UTAZÁS A SÁRKÁNYOK FÖLDJÉRE – VIETNÁM

mesés tájak | ősi regék&gyönyörű pagodák | füstölő szárító falu | elszigetelt népcsoportok | bambusz erdő | rizsföldek | csónakázás&robogózás&vonatozás

Az utazás fénypontjai

  • Gasztro élmények és robogós városnézés Hanoi-ban
  • Látogatás egy füstölő szárító faluban
  • Túra és elszigetelt népcsoportok látogatása Sapa hegyvidékében, éjszakázás egy kedves helyi család otthonában
  • Hajós kaland egy luxus cruise fedélzetén a Halong öbölben
  • Langúrok látogatása egy veszélyeztetett főemlősökkel foglalkozó mentőközpontban
  • Hue város kincsei
  • Tradicionális kézműves mesterségek
  • Hoi An bájos kis városa
  • Nyaralás Phu Quoc szigetén
2025. április | 15 éjszaka
csoportos utazás (9-12 fő)
ÁR HAMAROSAN 🙂

Aki velünk tart ezen a varázslatos utazáson, azt a sárkányok földjére kalauzoljuk el. Nem csupán mesés tájakat fedezünk fel, hanem generációk óta szájról-szájra adott történeteket, ősi regéket idézünk fel, melyek a mai napig szerves részei a viet emberek világnézetének. Minden nap elmesélünk Nektek egy helyi mesét vagy egy, a látnivalóhoz tartozó ősi legendát, melyekkel közelebb kerülhetünk ennek a gyönyörű országnak a múltjához és az itt élő emberek lelkéhez.

1. nap: HANOI – AZ ÉGBE SZÁLLÓ SÁRKÁNY VÁROSA

Európai indulásunk másnapján érkezünk meg a nyüzsgő Hanoi-ba, melynek helyét az ősi legenda szerint egy égbe szálló sárkány jelölte ki. Privát kisbusszal utazunk az óvárosban található minden kényelmet kiszolgáló szállodánkba.

Elfoglaljuk szobáinkat, egy frissítő zuhany, kicsit megpihenünk, majd sétálunk egyet ebben az egyedi hangulatú városban, ahol sajátos módon keveredik a régi és az új. Bájos gyarmati épületek, keskeny utcácskák, a járdán apró, színes székeken vacsorázó emberek, házi oltárokon égő füstölők, biciklis gyümölcsárusok, szatócsboltok, műhelyek és milliónyi száguldozó robogós, azt se tudjuk majd hová kapjuk a fejünket ebben a forgatagban. Igazi időutazás bejárni a város Old Quarter-nek nevezett negyedét, ahol az utcákat még a 13. században mesterségek szerint osztották be. A mai napig van cipős, fafaragó, rézműves és selyemkészítők utcája, a boltocskák elé kipakolt portékákkal.

Megnézzük a város közepén áthaladó vasútvonalat, ahol a keskeny nyomtávú vonal kettészeli a belvárost, nincs kerítés a sínek mentén, a vonat a házaktól 1 méterre halad el.

Vacsorára egy helyi étteremben belekóstolunk a híres vietnámi konyha ízeibe, melybe a feng shui elvei alapján keverik az öt elemnek megfelelő hozzávalókat.

(szállás: hotel, 2 éj, ellátás: street food)

2. nap: HANOI – GASZTRO KALAND – ROBOGÓS VÁROSNÉZÉS – EGYLÁBÚ PAGODA – RIKSA KALAND

Reggeli után robogókra pattanunk és városnéző napunkat a Vörös folyó deltájában fekvő, nem rég ezredik születésnapját ünneplő főváros, Hanoi egyik különleges látnivalójával kezdjük, a Ho Chi Minh komplexummal, hogy megismerjük a vietnámi történelem legkiemelkedőbb alakjának, Ho Chi Minh elnöknek az életét, aki a vietnámiak számára nem csak egy kommunista vezető, hanem példakép, aki hatalmas szerepet játszott az ország gyarmati sorból való felszabadításában és a világhatalom USA elleni elképesztő győzelemben. Megnézzük a mauzóleum monumentális épületét, az elnök facölöpökön álló házát (ahol bepillanthatunk dolgozószobájába is), továbbá egy gyönyörű parkot, ahol megismerjük az Egylábú pagoda romantikus meséjét.

Ezután ellátogatunk az Irodalom templomába, ami kiváló példája a hagyományos stílusú vietnámi építészetnek. A 100.000 dongos bankjegyet is ennek a szép épületnek a képe díszíti.

Pihenésképp megkóstoljuk a legfinomabb vegetáriánus Hanoi ebédet egy helyi étteremben. Robogókkal folytatjuk utunkat, elhaladva az Eiffel által tervezett Long Bien híd, a Vörös folyó és zöldségfarmok mellett, és láthatjuk, hogy élnek a helyiek.

Majd gyalogosan folytatjuk utunkat az Óváros színes utcácskáin, ahol végigkóstolhatjuk az utcai kifőzdék finomságait, mint pl. a bun cha (sertéshúsfalatkák nyílt tűzön grillezve, hideg rizspogácsán tálalva, egy tál fűszernövénnyel kevert zöldsalátával), spring roll (disznóhússal, rizzsel, gombával és fűszernövénnyel töltött tavaszi tekercs) és a legjobb helyi sört Hanoi-ban, a Bia Hoi-t, vagy személyes kedvencünket, a vietnámi kávét sűrített tejjel.

Izgalmas napunkat egy rövid riksa-kalanddal fejezzük be a Hoan Kiem tóhoz, ahol a helyi emberek thai chi gyakorlataikat végzik. Egy szépséges, pirosra lakkozott hídon sétálunk át a tó közepén található Jáde-hegy templomába, ahol megismerhetjük a Visszaadott Kard legendáját.

(szállás: hotel, ellátás: reggel, street food: ebéd)

3. nap: SAPA VÖLGY – ELSZIGETELT NÉPCSOPORTOK – CAT CAT VILLAGE

Reggeli után privát kisbuszos transzferrel indulunk Sapa városába. Az 1.500 méterrel a tengerszint felett megbúvó völgy a Hoang Lien Son hegységben található, amely már a Himalája nyugati részéhez tartozik. Itt található Vietnam legmagasabb hegycsúcsa, a 3.143 méter magas Fansipan. A lélegzetelállító panorámát kínáló csipkés hegyhátak között színpompás népviseletben élik mindennapjaikat a hmong, dao, pho és lu törzsek tagjai, melyek közül a legnagyobb a hmong, akik a mai napig nagyrészt földműveléssel és állattartással foglalkoznak.

Kora délután érkezünk a szállásunkra, megebédelünk és ellátogatunk a fekete hmongok lakta Cat Cat falucskába. A fehér és a fekete hmongok különböző törzsek, eltérő a népviseletük és a nyelvük is. Helyi vezetőnk kíséretében megismerkedhetünk a helyi emberekkel, mindennapjaikkal, szokásaikkal.

Majd visszautazunk Sapa-ba és napunk hátralévő részét szabadon tölthetjük ebben az igazán remek hangulatú hegyvidéki városkában.

(szállás: hotel, 1 éj, ellátás: reggeli és ebéd)

 4. nap: SAPA TREKKING – RIZSTERASZOK – DZAY ETNIKAI EMBEREK

Megreggelizünk és egy rövid utazást követően megérkezünk Y Linh Ho-ba, ahonnan közel 10 km-es gyalogos túrára indulunk, de megéri, mert olyan látványban lesz részünk, amitől eláll a lélegzetünk. Gyönyörű hegyvidék, rizsteraszok íves vonulatai, bambuszerdők, tiszta hegyi levegő, gyors folyású patakok, a fotósok paradicsoma. 

Késő délután érkezünk meg Ta Van faluba, ahol a Dzay etnikai emberek élnek. A mai estét az ő otthonaikban töltjük. Szállásadóink isteni helyi ételeket készítenek nekünk és közösen költjük el a vacsorát. Akinek kedve van, segíthet a főzésben és elsajátíthatja néhány helyi étel elkészítését is.

(szállás: homestay, 1 éj, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

5. nap: SAPA VÍZESÉS – BAMBUSZERDŐK – PIKNIK – VÖRÖS DZAO EMBEREK

Szállásadó családunkkal reggelizünk, majd egy újabb izgalmas túrára indulunk. Gyönyörű bambusz erdőkön és rizsföldeken haladunk át. Rövid fotószünetre megállunk egy kilátópontnál, ahonnan nagyszerű kilátásban lehet részünk

Gyönyörű bambuszerdőkön és rizsföldeken haladunk át. Rövid fotószünetre megállunk egy kilátópontnál, ahonnan nagyszerű kilátásban lehet részünk Giang Ta Chai falura, ahol a vörös dzao etnikai emberek laknak. Csodás élmények, napsütötte fennsík, körülöttünk ameddig a szem ellát ragyogó zöld rizsteraszok, minden békés és nyugodt, az ilyen pillanatok a kedvenceink az utazásban 🙂

Erdei kirándulásunk után kisbuszunkba szállunk és visszautazunk Hanoiba.

(szállás: hotel, 1 éj, ellátás: reggeli és ebéd)

6. nap: HALONG BAY – A LESZÁLLÓ SÁRKÁNY ÖBLE EGY CRUISE FEDÉLZETÉRŐL

Kényelmesen megreggelizünk és elindulunk Ha Long City-be. Ebédidőben érkezünk meg a kikötőbe, ahol hajóra szállunk, elfoglaljuk kabinjainkat és kihajózunk az UNESCO Világörökség részét képező csodaszép Halong Öbölbe, a Leszálló Sárkány Öblébe, amely a világ egyik legnagyszerűbb csodája. A hajón ebédelünk, miközben a smaragd zöld vízből kinyúló, sűrű dzsungelnövényzettel borított több ezer mészkősziklák között cikázva haladunk el. Drámai és egyben káprázatos látvány!

Majd tengeri kajakokba szállunk, hogy a sűrű szikla dzsungel mélyére is be tudjunk jutni. Itt alkalmunk lesz megmártózni a kristálytiszta vízben és élvezni a gyönyörű környezetet.

A naplementében már hajónk fedélzetéről gyönyörködhetünk, miközben finom koktélunkat kortyolgatjuk. A hajón vacsorázunk, majd kinek, amihez kedve van, pihenhetünk, élvezhetjük a zenét, karaoket énekelhetünk, de akinek tintahalra horgászni van kedve, az éjszakai órákban kipróbálhatja. Aki szeret főzni és szívesen elsajátítaná a vietnámi konyha csínját-bínját, részt vehet a hajón megrendezésre kerülő főző tanfolyamon, ahol megtanulhatjuk a híres tavaszi tekercs elkészítését.

(szállás: hajón, 1 éj, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

7. nap: HALONG BAY – VIDÉKI FALUCSKA: TAM COC

Ma folytatjuk hajós kirándulásunkat a Halong öbölben és felfedezzük további gyönyörű részeit az öbölnek. Akinek kedve van csónakkirándulásra indulhat egy izgalmas barlang mélyére.

Kikötés előtt elfogyasszuk korai ebédünket, búcsút veszünk a kedves személyzettől és kényelmes kabinunktól. Partraszállás után a kikötőből privát transzferrel Tam Coc-ba utazunk. Körülbelül 3-4 órás út után érkezünk meg szállásunkhoz egy igazi békés, vidéki faluba.

Délutánunkat és esténket szabadon tölthetjük a környék felfedezésével.

(szállás: bungaló, 2 éj, ellátás: reggeli és ebéd)

8. nap: TAM COC – MUA CAVES – NINH BIN – CSÓNAKÁZÁS

Jól bereggelizünk, hogy legyen elég erőnk a mai napi túránkhoz.  Első uticélunk a híres Mua Caves barlang. Egy patak fölött átívelő hídon jutunk a hegy lábához, ahonnan felfelé indulunk. Meg kell másznunk közel 500 kőből faragott lépcsőfokot, de megéri a fáradtságot, mert a barlang tetejére érve csodás látvány tárul a szemünk elé! A felfelé vezető kanyargós út mellett tornyokkal díszített fal emelkedik, ezért sokan hasonlítják a Kínai nagy falhoz. Felérve az Irgalom Istennőjének oltárához elénk tárul Vietnám talán leglenyűgözöbb kilátása.Reggel útra kelünk és Vietnám X-XI. századi fővárosába, Hoa Lu-ba látogatunk.

Majd következő programunk keretében tradícionális, kínai eredetű sampan csónakokba szállunk és varázslatos utazásra indulunk a folyón, amely festői rízsföldek és monumentális karszttornyok között kanyarog. Ringatózó csónakunkból csodálhatjuk a végtelen rizsföldeken dolgozó embereket, vízi bivalyokat és a földöntúli nyugalmat árasztó tájat.

(szállás: bungaló, ellátás: reggeli és ebéd)

9. nap: LANGUR MAJMOK – HUE

Napunk első felében a világ talán leghelyesebb majmai várnak ránk! Ezek a különleges szépségű, színes bundájú langúrok egy veszélyeztetett főemlősökkel foglalkozó mentőközpontban élnek, ahol az orrvadászoktól és illegállis állatkereskedőktől elkobzott állatokat meggyógyítják és felkészítik a szabad életre.

Ezután egy öt kilométeres túrára indulunk Vietnám legkorábban alapított nemzeti parkjában, ahol a párás levegőben hatalmasra növő lapulevelek, kecsesen szálldogáló színes pillangók és a  liánokkal benőtt faóriások között össze is futhattunk a mentőközpontból szabadon engedett, boldog majmocskákkal 🙂

A nemzeti parkból Hanoi repülőterére utazunk, és egy rövid utazással megérkezünk Hue városába, ahol az éjszakát töltjük.

(szállás: hotel, Hue, 2 éj, ellátás: reggeli és ebéd)

10. nap: HUE – VÁROSNÉZÉS – CITADELLA – THIEN MU PAGODA

Egész napunkat a Parfüm-folyó partján fekvő Hue csodás városában töltjük. A folyó a nevét onnan kapta, hogy nyaranta a hegyekből leérve virágokat hoz magával, melyek illata betölti az egész várost. Ez az ősi település, melyet az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánított, a császárok egykori székhelye volt és a mai napig átlengi a császári idők hangulata. Nevének jelentése nagyon találó, hiszen hué a vietnámi nyelvben harmóniát jelent.

Első utunk a különösen szép fekvésű Ég Királynőjének pagodájához vezet, amely Vietnám legmagasabb és legrégebbi pagodája és egy szépséges legenda fűződik az építéséhez. A torony tetején lévő ciszterna vizét a Boldogság Forrásaként tisztelik, szépen gondozott parkjában érdekes bonsai-ok láthatók.

Ezután megnézzük a Citadellát, ami nem csupán erődítmény, hanem a császárok egykori lakhelye volt és a pekingi Tiltott Város mintájára épült. Alaprajza négyzet alakú, ahogy annak idején a Föld alakját elképzelték. Legbelső részeibe valóban csak az uralkodónak és személyzetének volt bejárása. Megcsodáljuk a Legfőbb Harmónia Csarnokát, amely csodával határos módon sértetlenül úszta meg a háborúkat. Az itt található trónteremben ült a császár arany tunikában, kilenc sárkánnyal díszített koronával a fején. Elsétálunk a nyolcszögletű zenepavilonhoz, megnézzük a gyönyörű könyvtárat és az anyacsászárnő kincseskamráját.

(szállás: Hue, ellátás: reggeli és ebéd)

11. nap: HUE – HOI AN 

Reggeli után kisbuszba ülünk és magas hegyeket átszelő keskeny utakon indulunk a tengerpart felé (kb 3,5 óra utazás). Mielőtt a legmagasabb pontról lefelé ereszkednénk, elérjük a Felhő-hágót. Itt még láthatjuk a háború nyomait, az amerikai géppuskásoknak egy fontos támaszpontját.

Útunk során sok érdekességet láthatunk, így számtalan megálló után, kora délutánra érkezünk meg Hoi An világörökségi védettséget élvező középkori városkájába, ahol a nap hátralévő részét  szabadon tölthetjük.

(szállás: hotel, Hoi An, 2 éj, ellátás: reggeli és ebéd)

12. nap: HOI AN – BICIKLIS VÁROSNÉZÉS – CSÓNAKÁZÁS

Napunkat egy biciklis városnéző kalanddal kezdjük. Évszázados kereskedőlakok, 400 éves fedett japán híd, Hoi An színpompás piaca és még sok érdekesség vár ránk. Megebédelünk majd kellemes hajókázásra indulunk a folyón és körbehajózzuk a festői szépségű Duy Vinh szigetet. Bepillanthatunk a helyi falusi emberek életébe, miközben dolgoznak a rizsföldeken és megismerkedhetünk a tradicionális kézműves mesterségeikkel, a szalmaszövéssel és a csónakkészítéssel.

Este városszerte felgyulladnak a színes lampionok, igazi mesevilággá változtatva ezt a bűbájos városkát. A folyó vizén kívánságlámpások úsznak, mi is gyújtunk majd egyet és útnak indítjuk a vízen.

(szállás: hotel, ellátás: reggeli és ebéd)

13. nap: BA NA HEGYEK – GOLDEN BRIDGE – PHU QUOC

Reggeli után a szépséges Ba Na hegyek felé indulunk.Kb 45 perc utazással érkezünk meg a felvonó állomáshoz, amely buja dzsungellel borított hegycsúcsok fölé repít bennünket, ahol egy varázsvilág vár ránk! A hatalmas, Disneylandhez hasonló szórakoztató központban egy középkori francia faluban találjuk magunkat, ahol a virágokkal teli utcákon zenészek és mutatványosok mulattatják a járókelőket. Kávézhatunk egy franciás pékségben, sörözhetünk bajor hangulatú sörkertben vagy beülhetünk egy japán teaházba, fotózkodhatunk jelmezes királynőkkel, mehetünk 5D-s moziba vagy  kipróbálhatjuk a vidámpark játékait.

Napunk fénypontjaként pedig végig sétálunk a híres Golden Bridge-en, a hídon, melyet két hatalmas kéz tart a magasban!

Fantasztikus fotókkal gazdagodva a felvonóval visszaereszkedünk a kiindulási állomáshoz, Da Nang repülőterére utazunk és egy kb 1,5 órás repülést követően Phu Quoc csodaszép szigetén landolunk, ahol a tengerparparton kipihenhetjük izgalmas vietnámi kalandjainkat.

(szállás: hotel, Phu Quoc, 3 éj, ellátás: reggeli és ebéd)

14-15. napok: PHU QUOC – NYARALÁS

Napjainkat szabadon tölthetjük napozással és strandolással a pálmafák alatt, egy valódi trópusi paradicsomban!

(szállás: hotel, ellátás: reggeli)

 

 

 

16. nap: PHU QUOC – SAIGON VÁROSNÉZÉS – HAZAUTAZÁS

Délelőtt a repülőtérre utazunk, ahonnan dél körül indul gépünk Dél-Vietnám történelmi és kereskedelmi központjában, Saigonba, mai nevén Ho Chi Minh-városba. Miután megérkeztünk,városnézésre indulunk. Időutazásunk első állomása a Függetlenségi Palota, mely amely korábban a Vietnami Köztársaság elnökének rezidenciája volt. Majd a Hadtörténeti múzeumba látogatunk, ahol a kiállított fotókon valamint fegyvereken, katonai jármáveken keresztül bepillantást nyerhetünk a vietnámi-amerikai háború idejébe.

Megebédelünk, majd a város keleti részének felfedezésével folytatjuk városnéző kalandjainkat. Itt található Saigon egyik legrégebbi buddhista szentélye, a Giác Lâm pagoda, melyet elnöksége idején Barack Obama is meglátogatott.

Városnéző kalandunk után egy reptér közeli hotelbe utazunk, ahol lesz alkalmunk megpihenni, frissítő zuhanyt venni, majd este 9-10 óra magasságában indulunk a repülőtérre és megkezdjük hazafelé tartó utazásunkat.

(éjszaka a repülőn, ellátás: reggeli)