Srí Lanka

Buja zöld hegyvidéki tájak | ősi városok | gazdag állatvilág | teaültetvények | isteni ételek | csodás partok

Srí Lanka azon kevés helyek egyike a földön, ami mindenkinek tartogat valami minőségit, valami különlegest. Az egész sziget egy valóságos botanikus kert: csodás nemzeti parkok, egyedülálló fajok, amelyek csak itt találhatók meg, évente visszatérő bálna populáció, felülmúlhatatlan világörökségi helyszínek, a világ egyik legfinomabb teája, fantasztikus ételek és csodás óceánpart.

Lenyűgöző vadvilág

Elefántok, leopárdok, medvék, kék bálnák a “négy nagy” őshonos állata a szigetnek, de ez csak a lista eleje. A tobzoskától a delfinekig vagy 1.000 faj él ezen a rendkívüli biológiai sokféleséggel megáldott trópusi kis szigeten. Földünk 7 féle óceáni teknősfajából 5 megtalálható a szigetet körülölelő vizekben. Az ország élővilágának több mint egy negyede védettséget élvez. Az állatvilág és a fotózás szerelmesei szafarikra indulhatnak a nemzeti parkokban vagy hajós kalandon megfigyelhetik a hatalmas bálnákat. 

Meleg egész évben

A sziget kettős időjárási rendszerének köszönhetően valahol mindig meleg van. Amikor az egyik oldalon esős évszak van, a másik oldalon száraz, így bármikor is utaznál az évben, garantáltan találsz száraz helyet.  

Gazdag Világörökség

Srí Lanka tele van fantasztikus állapotban fennmaradt UNESCO Világörökségi helyszínekkel: Srí Lanka első fővárosa, a 2500 éves Anuradhapura, a 10. századi Polonnaruwa 1000 éves ősi városának romjai, egy 2100 éves buddhista barlangszentély-együttes, Sigiriya szikla tetejére épült erődítmény-palotarendszere, Mihintale szent helye, ahol a Buddhizmus megvetetette a lábát a szigeten, Kandy szent városa és Galle város építészeti remekművei egytől egyig különlegesek és egyedülállóak.

Azok a csodás hegycsúcsok és a világhírű Ceylon tea

A Tea Országa becenévvel illetet kis sziget hegyvidéki térsége varázslatos. A buja smaragdzöld tájak, a végeláthatatlan teaültetvények, a teagyár látogatás és a világ legfinomabbjai között számon tartott teák megkóstolása, a gyümölcs- és virág farmok, zubogó vízesések, hűvös hegyi levegő, a hegyek közt megbújó ámulatba ejtő panorámával rendelkező színvonalas szállások, egy régi vonattal utazni a hegyvidék festői tájai között, fürdés egy természetes medencében, lakatlan tájakon leevezni egy dzsungel folyón  garantáltan életre szóló kalandokkal ejtenek örökre rabul.

Isteni ételek

A Srí Lanka-i konyhát számos történelmi, kulturális és egyéb tényező alakította ki. Az ország a történelmi selyemút csomópontja volt, rengeteg külföldi kereskedő megfordult a szigeten, új élelmiszereket honosítottak meg és magukkal hozták tradicióikat is.  Mindezek együttesen formálták a Sri Lanka-i konyhát. A trópusi szigeten rengeteg növény található, így számos gyógynövényt, fűszert, zöldséget, rizst és gyümölcsöt használnak, ami régiónként eltérő. A hegyekben az európában is ismert zöldségek és gyümölcsök, Dambulla környékén a sri lankai jellegűek, a tengerpart közelében a különböző friss hal, tenger gyümölcsei és a rizs töltenek be központi szerepet ételeikben.

Fűszerek és a fahéj

Srí Lanka történelmi idők óta híres a fahéjról. Az itt termett cinnamon (ceyloni) fahéj, amely tulajdonképpen a cinnamon fa belső kérge, sokkal édesebb finomabb, mint a cassia fahéj. A cinnamon fa Srí Lankán őshonos, csak és kizárólag itt terem, innen vitték el a telepesek a világ minden tájára. Az ún. fahéj szigeten, láthatjuk a fahéj feldolgozásának folyamatát is.  A környező régiók konyhájával ellentétben Srí Lanka ételeit egyedülálló fűszerkeverékek jellemzik: a két alap fűszerlevél a rampah (pandan level) és a karapincha (Curry leaves), de nagy mértékben használt Ceylon-i fahéj és fekete bors, valamint olyan összetevők alkalmazása, mint a maldív hal, az egzotikus goraka gyümölcs, a pandan levél, a citromfű és a kithul pálma szirupból készített jaggery (cukor fajta) mind hozzájárulnak a fantasztikus ízharmóniához.

Beach-style mindenkinek

Az 1.585 km hosszú tengerparton mindenki megtalálja azt, amire vágyik. Családbarát partok, hangulatos óceánparti resortok, privát villák, bongo partyktól hangos partok, kiváló szörf helyszínek, teknősök.

És akkor ott vannak a Maldív-szigetek …

A köztudottan álomszép szigetvilág nem a legolcsóbb desztinációk egyike, de egyszer az életben látni kell. Srí Lanka szigetéhez való közelségének köszönhetően akár pár napos paradicsomi kitérő tökéletesen kivitelezhető.