály számára teljesíthető kalandok várnak. Nincsenek hatalmas hegycsúcsok, extra sebes patakok, de vannak több napos túrára alkalmas sűrű dzsungelek, izgalmas élővilággal, etnikai törzsi falvakkal, kajakokkal felfedezhető mangrove erdők, hajózható folyók, nagyszerű biciklis túrák és az elefántok védelmére létrehozott rezervátumok.

Csodás szigetek és eldugott strandok

A szomszédos Thaiföld szigeteihez képest meglehetősen elmaradottak Kambodzsa szigetei, de rendkívül figyelemre méltóak. Több mint 61 trópusi sziget emelkedik ki a csodás türkíz vízből, melyek többsége lakatlan, érintetlen, szinte ismeretlen a turizmus előtt. Ha vágysz az érintetlenre, az eldugott helyekre, akkor ideális választás, mivel Kambodzsa szigetei azon kevesek közé tartozik a világon, ahol hosszan tudsz mezítláb sétálni a finom fehér homokos parton, anélkül, hogy hotelláncok és turisták tömegei kereszteznék utadat. Nincsenek aszfaltozott utak, bankautomaták, hatalmas luxus hotelek, de vannak kilométeres partszakaszok, pálmafákkal szegélyezett eldugott kis öblök, hangulatos resortok, tradicionális kis falvak.

Khmer konyha

Rengeteg friss zöldség, húsfalatok, halak, ízletes levesek, fermentált szószok, isteni rizstészta, friss fűszerek jellemzik a khmer konyhát, melyekre nagy hatást gyakorol a szomszédos thai, vietnám és kínai ízvilág. Nem túl sós, nem túl fűszeres, nem túl csípős, egyszerűen minden harmóniában van. Az ínycsiklandó falatok mellett találkozhatunk néhány, számunkra meglehetősen bizarr étellel is, mint például az erjesztett halpaszta, a megtermékenyített tojás vagy a sült mézes tarantula.

Közösségek, ősi hagyományok újjáélesztése és megőrzése

Ezer éves tradíciók, kézműves mesterségek, művészet, építészeti hagyományok, az angkori időkig visszanyúló Apsara tánc, a zene, a puszta kézzel oroszlánt ölni jelzővel illetett bokator harc, kivétel nélkül hatalmas értéket képviselnek minden egyes nép múltjában, jelenében és jövőjében. A vörös khmerek rémuralma alatt ezek az értékek majdnem elvesztek, de szerencsére egyre több közösséget hoznak létre, hogy ezeket az ősi tradíciókat újjáélesszék és generációról generációra tovább örökítsék. A kambodzsai utazás kihagyhatatlan része ezen hagyományok megismerése.

A büszke régmúlt és a sötét közelmúlt

A hatalmas, ősi Angkor Birodalom a nemzet büszkesége. Szinte felfoghatatlan, hogy a korai századokban ekkora hatalommal, gadagsággal, erővel, kultúrális értékekkel, kincsekkel rendelező birodalom hova veszett el, miként került gyaramti uralom alá, és hogy egy kegyetlen, embertelen vezető mivé képes rombolni egy országot, egy társadalmat. Talán ez a csodás múlt az, ami reményt adott a khmer embereknek, hogy túléljék a horror időszakot, újra képesek legyenek felemelkedni és hinni. A khmer emberekben lévő hatalmas hit, a köztük lévő összetartó erő példaértékű, és bármerre is kalandozol, úton útfélen érezni fogod és mélyen a szívedbe zárod ezt a csodaországot.