FULL OF AFRICA: UGANDA & TANZANIA

csodás vízesések & zöldellő erdők & szavanna | egyedülálló vadvilág | szabadon élő csimpánzok | orrszarvúak | nagymacskák | gazdag madárvilág |  hajózás a Níluson

Az utazás fénypontjai

 • Látogatás a Ziwa Orrszarvú menhelyen, ahol gyalogtúrán követjük orrszarvúak nyomát
 • Hajózás a Viktória Níluson, gazdag madárvilág
 • A Bigodi Wetland bámulatos vadvilága
 • Kibale Nemzeti Park és találkozás a csimpánzokkal
 • Túra Bwindi buja dzsungelében és találkozás a hegyi gorillákkal
 • Vadles a nagyon különleges Tarangire Nemzeti Parkban, Afrika legnagyobb elefánt populációja
 • Vadles a Serengeti Nemzeti Parkban, varázslatos afrikai naplemente
 • Nagymacska „vadászat” a Ndutu Nemzeti Parkban 
 • Vadles a Ngorongoro kráterben
Mikor érdemes utazni: : január - február
exkluzív/privát utazás
Kérd ajánlatunkat!

Full of Africa
Természetvédelmi körutazás Kelet-Afrikában.

Ha nem szeretsz hosszú órákat repüléssel a levegőben tölteni, akkor most olyan utat ajánlunk neked, amellyel egyszerre megismerheted Kelet-Afrika összes ritkuló nagyvadját.

UGANDA

Nem véletlenül hívják Afrika gyöngyszemének. Magas hegyei, folyói, vízesései, zöldellő erdejei, síkságai igazán változatossá teszik az országot. Követünk az erdőben szabadon élő csimpánzokat, közel lopódzunk azokhoz az orrszarvúakhoz, amik arra várnak, hogy egy fajmentő program keretében szabadon engedjék majd őket és újra benépesítsék Uganda szavannáit. Bőrig ázunk a varázslatos Murchison vízesés vízpárájától, autóból nézzük, ahogy az oroszlánok vadásznak és a Níluson hajózva csodálhatjuk az egyedülálló madárvilágot.

1. nap: ENTEBE ÉRKEZÉS

Késő este érkezünk az ugandai Entebébe, ahol elfoglaljuk a szállásunkat.

(szállás: hotel, elátás: nincs)

2. nap: ZIWA ORRSZARVÚ MENHELY – GYALOGTÚRA – MURCHISON VÍZESÉS

Korán reggel vár ránk a kísérőnk a recepción, autóba szállunk és meg sem állunk a Ziwa Orrszarvú menhelyig, ahol gyalogtúrán követjük orrszarvúak nyomát. A 70 négyzetkilométer nagyságú területen szabadon élnek a szélesszájú (fehér) orrszarvúak. A nap 24 órájában fegyveresek védik őket és remélhetőleg a számuk nemsokára megnövekszik annyira, hogy áttelepíthetnek belőlük Uganda másik területeire, így 35 év után újra az egész országban legelészhetnek.

A menhelyen megtudjuk, hogy is zajlik ennek a ritka emlősnek a védelme, hogy biztosítják nekik a megfelelő körülményeket, és ha szerencsések vagyunk, 10-15 méterre meg tudjuk őket közelíteni és láthatjuk, hogy ez a magányosan élőnek ismert nagyvad milyen gyengéd szülő tud lenni.
A Ziwa orrszarvú menhely után folytatjuk utunkat a Murchison Nemzeti Parkig, ahol a szállásunk elfoglalása előtt meglátogatjuk Afrika egyik legzabolátlanabb vízesését a Murchison Fallt, ahol a Nílus hömpölygő víz mennyisége 7 méter széles résen zúdul alá harsogva, apró cseppekkel árasztva el a csillogó gránit sziklákat.

(szállás: szafari lodge, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

3. nap: SZAFARI – FEHÉR NÍLUS – HAJÓZÁS A VIKTÓRIA NÍLUSON

A délelőttöt a parkban töltjük autós szafarin. Megfigyelhetjük az itt élő antilopokat: az őshonos ugandai kob-ot, a világon már csak 1500 példányban létező Rotschild zsiráf utolsó szabadon élő példányait. Meglátogatjuk a Nílus egyik forrásaként ismert Fehér Nílus partját. Ebédre visszatérünk a szállásra, majd délután hajóra szállunk és 2-3 órán keresztül ismerkedünk a Viktória Nílus gazdag madárvilágával és figyelhetjük a vízilovak családi életét.

(szállás: szafari lodge, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

4. nap: FORT PORTAL – TEAÜLTETVÉNYEK – BIGODI MOCSÁRVILÁG

Reggeli után folytatjuk az utat Uganda délnyugati részére, a zöld és gyönyörű Fort Portal terület felé. A vidék buja dombjai jó fotózási lehetőségeket biztosítanak. A Rwenzori-hegység lábánál található Fort Portal felé haladva belépünk Uganda híres teaültetvény-régiójába. A teaültetvények zöld szőnyegként terülnek el előttünk, ameddig a szem ellát.

Meglátogatjuk a Bigodi wetland mocsaras élőhelyét, amit a helyi közösség tart fent. A vizes élőhelyek világszerte kiemelt figyelmet érdemelnek, mert mind a klímaváltozás, mind az emberi beavatkozások miatt területük egyre zsugorodik, Megismerkedhetünk a vizes élőhelyen élő madár és majomfajokkal, megtudhatjuk, hogy készül a helyi banánsör, hogy termesztik a kávét, és egy helyi varázsló bevezet minket a hagyományos gyógyászat rejtelmeibe.

(szállás: szafari lodge, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

5. nap: KIBALE NEMZETI PARK – TALÁLKOZÁS A CSIMPÁNZOKKAL

Korán reggel útra kelünk, hogy 8 óra körül belevessük magunkat a Kibale Nemzeti Park erdejébe és megkeressünk egyet az ott élő csimpánzcsaládok közül. Betekinthetünk a veszélyeztetett természetvédelmi helyzetű csimpánzok bonyolult családi életébe, megismerjük a táplálkozási szokásaikat, élőhelyüket. Feledhetetlen élmény, ahogy körülöttünk visítoznak, falatoznak, vagy éppen komoly vitákat folytatnak valamin. 

Ezt követően tovább utazunk, elfoglaljuk a Bwindi hegységben lévő szállásunkat és lélekben felkészülünk a holnapi nap programjára.

(szállás: szafari lodge, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

6. nap: BWINDI BUJA DZSUNGELE – HEGYI GORILLÁK

Az egész napot a Bwindi buja dzsungelében töltjük. A hegységben élő leghíresebb emlősök a hegyi gorillák. Körülbelül 690 gorilla él a területen, a világ hegyi gorilláinak a fele. Amikor megtaláltuk őket 1 órát tölthetünk a közvetlen közelükben. 5-6 méterről figyelni ezeket a békés óriásokat, nézni, ahogy a fiatalok bohóckodnak, érezni az ezüsthátú családfő súlyos pillantását olyan élmény, amit soha nem felejt el az ember.

(szállás: szafari lodge, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

 

7. nap: ENTEBE – MEGÁLLÓ AZ EGYENLÍTŐNÉL

A mai napot az utazással töltjük. Visszamegyünk Entebébe. Bár az út hosszúnak tűnik, megállunk az Egyenlítőn egy kicsit pihenni majd a repülőjárattól függően utazunk át Tanzániába.

(szállás: szafari lodge, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

 8. nap: UGANDA – TANZÁNIA 

Megjegyzés: A két ország közötti utazás és a program az elérhető repülőjegy függvénye.

 • Amennyiben reggel-délelőtt érkezünk Tanzániába akkor még aznap fel tudunk menni a Tarangire nemzeti parkba, ahol egy nagyszerű szafari lodge-ban délutánunkat pihenéssel és állatok figyelésével tölthetjük.
 • Amennyiben járatunk csak délután érkezik, akkor az éjszakát Arushaban töltjük és másnap indulunk a Tarangire Nemzeti Parkba.
 • Előfordulhat, hogy a legolcsóbb-legkedvezőbb repülőjegynél egy napot el kell tölteni Nairobiban-Kenyában.

TANZÁNIA

Találkozás Afrika 5 legveszélyesebbnek ítélt nagyvadjának a Big 5-val: afrikai elefánt, oroszlán, leopárd, afrikai bivaly, fekete orrszarvú

9. nap: TARANGIRE NEMZETI PARK

Megreggelizünk majd egész napos vadlesre indulunk a nagyon különleges Tarangire nemzeti parkba. Köszönhetően a 9 különböző vegetációs övezetnek, a parkot rendkívül változatos tájak jellemzik, ezzel egyedülálló helyet foglal el Tanzánia vadrezervátumai között. Egyediségét még inkább fokozza az ősi baobab fák sokasága, melyek a kontinens leghatalmasabb fái. Vadállatok sokasága, jó szerencsével láthatunk: zebrát, zsiráfot, bivalyt, antilopot, elefántot és rengeteg madárfajt. A park ad otthont az ország egyik legnagyobb elefántpopulációjának. Nagyon különleges, egyedülálló élmény az elefánt csordák életének, egymással való kapcsolatuknak a megfigyelése. Egészen közelről, a dzsipünkből láthatjuk az elefánt teheneket és borjaikat. És amikor egy hatalmas elefánt megáll autónk előtt és a szemébe nézhetsz egy hatalmas óriásnak, az az érzés egy életre emlékeidbe vésődik.

(szállás: szafari lodge, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

10. nap: SERENGETI – VADLES

Reggel útnak indulunk, hogy belépjünk a világ egyik leghíresebb, még összefüggő füves területére a Serengeti Nemzeti Parkba. Hosszú, de látnivalókban gazdag nap vár ránk. Útközben egy fotómegállót teszünk a Ngorongoro kráter pereménél, ahol garantáltan eláll a lélegzetünk. A látvány feledhetetlen pillanat, örökre beég a retinánkba.

Ahogy haladunk egyre mélyebben a parkban, megértjük, hogy miért is ezt a nevet viseli a park. A maszáj nyelvben a serengeti jelentése, végtelen föld. A park területe közel 18.000 km2, és ameddig csak ellátsz, végtelenbe nyúló síkvidéki, dimbes-dombos füves szavanna borítja. Ezt a látványt elképzelni sem lehet, amíg nem látod.

Piknik ebédünket a vadonban, az erre kijelölt helyen fogjuk elkölteni, majd első vadlesünkre indulunk az egyedülálló vadgazdagságáról híres parkba.

Gyönyörködhetünk elefánt csordákban, zebrákban, antilopokban, akácia fákat legelésző zsiráfokban, láthatunk prédára váró oroszlánokat, gepárdokat, leopárdokat, hiénákat, valamint kisebb állatokat, mint a rókák, mongúzok, sakálok, majmok, páviánok, afrikai mezei nyulak és több mint 500 féle madárfaj.

(szállás: szafari lodge, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

11. nap: SERENGETI VADLES

Egész napos vadlesre indulunk. Napunkat érdemes minél korábban kezdeni, hogy minél több állatot láthassunk. Az állatok a napfelkelte előtt a legaktívabbak, hiszen, ahogy kúszik fel a hőmérő higanyszála, úgy bújnak el a növények, fák és a kopjek (sziklák) árnyékába. Mindezen túl egy varázslatos afrikai napfelkeltében is részünk lehet.

(szállás: szafari lodge, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

 

 

12-13. napok: NDUTU NEMZETI PARK – NAGYMACSKA „VADÁSZAT”

Napjainkat a Ndutu Nemzeti Parkban a nagymacskák keresésével töltjük. Lesünk az oroszlánra, a kecses és villámgyors gepárdra és persze próbáljuk megtalálnia a fákon jól elrejtőzve pihenő leopárdokat.

Útközben megcsodáljuk a zebrák és a gnúk hihetetlen tömegeit, gyönyörködhetünk a kecses thomson gazellákban, rácsodálkozhatunk a veszélyeztetett maszáj zsiráfok mintázatára, figyelhetjük a hiénákat és a keselyűket takarítás közben. Piknik ebéd a vadonban, gyönyörű környezet és vadállatok sokasága.

(szállás: szafari lodge, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

14. nap: NGORONGORO TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLET

Nagyon korai indulás, hogy naplementére a Ngorongoro kráter peremén található fantasztikus hangulatú szafari szállónkra érkezzünk.

(szállás: szafari lodge, ellátás: reggeli, ebéd és vacsora)

 

 

15. nap: NGORONGORO – VADLES A KRÁTERBEN

Egy hajnali reggeli után leautózunk az UNESCO Világörökség részét képező Ngorongoro kráterbe.

Az állatok a napfelkelte előtt a legaktívabbak, és ezen túl egy varázslatos afrikai napfelkeltében is részünk lehet.

Az itt található 610 méter mély és 260 km2 területű kráter, egy természetes amfiteátrum, mely egy szupervulkán felrobbanásával és beomlásával keletkezett kb 2-3 millió évvel ezelőtt. Egy valóságos Noé Bárkája, Kelet Afrika legtöbb állata megtalálható itt, közel 30.000 példány. Rendkívül változatos élővilág jellemzi, itt a legnagyobb a vadállat sűrűség az egész Afrika kontinensen, illetve azon ritka helyek egyike, ahol megfigyelhető a fekete orrszarvú. A kráterben található folyó, mocsár, erdő, nyílt síkság és egy nártiumos tó hatalmas flamingó állománnyal. Az itt élő elefántok a Földünk legnagyobb példányai, a legnagyobb agyarakkal. Ez a rendkívüli élővilág a talaj és a fű a vulkanikus eredet miatti, nagyon magas ásványi anyagok tartalmának köszönhető.

Csodaszép útvonalon ereszkedünk le a kráter mélyébe, ahol egy fantasztikus élmények várnak ránk Földünk egyik leglenyűgözőbb helyén. Egészen közelről figyelhetjük meg a bivalyokat, zebrákat, gnúkat és ha szerencsések vagyunk találkozhatunk a másik afrikai orrszarvú fajjal, a Big5 utolsó tagjával, a keskenyszájú (fekete) orrszarvúval is.

Piknikebédünk után elindulunk vissza Arushába, hogy megkezdjük az utunkat hazafelé.

(éjszaka a repülőn, ellátás: reggeli és ebéd)

Olvasnivaló