KOLUMBIA KINCSEI

arany múzeum | földalatti só katedrális | kávéültetvény | El Dorado legendája | dzsiptúra | tipikus falvak | graffiti túra | paradicsomi szigetek

Az utazás fénypontjai

  • Bogotá, La Candelaria történelmi negyed és a világ legnagyobb pre-hispán aranygyűjteménye
  • Zipaquirá és a Sóváros, látogatás a föld alatti sókatedrálisban
  • A legendás Guatavita-lagúna, a “muisca” kultúra hagyományai és “El Dorado” legendája.
  • Kávéháromszög, dzsiptúra, tipikus falvak, látogatás egy haciendán és egy kávéültetvényen.
  • Medellín „Comuna 13” negyede, graffiti túra és hagyományos guasca zene
  • Guatapé város  csodaszép temploma és a házakat díszítő gyönyörű, színes festmények.
  • “El Peñol” szikla túra, csónakázás
  • Cartagena történelmi helyszínei, gyönyörű építészete, képeslapba illő utcái és művészete
  • Rosario szigetek
2024. február-március | 13 éjszaka
kis csoportos utazás (10-11 felnőtt)

Privát utazásként is foglalható 🙂

2.990 USD/fő + repülőjegyek + biztosítás

1. nap: BOGOTÁ – ÉRKEZÉS

Érkezés Bogotába, majd transzfer a szállodába.

(szállás: hotel, Bogotá, ellátás: nincs)

2. nap: BOGOTÁ – MONSERRATE – ARANYMÚZEUM

Reggelit követően transzfer a belvárosba. Felvonóval vagy siklóvasúttal felutazunk a Monserrate-hegyre, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a városra. Ezután séta Bogotá belvárosának La Candelaria nevű történelmi negyedében. Kellemes negyed macskaköves utcákkal, régi házakkal, templomokkal és spanyol koloniál és barokk stílusú építészettel.

Számos egyetem, könyvtár és múzeum található itt. Átsétálunk a Bolivar főtéren és különböző kormányzati épületeket is megtekinthetünk. A „Bank de la Republica” épületében található a híres Aranymúzeum. A világ legnagyobb pre-hispán aranygyűjteménye káprázatos, termékenységi figurák, antropomorf edények, fülbevalók, maszkok, sisakok és medálok találhatóak itt. A leghíresebb kincs egy bonyolult figurákkal díszített miniatűr arany tutaj, amely egy ősi bennszülött uralkodó beiktatását ábrázolja. A múzeum egyik fénypontja a sötét szoba. Odabent egy kivilágított lyuk van a padlóban, amelyben több száz csillogó tárgy található. A falakon, félhomályban, számtalan aranytárgy látható. Eközben egy sámán kántál, így tulajdonképpen egy aranytárgyakkal teli lagúnába nézel, miközben az ősi nép és uralkodóik egy szertartását élheted át.

(szállás: hotel, Bogotá, ellátás: reggeli)

3. nap: BOGOTÁ – ZIPAQUIRÁ – “SÓVÁROS” – GUATAVITA-LAGÚNA

Elhagyjuk Bogotát és 42 km-t utazunk Zipaquirába. A „Sóváros” a 18. században épült, és egy történelmi központtal büszkélkedhet, amelyet festői kávézók és éttermek vesznek körül.

Ezután egy 180 méteres utazást teszünk a föld alá, hogy felfedezzük a híres sókatedrálist. Az építészeti ékszert bányászok építették, és mára gyönyörű templommá vált. A fő katedrálison kívül más kisebb kápolnákat és a keresztút állomását is megtekinthetjük itt. Miközben a hűvös és színesen megvilágított katedrálisban bolyongunk, olyan művészeti alkotásokat láthatunk, mint a kis Madonna-szobor, amelyet Daniel Rodríguez Moreno tervezett. A túra végén megnézünk egy kis videót, és megismerjük a bányák merész történetét.

Továbbutazás Guatavita városába. Tipikus ebéd étteremben. Ezután felfelé utazunk több mint 3000 m magasra, hogy elérjük a legendás Guatavita-lagúna bejáratát. Innen lépcsőn sétálunk fel a szent, szinte tökéletesen kör alakú lagúnához. A 2,5 km-es túra során gyönyörű táj tárul elénk bőséges növényzettel és virágokkal. Megismerjük a régió történelmét, a „muisca” kultúra hagyományait és szertartásait, valamint az „El Dorado” legendáját. Visszautazás Bogotába.

(szállás: hotel, Bogotá, ellátás: reggeli és ebéd)

4. nap: BOGOTÁ – PEREIRA – KÁVÉ RÉGIÓ – HACIENDA ÉS KÁVÉFARM

Transzfer a bogotai repülőtérre, majd Pereira-ba, a kávé régióba repülünk (kb 40 perc repülési idő). Miután megérkeztünk, kisbuszunk már vár Bennünket és Salentoba utazunk (kb 1 óra utazás), amely Kolumbia egyik gyöngyszeme, köszönhetően békés természetének, a lenyűgöző tájának, valamint az eje cafetero régióra jellemző eredeti bahareque építészet megőrzésének. Ez az építészeti stílus különösen figyelemre méltó a Calle Real (Nemesek útja) mentén, amely a főtérről északkeletre, egy kilátóhoz, az Alto de la Cruz-hoz vezet. Az út Salento fő átmenő útja, és számos üzletet tartalmaz, amelyek főként helyben készült kézműves termékeket árulnak.

Délután meglátogatjuk a Hacienda San Albertót, egy tipikus, a Buenavista Quindío városának közelében fekvő kávéfarmot. Programunk egy bevezető előadással kezdődik a kávéról, ismertetőt kapunk az elkészítéséről, a kávé tulajdonságairól, a minőség jellemzőiről, és a tulajdonságokról, amelyek lehetővé teszik a kávék ilyen sokféleségét a világon. Majd kisétálunk az ültetvényekre, ahol alkalmunk lesz a kávészedők munkájának megismerésére, valamint a kávétermelők munkájának megértésére. Megismerjük továbbá a híres nedves kávét, amely Kolumbia fő jellemzője.

A kávéültetvényeken tett sétánk során megismerhetjük a termelési rendszer minden egyes fázisát, beleértve a szüretet, a napon való szárítást és a kezelést a vulkanikus domborzatú földön, amelyet az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított, és amely tökéletes éghajlati feltételeket biztosít a kávé termesztéséhez. A kolumbiai ültetvények többsége arabica babot termeszt, amelyből finom és könnyű ízű kávét készítenek. Természetesen lehetőség lesz megkóstolni a különböző típusú kávékat is.

(szállás: panorámás lodge, Salento, ellátás: reggeli és ebéd)

5. nap: PEREIRA – COCORA VÖLGY – PEREIRA

A mai napon egész napos túra vár ránk a csodaszép Cocora völgyben, amely Quindíno megye középső hegységében található. A Parque Nacional de los Nevados részét képező völgy ideális hely a „quindiai viaszpálma”, Kolumbia nemzeti fájának megcsodálására, mely akár a 60 méteres magasságot is elérheti. A környéken számos madárfaj él, többek között néhány kolibri és a veszélyeztetett státuszú pálmapapagáj.

A völgybe érkezés után egy különleges üdvözlő koktélt kapunk, majd gyalog vagy fakultatív opció esetén lóháton indulunk a köderdő felé. Utunk kb 1850-2000 méterre a tengerszint felett vezet és megcsodálhatjuk a növény- és állatvilág biológiai sokféleséget. Visszafelé átkelünk a Quindío folyón, miközben egy ösvényen sétálunk, amely a világ legmagasabb viaszpálmái mellett vezet el. Ezután egy tipikus ebédet fogyasztunk el.

Délután visszautazunk Salento-ba, mely a régió egyik jellegzetes faluja: rendkívül hangulatos utcák, élénk színűre pingált erkélyek és apró kis boltok. Egy rövid városnézés keretében meglátogatjuk a Plaza de Bolívart, a Calle Real-t, a kézműves boltokat és a Cocora kilátót, ahonnan bámulatos kilátás nyílik a Kordillerákra.

Délutánunkat szabadon tölthetjük a rendkívül hangulatos faluban.

(szállás: panorámás lodge, Salento, ellátás: reggeli és ebéd)

6. nap: PEREIRA – MEDELLÍN

Délelőttünket szabadon tölthetjük, majd kora délutáni járattal Medellínbe repülünk (kb 40 perc). Napunk hátralévő részét szabadon tölthetjük.

(szállás: hotel, ellátás: reggeli)

7. nap: MEDELLÍN – COMUNA 13 NEGYED – GRAFFITI TÚRA

Az egykor veszélyes bandákról, a drogtevékenységről és Pablo Escobar nevéről hírhedt Medellin mára teljesen átalakult. Ma már a kulturálisan gazdag nyaralásra vágyó utazók célpontja.

Felfedezzük Medellín belvárosát és a történelmi központot. Lehetőségünk lesz meghallgatni a helyi zenészeket és a hagyományos guasca zenét, miközben ellátogatunk a Berrio parkba. Az Antioquia Múzeum és a Rafael Uribe Uribe Kulturális Palota ölelésében található parkban Fernando Botero kolumbiai művész 23 szobra látható. A város egyik dombján található „Pueblito Paisa”-ton lesz lehetőségünk megnézni a leghíresebbeket. A szobroknak általában egyszerű nevük van, mint például „A kéz”, „Éva”, „Kismama”, „Lovas férfi” és „Római katona”, hogy csak néhányat említsünk. A „Botero legenda” szerint a szobrok dörzsölése szerelmet és szerencsét hoz.

Majd felülünk a város egyik felvonójára, ahonnan belátni egész Medellínt. Miközben a látványos kilátásban gyönyörködünk, többet megtudhatunk Medellín átalakulásáról. Ez a város, mely a világ egyik legveszélyesebb városából a kultúrák lenyűgöző olvasztótégelyévé vált, egy remek példa arra, hogyan alakulhat át pozitívan egy korábban nagyon veszélyes zóna, egy élettel, színekkel és társadalmi projektekkel teli területté.

Napunkat a „Comuna 13” negyedben fejezzük be, amely a 2000-es évek elején a város legveszélyesebb része volt terület volt, ma pedig híres a szép graffitikről és az egyedülálló elektromos lépcsőkről, amelyek a hegyre mennek fel, hogy segítsenek a helyi lakosoknak elérni a favela házaikat.

Aki szeretne bepillantani az éjszakai életbe, bátran felfedezheti egyénileg a Poblado-negyed bárjait/éttermeit/éjszakai szórakozóhelyeit. Itt biztosan meg fogja találni mindenki a számára legszimpatikusabb helyet.

(szállás: hotel, ellátás: reggeli)

8. nap: A SZÍNES GUATAPE FALU – ROCK EL PEÑOL TÚRA – CSÓNAKÁZÁS

Reggeli után elhagyjuk Medellínt, és kb 1 órás buszos utazással megérkezünk az „El Peñol” sziklához, egy gigantikus, 200 m magas monolithoz, amely a környék egyik legfontosabb látványossága. A domborzat egy gránitszikla maradványa, amely ellenállt az időjárásnak és az eróziónak. Aki szeretne, felmehet a 740 lépcsőfokon, hogy láthassa a hegyekkel és kék tavakkal teli lenyűgöző kilátást. Ezután rövid csónakázást teszünk a tavon, hogy felfedezzük a környéket.

Napunk másik felét Guatapé-ban töltjük, mely Kolumbia egyik legszebb és legszínesebb kisvárosa, közvetlen az El Peñol szikla mellett. Ebéd egy helyi étteremben, ahol élvezhetjük a város nyugodt hangulatát. Délután városnézésre indulunk. A kis város épületei rendkívül színesek, rengeteg kézzel készített épület díszítéssel. Szuper hangulatos sétánk során bebarangoljuk ezeket a szivárványszínű házakkal körülvett kis utcákat és tereket.

Városnézésünk után szabadidő majd visszautazunk a szállásunkra.

(szállás: hotel, ellátás: reggeli és ebéd)

9. nap: MEDELLÍN – LOS NARANJOS

Reggeli után repülés Santa Martába, majd transzfer a Tayrona Nemzeti Park mellett található Los Naranjos-ba.

Miután megérkeztünk délutánunkat szabadon tölthetjük a Tayrona Nemzeti Park közvetlen közelében található szállásunk strandján, ahol az egyik oldalon a Los Naranjos strand, a másik oldalon pedig a Piedras folyó találkozik a tengerrel, a háttérben pedig egy csodaszép pálmafa erdő teszi még bámulatosabbá a karibi partot.

(szállás: óceánparti resort, ellátás: reggeli és ebéd)

10. nap: TAYRONA NEMZETI PARK – LOS NARANJOS

Reggeli után privát transzfer a Tayrona Nemzeti Parkba – dzsungel mesés karibi tengerpartokkal. A Tayrona Nemzeti Természeti Park egy védett terület Kolumbia északi karibi térségében. A park a Sierra Nevada de Santa Marta hegység területén endemikus biológiai sokféleséget mutat be, amely a száraz tengerszint feletti magasságtól a 900 méteres tengerszint feletti magasságig terjedő éghajlat (hegyi éghajlat) és földrajz változatosságával jellemezhető. A park mintegy 30 négyzetkilométernyi tengeri területet foglal magában a Karib-tengerben és mintegy 150 négyzetkilométernyi szárazföldet. Kb. 5 órás, gyalogtúra (a nagyon magas páratartalom miatt középnehéz a túra, 2/5) a parkban, egészen Cabo San Juan strandjáig. Ebéd, majd délutánunkat szabadon tölthetjük a csodaszép parton. Este érkezünk vissza szállásunkra.

(szállás: óceánparti resort, ellátás: reggeli és ebéd)

11. nap: IRÁNY CARTAGENA!

Reggeli után transzfer Cartagenába (kb. 4,5 órás út kisbusszal). Elfoglaljuk szállásunkat, majd napunk hátralévő részét szabadon tölthetjük.

(szállás: hotel, ellátás: reggeli)

 

 

12. nap: CARTAGENA VÁROSNÉZÉS

Napunk első felét a rendkívül hangulatos Cartagena-ban töltjük. A viszonylag kicsi gyarmati központ tökéletes egy gyalogos túrához. Tele van történelmi helyszínekkel, gyönyörű építészettel, képeslapba illő utcákkal, művészettel, finom falatokkal, barátságos emberekkel és még rengeteg olyan élménnyel és pillanattal, amit csak akkor élhetünk át, ha idelátogatunk.

Első állomásunk a Monasterio és az Iglesia de La Popa kilátó, ahonnan csodás kilátás nyílik Cartagena városára. Az 1606-ban épült templom és kolostor helyéről 360º-os kilátás nyílik a városra és a tengerre, valamint a Karib-tenger egyik legfontosabb kikötőövezetére. Utunkat a San Felipe erődnél folytatjuk, amelyet a cartagenai költő, Don Luis Carlos López tiszteletére emeltek a San Lázaro dombon, hogy megvédje a várost a kalóztámadások ellen. Körbesétálunk az erődben és ismertetőt kapunk a vár építéséről. Megtekintjük az alagutakat, a földalatti galériákat és folyosókat.

Ezután az UNESCO Vilgörökség védettségét élvező Ciudad Vieja (óváros) felé folytatjuk utunkat. Itt meglátogatjuk a XVII. század közepén épült San Pedro Claver templomot. Városnéző programunkat a Bovedas kézműves negyedben fejezzük be.

Délutánunkat szabadon tölthetjük.

(szállás: hotel, ellátás: reggeli)

 

13. nap: ROSARIO-SZIGETEK

A Rosario-szigetek egy szigetcsoport, amely a kolumbiai partoktól mintegy 500 km-re található. Az ország egyik legfontosabb nemzeti parkja, ezek a paradicsomi karibi szigetek kihagyhatatlanok, ha valaki Cartagenában tartózkodik. Elhagyjuk a kikötőt és egy motoros hajóval körülbelül 45 percet kell utaznunk, amíg elérjük a szigetet. A szigeten szabadidő, kinek amihez kedve van: pihenhetünk a képeslapra illő szépségű strandon, úszhatunk vagy búvárkodhatunk.

Ebéd után visszatérés Cartagenába és délutánunkat kedvünk szerint tölthetjük.

(szállás: hotel, ellátás: reggeli és ebéd)

14. nap: HAZAUTAZÁS

Transzfer a cartagenai repülőtérre, utazás haza

(éjszaka a repülőn, ellátás: reggeli)

Olvasnivaló