UTAZÁS A SÁRKÁNYOK FÖLDJÉRE – VIETNÁM

mesés tájak | ősi regék&gyönyörű pagodák | füstölő szárító falu | elszigetelt népcsoportok | bambusz erdő | rizsföldek | csónakázás&robogózás&vonatozás

Az utazás fénypontjai

  • Gasztro élmények és robogós városnézés Hanoi-ban
  • Látogatás egy füstölő szárító faluban
  • Túra és elszigetelt népcsoportok látogatása Sapa hegyvidékében, éjszakázás egy kedves helyi család otthonában
  • A Ba Be Nemzeti Park kincsei
  • Hajós kaland egy luxus cruise fedélzetén a Halong öbölben
  • Langúrok látogatása egy veszélyeztetett főemlősökkel foglalkozó mentőközpontban
  • Éjszakai vonatozás Hue városába
  • Tradicionális kézműves mesterségek
  • Hoi An bájos kis városa
2023. április | 15 éjszaka
csoportos utazás (8-12 fő)
2130 USD/fő

Aki velünk tart ezen a varázslatos utazáson, azt a sárkányok földjére kalauzoljuk el. Nem csupán mesés tájakat fedezünk fel, hanem generációk óta szájról-szájra adott történeteket, ősi regéket idézünk fel, melyek a mai napig szerves részei a viet emberek világnézetének. Minden nap elmesélünk Nektek egy helyi mesét vagy egy, a látnivalóhoz tartozó ősi legendát, melyekkel közelebb kerülhetünk ennek a gyönyörű országnak a múltjához és az itt élő emberek lelkéhez.

1. nap: HANOI – AZ ÉGBE SZÁLLÓ SÁRKÁNY VÁROSA

Európai indulásunk másnapján érkezünk meg a nyüzsgő Hanoi-ba, melynek helyét az ősi legenda szerint egy égbe szálló sárkány jelölte ki. Vízumügyintézés és privát kisbusszal utazunk az óvárosban található minden kényelmet kiszolgáló szállodánkba.

Elfoglaljuk szobáinkat, egy frissítő zuhany, kicsit megpihenünk, majd sétálunk egyet ebben az egyedi hangulatú városban, ahol sajátos módon keveredik a régi és az új. Bájos gyarmati épületek, keskeny utcácskák, a járdán apró, színes székeken vacsorázó emberek, házi oltárokon égő füstölők, biciklis gyümölcsárusok, szatócsboltok, műhelyek és milliónyi száguldozó robogós, azt se tudjuk majd hová kapjuk a fejünket ebben a forgatagban. Igazi időutazás bejárni a város Old Quarter-nek nevezett negyedét, ahol az utcákat még a 13. században mesterségek szerint osztották be. A mai napig van cipős, fafaragó, rézműves és selyemkészítők utcája, a boltocskák elé kipakolt portékákkal.

Vacsorára egy helyi étteremben belekóstolunk a híres vietnámi konyha ízeibe, melybe a feng shui elvei alapján keverik az öt elemnek megfelelő hozzávalókat.

(szállás: hotel, 2 éj, ellátás: street food)

2. nap: HANOI – GASZTRO KALAND – ROBOGÓS VÁROSNÉZÉS – EGYLÁBÚ PAGODA – FÜSTÖLŐ SZÁRÍTÓ FALU

Reggeli után robogókra pattanunk és városnéző napunkat a Vörös folyó deltájában fekvő, nem rég ezredik születésnapját ünneplő főváros, Hanoi egyik különleges látnivalójával kezdjük, a Ho Chi Minh komplexummal, hogy megismerjük a vietnámi történelem legkiemelkedőbb alakjának, Ho Chi Minh elnöknek az életét, aki a vietnámiak számára nem csak egy kommunista vezető, hanem példakép, aki hatalmas szerepet játszott az ország gyarmati sorból való felszabadításában és a világhatalom USA elleni elképesztő győzelemben. Megnézzük a mauzóleum monumentális épületét, az elnök facölöpökön álló házát (ahol bepillanthatunk dolgozószobájába is), továbbá egy gyönyörű parkot, ahol megismerjük az Egylábú pagoda romantikus meséjét.

Ezután ellátogatunk az Irodalom templomába, ami kiváló példája a hagyományos stílusú vietnámi építészetnek. A 100.000 dongos bankjegyet is ennek a szép épületnek a képe díszíti.

Pihenésképp megkóstoljuk a legfinomabb vegetáriánus Hanoi ebédet egy helyi étteremben. Robogókkal folytatjuk utunkat, elhaladva az Eiffel által tervezett Long Bien híd, a Vörös folyó és zöldségfarmok mellett, és láthatjuk, hogy élnek a helyiek.

Megnézzük Hanoi egyik jellegzetességét, a város közepén áthaladó vasútvonalat, ahol a keskeny nyomtávú vonat ketté szeli a belvárost, nincs kerítés a sínek mentén, a vonat a házaktól 1 méterre halad el.

Mielőtt visszatérnénk az Óvárosba, látogatást teszünk egy füstölő szárító falucskába, ahol kis gömb formákba vannak összerendezve a színpompás füstölők. Csodás látvány, nagyszerű fotótéma. Majd gyalogosan folytatjuk utunkat az Óváros színes utcácskáin, ahol végigkóstolhatjuk az utcai kifőzdék finomságait, mint pl. a bun cha (sertéshús falatkák nyílt tűzön grillezve, hideg rizspogácsán tálalva, egy tál fűszernövénnyel kevert zöldsalátával), spring roll (disznóhússal, rizzsel, gombával és fűszernövénnyel töltött tavaszi tekercs) és a legjobb helyi sört Hanoi-ban, a Bia Hoi-t, vagy személyes kedvencünket, a vietnámi kávét sűrített tejjel.

(szállás: hotel, ellátás: reggel, street food: ebéd és vacsora)

3. nap: SAPA VÖLGY – ELSZIGETELT NÉPCSOPORTOK – Y LINH HO VILLAGE

Reggeli után privát kisbuszos transzferrel indulunk Sapa városába. Az 1.500 méterrel a tengerszint felett megbúvó völgy a Hoang Lien Son hegységben található, amely már a Himalája nyugati részéhez tartozik. Itt található Vietnám legmagasabb hegycsúcsa, a 3.143 méter magas Fansipan. A lélegzetelállító panorámát kínáló csipkés hegyhátak között színpompás népviseletben élik mindennapjaikat a hmong, dao, pho és lu törzsek tagjai, melyek közül a legnagyobb a hmong, akik a mai napig nagyrészt földműveléssel és állattartással foglalkoznak.

Első állomásunk Lao Cai falucska, ahol a fehér hmongok laknak. Kora délután érkezünk a szállásunkra, megebédelünk és ellátogatunk a fekete hmongok lakta Cat Cat és Y Linh Ho falucskákba. A fehér és a fekete hmongok különböző törzsek, eltérő a népviseletük és a nyelvük is. Helyi vezetőnk kíséretében megismerkedhetünk a helyi emberekkel, mindennapjaikkal, szokásaikkal. Majd folytatjuk utunkat a völgybe, egészen egy gyönyörű vízesésig. Rövid fotószünetet tartunk, és visszautazunk a szállásunkra.

(szállás: hotel, 1 éj, ellátás: reggeli és ebéd)

 4. nap: SAPA TREKKING – RIZSTERASZOK – DZAY ETNIKAI EMBEREK

Megreggelizünk és egy rövid utazást követően megérkezünk Y Linh Ho-ba, ahonnan közel 10 km-es gyalogos túrára indulunk, de megéri, mert olyan látványban lesz részünk, amitől eláll a lélegzetünk. Gyönyörű hegyvidék, rizsteraszok íves vonulatai, bambuszerdők, tiszta hegyi levegő, gyors folyású patakok, a fotósok paradicsoma. 

Késő délután érkezünk meg Ta Van faluba, ahol a Dzay etnikai emberek élnek. A mai estét az ő otthonaikban töltjük. Szállásadóink isteni helyi ételeket készítenek nekünk és közösen költjük el a vacsorát. Akinek kedve van, segíthet a főzésben és elsajátíthatja néhány helyi étel elkészítését is.

(szállás: homestay, 1 éj, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

5. nap: SAPA VÍZESÉS – BAMBUSZERDŐK – PIKNIK – VÖRÖS DZAO EMBEREK

Szállásadó családunkkal reggelizünk, majd egy újabb izgalmas túrára indulunk. Gyönyörű bambuszerdőkön és rizsföldeken haladunk át. Rövid fotószünetre megállunk egy kilátópontnál, ahonnan nagyszerű kilátásban lehet részünk Giang Ta Chai falura, ahol a vörös dzao etnikai emberek laknak. Ebédünket ma a friss levegőn, egy napsütötte fennsíkon költjük el. Plédekre telepedve elfogyasztjuk a házigazdáink által csomagolt ízletes ételeket és italokat, körülöttünk ameddig a szem ellát ragyogó zöld rizsteraszok, minden békés és nyugodt, az ilyen pillanatok a kedvenceink az utazásban 🙂

Erdei kirándulásunk után kisbuszunkba szállunk és visszautazunk Hanoiba. Csomagjainkat letesszük a szállásunkon és egy rövid riksa-kalandra indulunk a Hoan Kiem tóhoz, ahol a helyi emberek thai chi gyakorlataikat végzik. Egy szépséges, pirosra lakkozott hídon sétálunk át a tó közepén található Jáde-hegy templomába, ahol megismerhetjük a Visszaadott Kard legendáját.

(szállás: hotel, 1 éj, ellátás: reggeli és ebéd)

6. nap: BA BE NEMZETI PARK – CSÓNAKÁZÁS – BAMBUSZ RAFFTING – ZENÉS VACSORA – ÉJSZAKA EGY HELYI CSALÁDNÁL

Ízletes reggeli után a hotel előtt vár kényelmes kisbuszunk, és a Ba Be Nemzeti Park felé vesszük az irányt. Dél körül érkezünk a régióba, megebédelünk egy helyi étteremben és szépséges hegyi tájakon folytatjuk utunkat. Kora délután érjük el a Nang folyó partját, ahol hajóval indulunk tovább a hűs vizű, kristálytiszta folyón. A minket körülvevő varázslatos környezet egy valódi, világtól távoleső zug, melyet a természet sok millió év alatt alkotott ilyen tökéletesre. Egyedülálló természeti képződményei, növény- és állatvilága, illetve az itt élő tay népcsoport sajátos kultúrája miatt az UNESCO Világörökség védettsége alatt áll. Folyónk egyik kanyarulata egy fantasztikus helyre, a Poung barlangba vezet minket. A festői bejáraton áthaladva az óriási cseppkőbarlangban egy több tízezer főt számláló denevérkolónia lakhelyét fedezhetjük fel. Hajónkkal hamarosan elérjük a Ba Be tavat. A tavat körülvevő hegyek erdeinek zöldje, a tó vizének kéksége és a mészkősziklák fehér ragyogása minden képzeletet felülmúló látványt nyújt! Számtalan kisebb-nagyobb szigetecske emelkedik ki a tó vizéből, egyikükön ősrégi templom magasodik. Itt megállva megismerhetjük a tó keletkezésének és az Özvegy Szigetének megható legendáját, majd bambusz tutajokon raftingolhatunk és megmártózhatunk a frissítő vízben egy apró szigeten.

Vizes kalandjaink után egy rövid gyalogúton érjük el Pac Ngoi falucskát, ahol az éjszakát egy helyi családnál fogjuk tölteni. Ez a világ elől rejtett paradicsomi település egy valódi, hagyományos tay falu. A hegyek és a tó közé épült, gólyalábakon álló házakban körülbelül negyven család éli évszázadok óta változatlan hagyományok szerinti életét. Vendéglátó családunkkal költjük el a vacsorát, majd részt veszünk egy zenés előadáson. Az itteni embereknek a zene és az ének fontos része mindennapi életüknek és szertartásaiknak is, hitük szerint az énekeik által a szellemvilággal létesítenek kapcsolatot. Mozgalmas napunk végén fából ácsolt házunkban, a tó csobogása mellett hajtjuk álomra fejünket.

(szállás: homestay, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

7. nap: BA BE TÓ – BAN GIOC VÍZESÉSEK – TIGRIS BARLANG – CAO BANG VÁROSA

Csodálatos lesz itt ébredni a természet ölelésében, a teraszról kinézve figyelni, ahogy a hajnali köd felemelkedik a tó vizéről, látni a falubelieket szorgoskodni halászhálóikkal, bekukkantani a konyhába, ahol szabad tűzön már készül a reggelink. Miután búcsút vettünk kedves házigazdáinktól, tovább folytatjuk utunkat, ezen a vizek formálta tájon. A legészakibb provinciába igyekszünk, melynek 5 hatalmas folyó táplálja közel 50 tavát. Ebédre megízleljük az erre a vidékre jellemző fogásokat és utunkat folytatva már messziről hallhatjuk a víz dübörgését. A Ban Gioc vízesésnél megállva olyan látványban lesz részünk, mintha egy több száz éves kínai festő művét csodálnánk. Ázsia leghatalmasabb vízesése, amely természetes határt alkot Kína felé, 30 méter magasról, 300 méteres szélességben zúdul lefelé, három részre osztva az erdővel borított sziklákat. Hajóra szállunk, hogy közelebbről is szemügyre vehessük, ahogy a türkizkék vízfüggöny millió vízcseppre hullik, melyeknek belsejében apró szivárványok tükröződnek. Körülöttünk karsztcsúcsok és sűrű dzsungel, alattunk a jádezöld folyó hömpölyög, igazi csodát élhetünk át ezen a világvégi helyen, ahová európai turisták ritkán vetődnek el. Életre szóló élménnyel és fantasztikus fotókkal gazdagodva indulunk tovább, hogy meglátogassuk az izgalmas hangzású Tigris Barlangot. A legendák szerint ezt a különlegesen szép cseppkőbarlangot a régi időkben vad tigrisek lakták, akik gyakran vadásztak a környező falvakban élő emberekre is. A barlangba belépve egy mesevilág tárul a szemünk elé. Hatalmas és elképesztő formájú cseppkövek lógnak a mennyezetről és túránk során látni fogunk a természet által megformált cseppkövekből emberi lényeket, fákat, mitikus állatokat, haját fésülő tündért vagy lótuszvirágot. Barlangi sétánk után Cao Bang városába utazunk, ahol az éjszakánkat töltjük.

(szállás: hotel, ellátás: reggel, ebéd és vacsora)

8. nap: PAC BO BARLANG – LENIN FOLYÓ – HANOI

Korai reggeli és 7 órakor indulunk a Pac Bo barlanghoz, mely egy fontos történelmi hely. A Vietnám és Kína északkeleti határán elhelyezkedő barlang egy varázslatos helyen található: sűrű erdővel borított mészkő hegyek, kristálytiszta türkiz folyók, rizsföldek kis falvakkal tarkított keskeny völgyek jellemzik. Kis sár- és szalmalakó falvak pont a keskeny völgyekkel borítják. 1941 történelmi jelentőségű, hiszen Si Minh elnök, 30 év távolléte után, itt lépett be újra szülőföldjére, és több hétig a barlangban élt.

Egy helyi étteremben ebédelünk, majd Halong City-be utazunk. Kb este 7 óra magasságában érkezünk meg, és itt töltjük az éjszakát.

(szállás: hotel, ellátás: reggel és ebéd)

9. nap: HALONG BAY – A LESZÁLLÓ SÁRKÁNY ÖBLE EGY CRUISE FEDÉLZETÉRŐL

Kényelmesen megreggelizünk és elindulunk Ha Long City-be. Ebédidőben érkezünk meg a kikötőbe, ahol hajóra szállunk, elfoglaljuk kabinjainkat és kihajózunk az UNESCO Világörökség részét képező csodaszép Halong Öbölbe, a Leszálló Sárkány Öblébe, amely a világ egyik legnagyszerűbb csodája. A hajón ebédelünk, miközben a smaragd zöld vízből kinyúló, sűrű dzsungelnövényzettel borított több ezer mészkősziklák között cikázva haladunk el. Drámai és egyben káprázatos látvány!

Majd tengeri kajakokba szállunk, hogy a sűrű szikla dzsungel mélyére is be tudjunk jutni. Itt alkalmunk lesz megmártózni a kristálytiszta vízben és élvezni a gyönyörű környezetet.

A naplementében már hajónk fedélzetéről gyönyörködhetünk, miközben finom koktélunkat kortyolgatjuk. A hajón vacsorázunk, majd kinek, amihez kedve van, pihenhetünk, élvezhetjük a zenét, karaoket énekelhetünk, de akinek tintahalra horgászni van kedve, az éjszakai órákban kipróbálhatja. Aki szeret főzni és szívesen elsajátítaná a vietnámi konyha csínját-bínját, részt vehet a hajón megrendezésre kerülő főző tanfolyamon, ahol megtanulhatjuk a híres tavaszi tekercs elkészítését.

(szállás: hajón, 1 éj, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)

10. nap: HALONG BAY – VIDÉKI FALUCSKA: TAM COC

Ma folytatjuk hajós kirándulásunkat a Halong öbölben és felfedezzük további gyönyörű részeit az öbölnek. Akinek kedve van csónakkirándulásra indulhat egy izgalmas barlang mélyére.

Kikötés előtt elfogyasszuk korai ebédünket, búcsút veszünk a kedves személyzettől és kényelmes kabinunktól. Partraszállás után a kikötőből privát transzferrel TAM COC-ba utazunk. Körülbelül 3 órás út után érkezünk meg szállásunkhoz egy igazi békés, vidéki faluba.

Délutánunkat és esténket szabadon tölthetjük a környék felfedezésével.

(szállás: bungallo, 2 éj, ellátás: reggeli és ebéd)

11. nap: TAM COC – HOA LU – NINH BIN – CSÓNAKÁZÁS

Reggel útra kelünk és Vietnám X-XI. századi fővárosába, Hoa Lu-ba látogatunk. A hegyekkel körülölelt csodaszép völgyben a mai napig számos lélegzetelállító ősi épület és templom áll, melyek szintén Világörökségünk részét képezik. Itt betekintést kaphatunk milyen gazdag történelmi múlttal rendelkezik ez a különleges ország. Miután rengeteg fantasztikus fotót készítettünk ezen a meseszép helyen egy finom ebéd után további kalandokra indulunk.

Tradícionális, kínai eredetű sampan csónakokba szállunk és varázslatos utazásra indulunk a folyón, amely festői rízsföldek és monumentális karszttornyok között kanyarog. Ringatózó csónakunkból csodálhatjuk a végtelen rizsföldeken dolgozó embereket, vízi bivalyokat és a földöntúli nyugalmat árasztó tájat. Ezután biciklivel körbetekerjük a falvakat, hogy testközelből láthassuk a vidéki életet.

(szállás: bungaló, ellátás: reggeli és ebéd)

12. nap: MUA CAVES – LANGUR MAJMOK – ÉJSZAKAI VONATOZÁS

Jól bereggelizünk, hogy legyen elég erőnk a mai napi túránkhoz.  Első uticélunk a híres Mua Caves barlang.

Egy patak fölött átívelő hídon jutunk a hegy lábához, ahonnan felfelé indulunk. Meg kell másznunk közel 500 kőből faragott lépcsőfokot, de megéri a fáradtságot, mert a barlang tetejére érve csodás látvány tárul a szemünk elé! A felfelé vezető kanyargós út mellett tornyokkal díszített fal emelkedik, ezért sokan hasonlítják a Kínai nagy falhoz. Felérve az Irgalom Istennőjének oltárához elénk tárul Vietnám talán leglenyűgözőbb kilátása.

Miután megpihentünk egy helyi étteremben, várnak minket a világ talán leghelyesebb majmai! Ezek a különleges szépségű, színes bundájú langúrok egy veszélyeztetett főemlősökkel foglalkozó mentőközpontban élnek. A nemzeti park szomszédságában lévő területen 15 különböző fajtájú, védelemre szoruló majom 300 példányát készítik fel a szabad életre. A körülkerített hatalmas erdős területeken lehetőségünk lesz megfigyelni ezeknek a ritka állatoknak a viselkedését természetes körülmények között. Egészen biztosan mosolyt csalnak az arcunkra a vidáman ugrándozó, hosszú karú, mókás arcú majmocskák 🙂

A nemzeti parkból a vasútállomásra utazunk, vonatra szállunk, ahol kényelmes kabinokban töltjük az éjszakát miközben Hue városa felé haladunk.

(szállás: vonaton, 1 éj, ellátás: reggeli és ebéd)

13. nap: HUE – VÁROSNÉZÉS – CITADELLA – THIEN MU PAGODA

Reggel már a Parfüm-folyó partján fekvő Hue csodás városában ébredünk és egész napunkat ebben a fantasztikus hangulatú városban töltjük. A folyó a nevét onnan kapta, hogy nyaranta a hegyekből leérve virágokat hoz magával, melyek illata betölti az egész várost. Ez az ősi település, melyet az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánított, a császárok egykori székhelye volt és a mai napig átlengi a császári idők hangulata. Nevének jelentése nagyon találó, hiszen hué a vietnámi nyelvben harmóniát jelent.

Első utunk a különösen szép fekvésű Ég Királynőjének pagodájához vezet, amely Vietnám legmagasabb és legrégebbi pagodája és egy szépséges legenda fűződik az építéséhez. A torony tetején lévő ciszterna vizét a Boldogság Forrásaként tisztelik, szépen gondozott parkjában érdekes bonsai-ok láthatók.

Ezután megnézzük a Citadellát, ami nem csupán erődítmény, hanem a császárok egykori lakhelye volt és a pekingi Tiltott Város mintájára épült. Alaprajza négyzet alakú, ahogy annak idején a Föld alakját elképzelték. Legbelső részeibe valóban csak az uralkodónak és személyzetének volt bejárása. Megcsodáljuk a Legfőbb Harmónia Csarnokát, amely csodával határos módon sértetlenül úszta meg a háborúkat. Az itt található trónteremben ült a császár arany tunikában, kilenc sárkánnyal díszített koronával a fején. Elsétálunk a nyolcszögletű zenepavilonhoz, megnézzük a gyönyörű könyvtárat és az anyacsászárnő kincseskamráját.

(szállás: Hue, 1 éj, ellátás: reggeli és ebéd)

14. nap: HOI AN – BICIKLIS VÁROSNÉZÉS – CSÓNAKÁZÁS

Reggeli után kisbuszba ülünk és magas hegyeket átszelő keskeny utakon indulunk a tengerpart felé. Mielőtt a legmagasabb pontról lefelé ereszkednénk, elérjük a Felhő-hágót. Itt még láthatjuk a háború nyomait, az amerikai géppuskásoknak egy fontos támaszpontját.

Kora délután megérkezünk a világörökségi védettséget élvező bájos kisvárosba, Hoi An-ba, megebédelünk, majd biciklikre pattanunk és városnézésre indulunk. Évszázados kereskedőlakok, 400 éves fedett japán híd, Hoi An színpompás piaca és még sok érdekesség vár ránk.

Délután kellemes hajókázásra indulunk a folyón és körbe hajózzuk a festői szépségű Duy Vinh szigetet. Bepillanthatunk a helyi falusi emberek életébe, miközben dolgoznak a rizsföldeken, és megismerkedhetünk a tradicionális kézműves mesterségeikkel, a szalmaszövéssel és a csónakkészítéssel.

Este városszerte felgyulladnak a színes lampionok, igazi mesevilággá változtatva ezt a bűbájos városkát. A folyó vizén kívánságlámpások úsznak, mi is gyújtunk majd egyet és útnak indítjuk a vízen.

(szállás: hotel, 2 éj, ellátás: reggeli és ebéd)

15. nap: HOI AN

A mai napot szabadon tölthetjük, kinek, amihez kedve van. 

Fakultatív programlehetőség: Hajókázás kerek kosárcsónakokkal a vizipálma ültetvények között kanyargó folyón. Igazán különleges élmény vízre szállni ezekkel a csónakokkal egy helyi család kíséretében. Fejünkbe vietnámi kalapot nyomnak, megmutatják, hogyan kell rákot fogni és hagyományos ételeikkel is megkínálnak.

Sötétedéskor indulnak útnak a lampionokkal kivilágított kishajók, aki egy kis romantikára vágyik, ezt is kipróbálhatja.

(szállás: hotel, ellátás: reggeli és ebéd)

16. nap: DA NANG – HAZAUTAZÁS

Ezt a délelőttöt a tengerparton töltjük, azután összepakolunk és búcsút veszünk ettől a szépséges országtól. Kora délután elindulunk a repülőtérre és megkezdjük hazafelé tartó utazásunkat.

(éjszaka repülőn, ellátás: reggeli)

HOSSZABBÍTÁSI OPCIÓ

16. nap: HOI AN – HO CHI MINH CITY

A mai napot szabadon tölthetjük, kinek, amihez kedve van. 

Megebédelünk, majd a repülőtérre utazunk (kb 45 perc az út) és Ho Chi Minh City-be utazunk, ahol az éjszakát töltjük.

(szállás: Ho Chi Minh City, ellátás: reggeli és ebéd)

17. nap: MEKONG DELTA CSÓNAK KIRÁNDULÁS – CÖLÖPFALVAK – TRADICIONÁLIS KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZÖK

Korai reggelit követően, 8:30 órai indulással privát transzferrel útra kelünk és egy nagyon különleges 2 napos hajós kalandtúrára indulunk a csodaszép Mekong delta szívébe.

A Mekong folyó 2.000 mérföldes hosszúságával, földünk 12. leghosszabb folyója. A Tibeti Fennsíkról indul, keresztülfolyik Kínán, Burmán, Laoszon, Kambodzsán és Vietnámon, majd a Dél-Kínai tengerbe ömlik. Vietnám „rizs-éléskamrájának” tartják, mivel a bőséges víz, a trópusi éghajlat és a nagyon termékeny talaj együttesen évi 4 rizs aratást eredményez 🙂

A delta sok vidéket foglal magába, ezáltal igazi kulturális sokszínűség jellemzi. Rengeteg látnivalók, megannyi érdekesség, úszó piacok, Vietnám két legnagyobb kultúrájának – Cham és Kinh – izgalmas keveréke… igazi kulturális Paradicsom vár itt Ránk. 

Két napos programunk során mélyreható bepillantást nyerhetünk az itt élő családok életéről, mindennapjairól.

Kb 1,5-2 órás utazást követően megérkezünk a My Tho településre, ahol egy tradicionális fából épült motorcsónakba szállunk és egy 20 perces utazással megérkezünk Tortoise szigetre, ahol finom ebéd vár ránk egy helyi étteremben.

Visszaszállunk a motorcsónakba és visszautazunk My Tho településre, majd Can Tho falucska felé vesszük az irányt (kb 1,5 óra utazás), ahol egy helyi család otthonában töltjük az éjszakát. Vendéglátóink ízletes vacsorát készítenek nekünk.

(szállás: homestay, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

18. nap: MEKONG DELTA – CAI RANG ÚSZÓPIAC – TÉSZTA ÉS RIZSPAPÍRKÉSZÍTŐ MANUFAKTÚRA

Korai reggelink után elköszönünk szállásadó családunktól és egy újabb érdekes látnivalókkal teli napra indulunk. Motorcsónakba szállunk és kb 40 percet utazunk, míg megérkezünk a Cai Rang úszópiacra, ami a Mekong delta legnagyobb ilyen típusú piaca. Dinnyétől, ananásztól és különböző trópusi gyümölcsöktől roskadozó hajók látványa, a levegőben a csónakokban sült friss ételek illata fogad bennünket. Lehetőségünk lesz felszállni egy ananászt szállító kereskedő hajóra is. Látogatást teszünk egy tészta és rizspapírkészítő manufaktúrába, majd délidőben visszaérkezünk Can Tho falucskába és egy helyi étteremben megebédelünk, majd Chau Doc-ba utazunk, ahol az éjszakát töltjük.

(szállás: Mekong, Chau Doc, hotel, ellátás: reggeli és ebéd)

19. nap: TRA SU CAJUPUT ERDŐ – HAZAUTAZÁS  

Mielőtt elhagynánk a Mekong Delta vidékét a nagyon különleges Tra Su Cajuput erdőbe látogatunk. Kisbusszal utazunk (kb 40 perc), majd hosszú csónakokba szállunk és felfedezzük ezt a bámulatos világot. Utunk zöld vízi liliomokkal borított vízen visz, a víz felé beboruló cajuput (fehér samet) fák ágai között, láthatunk bambuszból épült, cölöpökön álló apró otthonokat, melyek a fákhoz vannak rögzítve.

Megállót teszünk és felsétálunk egy közel 24 méter magas kilátóra, ahonnan felülről is láthatjuk ezt a bámulatos mesevilágot.

Elköszönünk a Mekong Delta-tól és vissza utazunk Saigon-ba (kb 5 óra), és megkezdjük hazafelé tartó utazásunkat.

(éjszaka a repülőn, ellátás: reggeli)