Laosz

LAOSZ

Buja zöld tájak | folyami élet | etnikai hegyi falvak | bájos templomok | határtalan nyugalom | őszintén barátságos fogadtatás

Laosz az a hely, ahol pillanatok alatt magad mögött tudod hagyni a világ gondját, baját és lecsitul a lelked. A lao emberek többségében a hagyományos buddhista életmód szerint élik életüket, senki nem siet, mindenki nyugodt, még a fővárosban is. Rejtélyes tájai és gyönyörű templomai kiválóan alkalmasak a szelíd felfedezésre. Nincs pihentetőbb élmény egy festői hajókirándulásnál a dzsungellel szegélyezett folyókon. A látogatók száma sokkal alacsonyabb, mint a szomszédos országokban, nincsnek zsúfolt helyek és bármerre is járunk, hatalmas szeretettel fogadják az embereket.

Spirituális városok

Az UNSECO Világörökség részét képező Luang Parabang és a főváros, Vientiane igazi rejtett gyöngyszemek. Az ősi királyi városoknak sajátos hangulata van: a francia koloniális épületek, a francia bagetteket és frissen sült pékárukat áruló utcai árusok, a galériák, a hangulatos kávézók és éttermek, a díszes pagodákban kántáló sáfrány színű lepelbe burkolózott szerzetesek, csodás resortok és vendégházak garantáltan elvarázsolnak.

Falusi kalandok

Megismerni a vidéki életet mindig szívmelengető. Attól függően, hogy az ország mely részébe látogatunk, mezőgazdasági falvak és különböző tradíciókkal rendelkező etnikai közösségek élik hagyományorző életüket. A kedves helyiek mindig örömmel mutatják meg otthonukat, hagyományaikat, pl szövés, rizstermesztés, kávé és tea ültetvények, lao ételek készítése, rizs pálinka készítés, kézműves termékek, sőt ki is próbálhatjuk és ha nem bánod, ha egyel kevesebb éjszakát töltesz a kényelmes resortodban, a helyiek otthonában eltöltött éjszaka életre szóló élménnyel gazdagít.

Folyami élet

Az országot átszelő folyóknak különösen fontos szerepe van az országban, hiszen az ország jelentős része átjárhatatlan dzsungeles hegyvidék. Az éltető víz az ország dobogó szíve és a lakosság nagyobb része a folyók, vizek közelében él, ami a közlekedésre és a szállításra is ideális. A folyó menti élet megismerésének legideálisabb módja ha hajóra szállunk, akár több napos hajós kalandra is induhatunk és eljuthatunk olyan helyekre is, mint pl a Pak Ou barlang, ami szárazföldi úton nem megközelíthető.

Spirituális szertartások

A lao embereket jellemzően buddhistáknak tartják, de ha jobban belemerülünk a történelmükbe és ősi hagyományaikba, meglepődve tapasztaljuk, hogy sokkal inkább animista hiedelmek szerint élik mindennapjaikat, különösen a távoli, eldugott kis falvakban. Az animizmus alapelve, hogy az életük, a jó és a rossz dolgok, a betegségek a Phi, azaz a szellemek jelenléte szerint alakul. Azaz, ha a testünkön kívül bolyonganak a szellemek, akkor az egyén megbetegszik és folyamatosan rossz dolgok történnek vele. A mindennapokban keveredik az animizmus és a buddhizmus. Különleges élményben lesz részed, ha részt veszel egy rituális szertartáson, a tradicionális Baci ceremónián, melynek keretében a testünkhöz rögzítik a szellemeinket.

Rendkívüli tájak

Laosznak ugyan nincs tengeri kapcsolata, de cserébe tele van extra különleges tájakkal: varázslatos hegyvidék, izgalmas felhőkbe érő hegycsúcsok, buja dzsungel, ezernyi folyó, vízesések, karsztbarlangkok természeti csodák, köztük a misztikus Korsók Mezeje, vagy a Viang Xai barlangkomplexum, mely a vietnámi háború alatt emberek ezreinek nyújtott otthont, föld alatti iskolát, templomokat, kórházat, sőt még színházat is.

Kiváló túrák

Az ország hihetetlenül festői tájai minden kategóriában kiváló túra lehetőségeket kínálnak. A dimbes-dombos tájakon és rizsföldeken át, eldugott kis falvakon keresztül egészen a hegyi útvonalakig, ahol az erdei életet élő törzsi közösségeket és nomad életüket is megismerhetjük.